• Få husohem.se's nyhetsbrev

  Skriv upp dig på vårt nyhetsbrev för senaste informationen!

 • 30-talshuset som växte

  Ända sedan Tobias var liten och byggde med lego hade han sneglat på det lilla huset i skogsbrynet. När han som vuxen flyttade in och byggde till fick han chansen att förverkliga sin gamla byggardröm.


  Visa album

  Vem vet, kanske var det just Tobias SM-titel i legobygge vid 12 års ålder som satte i gång hans husbyggarfantasi. Men faktum är att han fascinerats av det avsides liggande huset i Vittinge ända sedan han var liten. Då trampade han förbi det varje dag på sin cykel, till och från skolan.
  När han för några år sedan via sin mor, bibliotekarie på orten, nåddes av ryktet att det lilla avsides belägna 1930-talshuset var till salu fanns ingen tvekan. Tre veckor senare var köpet klart.
  Tobias Francis var nu ägare till sin barndomsdröm och på väg tillbaka till uppväxtorten Vittinge i Uppland, en ort mest känd för sitt tegelbruk, den  enda svenska tillverkaren av taktegel.
  Tomten, med en trädgård som övergår i mossbeklädda berghällar där trollskogen tar vid, var lika betagande som förr. Men det lilla huset hade förstås fått sina skavanker efter årtionden i väntan på renovering.
  – Ja, det var verkligen en oslipad diamant som jag inte riktigt visste varför jag hade köpt. Men det fanns nog en mening ändå, säger Tobias och ler.
  Kanske syftar han på att han med egna händer äntligen fått bygga sitt drömhus. Men kanske lika mycket på den lycka som infann sig när kärleken också råkade dyka upp.
  – Strax efter det att jag hade köpt huset började jag på ett nytt jobb. Vid skrivbordet mitt emot satt Elin.

  Valde att bygga till

  Det dröjde inte länge förrän de tu skulle bli tre. Och huset på 60 kvadratmeter, byggt 1933 och utbyggt 1960, behövde nu inte bara renoveras utan även byggas ut för att passa en växande familj.
  Det befintliga huset fick sin efterlängtade uppfräschning: isolerat loft med ny trappa från köket, inglasad farstukvist, nytt badrum, luftvärmepump, renoverat kök, nya golv, tapeter och omlagt tak. Men så fort det var klart var det dags att ta fram skissblocket för en utbyggnad. 
  Ett matrum/allrum stod på önskelistan och med barn nummer två på väg saknades nu flera sovrum. Och varför inte, när man ändå var i gång, en vrå för skapande.
  Tobias började rita på den 72 kvadratmeter stora tillbyggnaden, som nu skjuter ut i vinkel och ger fin inramning åt entrén. För att skapa rymd fick det stora matrummet öppet hela vägen upp i nock och generösa fönsterdörrar mot trädgården, med skogen som fond.
  En egenritad trappa leder upp till ett öppet loft, Tobias studio, där finurliga takbrytningar leker med ljuset.

   

  Innanför svartbetsade dörrar finns flickornas sovrum. Den ena dörren fick bli inbyggd skjutdörr för att varken krocka med trappan eller stjäla onödig plats inne i rummet.
  – Det har varit min ambition att det inte ska synas att huset är tillbyggt. Därför valde jag samma dimension på den liggande panelen på tillbyggnaden som den äldre delen av huset har, och så äkta kopplade fönster från Kulturfönster i Norrland.
  Familjen har fått hjälp både med konstruktions-ritningar och själva bygget av Tobias bror och far.
  – Vi har verkligen bott i ett renoveringsobjekt och Elin som väntat två barn, och varit hemma med dem en stor del av tiden, har haft ett otroligt tålamod, säger Tobias.
  Tillbyggnaden som tog ett år att bygga stod klar 2011. Vilken lycka när den gamla ytterväggen, som fortfarande är synlig mellan vardagsrum och matsal, kunde sågas upp!
  I det nu 132 kvm stora huset finns gott om utrymme för Penny och lillasyster Sally att leka och för släkt och vänner att samlas när det är kalas. Men Elin har sin egen teori om bygget:
  – Hon brukar säga att huset nog är mitt största legobygge hittills!

  Text och foto Anne Sydqvist
 • Få husohem.se's nyhetsbrev

  Skriv upp dig på vårt nyhetsbrev för senaste informationen!