• Få husohem.se's nyhetsbrev

  Skriv upp dig på vårt nyhetsbrev för senaste informationen!

 • Rivstart i radhuset

  Plötsligt hade de köpt ett litet radhus från 50-talet i Örebro. "Det jag minns bäst var paniken i Patricks blick när vi stod där och han insåg hur mycket vi skulle behöva renovera", berättar Johanna.

  Radhuset i vinterskrud. Huset är ett av 28 stycken likadana radhus, alla i olika fasadfärg.

  Vardagsrummet är grafiskt, men ändå ombonat. Soffa, Mio. Soffbord i skiffer, Lauritz.com. Ljusstake "Kubus", By Lassen. Svartvita kuddar, Ikea. Svartgrå kuddar, design Ernst Kirchsteiger för Färg & Form. Pläd "Cross", design Pia Wallén. Kudde i elefantmönster, design Estrid Ericson, Svenskt Tenn. Fåtöljer, The Home. På en gammal träkista har Johanna samlat olika fynd.

  Från hallen når man alla entrévåningens rum. Golv i skiffer. Låg hylla, Bruka Design. Flaska i klarglas köpt på loppis. Ljusstakar, Färg & Form. Apa som hänger i hyllan, design av Kay Bojesen. Lilla ankan "Duckling", design av Hans Bolling, Illums Bolighus. Bokhylla i vardagsrummet "Expedit", Ikea.

  Alfonso sitter fint på köksgolvet. Matta, Brita Sweden. Köksinredning, Ikea, med frostade luckor. Köksvantar, Svenskt Tenn. Prickiga kökshanddukar, Färg & Form. Vit pall, Bruka Design.

  Från matplatsen i köket leder altandörren ut till den lilla trädgården och den nybyggda uteplatsen. Matbord och stolar, Ikea. Lampa, Mio. Skål "Berså", design Stig Lindberg. Silverljusstakar köpta på loppis.

  Termosar "Aladdin" och muggen "Keep Cup", Systrarna Voltaire. Bricka med elefantmönster, Svenskt Tenn. Bricka "People", design Tina Backman, Åry Trays. B för Bjelkengren är ett fynd. Randiga brickor, Ikea.

  Stig Lindbergs "Berså" är Johannas favorit. Smörasken och salt- och pepparströarna har gått i arv från hennes gammelmormor, precis som blomman. Rutigt askfat "Domino", design Stig Lindberg.

  Kontoret i källaren används för pyssel, musikskapande och arbete. De gröna stolarna är en present, köpta på Överjärva Antik. Förvaringsskåp, schäslong och matta, Ikea. Tavla med Barack Obama, Allposters.se.

  Mittemot läshörnan ligger ingången till tvättstugan. Väskorna och kistan är alla loppisfynd precis som skriv­maskinen, jordgloben och pallen.

  Förvaringsmöbeln i trä med många lådor är ett vintagefynd, från Lata Pigan. Pennor och penslar står i gamla konservburkar.

  Läshörnan i källaren är omgiven av Tintinaffischer. Alfonso, som gärna vill vara med på bild, har placerat sig på schäslongen från Ikea. Fårskinn köpt på Hindersmässan. Randig kudde "Kajsa Linje" och läslampa, Ikea.

  Parets sovrum. Tapet "London", design Hanna Werning. Sänggavel, Mio. Överkast, kuddar och sänglampor, Ikea. Filt "Kökshandduk", design Ernst Kirchsteiger för Färg & Form. Tavla köpt på Little Studio. Ljusstakar "Vera", från Anna Voltaire. Påslakan "Prickig", Färg & Form.

  Tvillingarnas rum går i svart, vitt och grönt. Spjälsängar "Gulliver", Ikea. Gröna pappburkar, barnfilt "Moln" och matta, design Gunila Axén för Färg & Form. Vägghylla, Bruka Design. Grön björn "Chester", Våra små. Plasthund "Puppy", design Eero Aarnio. Vimplarna har Johanna sytt.

  Badrummet renoverades under 2006-2007 och är både funktionellt och fräscht. Trots det kliar det i renoveringsfingrarna på paret... Duschdraperi, Lagerhaus. Papperskorg, Ikea.

  Husets 74 kvm är fördelade på tre rum och kök i entréplanet. Källarvåningen räknas inte som boyta. Den var egentligen tänkt som förråd och soprum, men är nu omgjord till två stora sällskapsrum. Det gamla soprummet har blivit öl- och vinkällare.

