• Få husohem.se's nyhetsbrev

    Skriv upp dig på vårt nyhetsbrev för senaste informationen!

  • Här är Årets hus 2013!

    Tack alla som skickat in bidrag och röstat i vår stora tävling "Årets hus". Vi fick in hundratals bidrag och efter att läsarna röstat fram tio favoriter valde juryn ut tre finalister. Det är med stor glädje vi presenterar vinnaren – familjen Tivenius hus i Hyttbacken utanför Örebro. 


    Visa album

    Vägen slingrar sig genom ett riktigt gammalt kulturlandskap. Här, drygt fyra mil utanför Örebro, bröts järnmalm redan på 1600-talet och i dag bär vägskyltarna nästan exotiska namn som Mullhyttan, Fjugesta, Sixtorp… Bara några meter från en gammal hyttruin och ett stenkast från sjön Multen ligger ett vackert rött hus, tryggt förankrat på platsen. Vore det inte för den ännu inte färdigbyggda entrétrappan är det lätt att tro att huset legat här i många generationer, men det här är "Villa  Hyttbacken", färdigbyggt 2011 och  vinnaren av "Årets hus 2013"!
    – Vi blev verkligen överraskade. Det var ju så många fina hus med i finalen, säger Lars och Susanne Tivenius. Men vi blev såklart också väldigt, väldigt glada!
    När familjen köpte tomten låg här en gammal sportstuga som var både sliten, tråkig och dyr att värma upp. Ganska snart växte tankarna fram på att riva och bygga nytt.
    – Vi ville ha ett hus där vi så småningom kunde bo permanent, berättar Lars. Att det skulle byggas energisnålt var en självklarhet. 

    Nya visioner

    De kontaktade arkitekten Christina Gustavsson och förklarade sina visioner.
    – Jag minns än i dag vad hon svarade, säger Lars. "Nu vet jag hur ni vill ha det, men det kommer inte att bli så". Jag tänkte mig ett enplanshus med pulpettak – nu blev det 1,5 plan med sadeltak. Men vi är väldigt nöjda med hur det blev! Planen var att sätta i gång redan 2009, men eftersom hantverkarna de ville ha inte kom loss förrän drygt ett år senare, var det byggstart 2010.
    – Huset värms med bergvärme från två brunnar, båda drygt hundra meter djupa, berättar Lars. I den stora bottenplattan lät vi gjuta in slang för golvvärme och för säkerhets skull lade vi också ut rör för radonsugning.  Som tur är har det inte varit några  problem med radonvärdena, men det hade blivit mycket dyrare att göra det i efterhand. Lars och Susanne hade gjort en grovkalkyl på 2 400 000 kronor före byggstart. Men eftersom de valde att göra allting på löpande räkning överskreds kostnaderna ganska mycket.
    – Anledningen till att vi valde löpande räkning var dels att Lasse har ett förflutet i byggbranschen och hela tiden har kunnat föra en dialog med byggarna. Dels ville vi ha inflytande i processen från början till slut. Det är mycket enklare att ändra detaljer om man slipper diskutera alternativkostnader, säger Susanne.
    I  mån av tid har Susanne och Lars försökt göra det mesta av målningen själva, såväl in- som utvändigt. Proffsen fick ta hand om de svåraste arbetena som krävde byggnadsställningar.
    – Dock föll det på vår lott att måla den översta delen av gavlarna, stående på pallar på lite rangliga ställningar, men det ska vi kanske tala tyst om…
     Inredningen är nästan bara trä i olika former, lokalt, naturligt och miljövänligt. Det fina grangolvet som finns i rummen  har behandlats med hårdvax och pigmenterad vax.
    – Det skulle vara så enkelt att göra med ett speciellt verktyg, men det blev inte alls tillräckligt bra kvalitet,  säger Susanne. I stället fick Lars sätta på sig knäskydd och göra allt för hand med en liten scotch brite-svamp.
     – Inte alls roligt, och mycket tidskrävande, men med bra slutresultat. Och utmärkt träning för magmusklerna!  Jag tror jag gick ner några kilo på kuppen, säger Lars.

    Inte en plastbit

    Att bara använda trä i inredningen (förutom badrummet) var en självklarhet.
    – Jag tror inte det finns en enda plastbit i huset, säger Lars. Jo, kanske  i lysknapparna.
    Miljötänket går också igen i den extra tjocka isoleringen, huvudsakligen gjord med sprutad lösull med träfiber.  All fast belysning är också LED.Lars och Susanne har hela tiden prioriterat god kvalitet före snabbt byggande. Ändå flöt allting på mycket bra under hela byggtiden.
    – Vi tvingades vänta på att bottenplattan skulle torka ut tillräckligt där vi har trägolv, så då stod faktiskt bygget stilla några veckor. Att vänta på rätt hantverkare visade sig också vara rätt beslut.  En erfaren snickare,   John Tellestedt,  var samordnare och skötte mycket av planeringen. Han var också den som satte plattor på golv och väggar, förutom snickrande. Hans kollega Stefan Larsson hade många goda idéer om utformning av detaljer.
    – Och vi följde ofta hans råd, säger Lars. Stefan skötte också murningen av såväl skorstenarna som stommen för vedspisen i köket.
     Huset stod klart 2011, och var då kompletterat med en gäststuga i vinkel, som skapar en gammaldags gårdskänsla. Även en äkta jordkällare kom på plats.
    Det är lätt att förstå varför familjen Tivenius trivs så bra. Nedanför huset ligger den vackra sjön och i omgivningarna finns hjortron och tranbär att plocka. En grävling hälsar på då och då och ute i skogen finns både björn, lo och varg. Det enda egentliga problemet har faktiskt varit vädret!
    – Här  ute på landet är det luftledning, som inte klarar åskoväder helt utan att protestera. Såväl reläer till LED-lampor som andra installationer har drabbats. Men bor man på landet får man lära sig hur man ska undvika sådana problem! Grannar kan ofta ge goda råd.
     Och vad blir det för prispengarna då?
    – Det lutar åt en ny soffa och fåtölj och några mattor! 

    Av Anna Mård & Anna Liljeberg Foto Karin Foberg
  • Få husohem.se's nyhetsbrev

    Skriv upp dig på vårt nyhetsbrev för senaste informationen!