  Husets 74 kvm är fördelade på tre rum och kök i entréplanet. Källarvåningen räknas inte som boyta. Den var egentligen tänkt som förråd och soprum, men är nu omgjord till två stora sällskapsrum. Det gamla soprummet har blivit öl- och vinkällare.

  Det var inte riktigt meningen. Johanna och Patrick bodde bra i en stor lägenhet mitt i centrala Örebro och hade precis bara börjat fundera över möjligheten att köpa något eget – och då blev detta radhus till salu. Innan Patrick hann tycka till hade Johanna lagt ett bud, och i april 2009 blev huset deras.

  Kylväska och grillmat

  Samma ägare hade bott i radhuset sedan det byggdes och det mesta hade inte renoverats alls, bortsett från badrummet som fått sig en uppfräschning bara ett par år före försäljningen. Renoveringsbehovet var en av
  anledningarna till att Johanna blev så kär i huset.
  – Femtiotalscharmen fanns ju kvar med en hel del bevarade detaljer, som den mönstrade fönsterbrädan i köket och det gamla soprummet i källaren.

  Patrick var dock något mer skeptisk, särskilt eftersom paret aldrig renoverat ett helt hus tidigare.
  Innan de flyttade in tog de bort de gamla vävtapeterna och målade om alla väggar. De la in nya golv där det behövdes på övervåningen och rev sedan ut hela köket.
  – Det var mycket mer slitet än vad vi tyckte när vi var på visningen, och vi insåg ganska snabbt att det behövde renoveras, något som vi inte alls hade tänkt oss.

  Planen var att bygga klart köket innan Johanna och Patrick flyttade in, men...
  – Nej, det gick inte alls som vi tänkt. Det var för svårt att få tag på elektriker och rörmokare mitt i sommaren. Så vi flyttade in och använde en kylväska i stället för kylskåp och grillade all mat, eftersom vi inte hade tillgång till varken spis eller ugn.

  Resultatet blev ett modernt vitt kök med frostade skåpsluckor och en tidstypisk liten rund matplats. Det blev mycket bättre än vad Patrick trodde att det skulle kunna bli, och nu är det hans favoritrum i huset.
  Johanna, däremot, är mest förtjust i källaren.
  – Inredningsstilen vi fick till i källaren känns så mycket som jag. Allt från den fina trappan som en släkting byggt åt oss, till hur rummen blev, känns så fullkomligt rätt. En blandning av gammalt och nytt med lite lekfulla detaljer helt enkelt.
  I husets entrévåning har familjen de rum som används dagligen. I källaren ligger kontoret, med möjlighet att skapa musik och pyssla, och ett stort sällskapsrum som fungerar bra för släkt och vänner att övernatta i.
  Stilen är ren på ett mjukt, varmt och inbjudande sätt. 1950-talsdetaljer blandas med nytt och gammalt, och med en touch av det slitna industriella blir det ett mycket personligt hem. Färgerna går i svart, vitt och grönt, med några kompletterande och kontrasterande accenter.
  – Jag tycker om att skapa fantasifulla möten och fastnar ofta för samma inredningssaker på loppisar, som gamla väskor och ugglor – så sådant har vi mycket av, säger Johanna.
  Inte som planerat

  Den lagom lilla storleken på radhuset var ett viktigt plus vid beslutet att köpa radhuset. Tanken var att detta skulle bli ett perfekt boende för att bilda en liten familj i. Det var tillräckligt stort och de har möblerat för att få ut så mycket som möjligt av ytorna utan att det skulle kännas trångt.
  Men inte heller här blev det riktigt som de planerat. Familjen blev något större, lite fortare än Patrick och Johanna tänkt sig, i och med att första barnet i stället blev två bebisar.

  Nu väntar nya utmaningar, som att få plats med den dubbla barnvagnen och allt det som kan behövas till de växande tvillingkillarna.
  – På sikt behöver vi fundera på hur vi ska få plats. När tvillingarna blir större och får andra behov kan det bli aktuellt att använda rummen på nya sätt. Men just nu har vi ett perfekt hem som tillfredsställer alla våra behov.

  Av Anna Uhlin Landh Foto Karin Foberg
 • Få husohem.se's nyhetsbrev

  Skriv upp dig på vårt nyhetsbrev för senaste informationen!