• Få husohem.se's nyhetsbrev

    Skriv upp dig på vårt nyhetsbrev för senaste informationen!

  • Minimalistiskt nybygge vid havet

    När tanken väl var född gick det snabbt för familjen Hellström Rückert. Nu står det där. Ett eget sommarhus nära stranden, där materialvalen är lika enkla som planlösningen.


    Visa album

    Idén om sommarhuset föddes 2007. Sofie Hellström Rückert skulle tillbringa det sista av sin mamma- ledighet med tre barn hos sina föräldrar på Österlen i Skåne. Men den sommaren öste regner ner.
    – Det blev inte riktigt som jag hade tänkt mig. Vi fick vara mycket inomhus och barnen blev rastlösa. Jag letade febrilt efter restresor, vilket resten av Sveriges befolkning också verkade göra, så vi hittade ingen, berättar Sofie.
    Men i den regniga tristessen började Sofie och dottern Astrid fantisera om ett eget sommarhus.
    – Vi skulle kunna bo i två friggebodar, med sovplatser i den ena och toalett och dusch i den andra. Vi gillade idén om att det skulle vara ett superenkelt boende. Mellan bodarna skulle vi göra en stor uteplats med tak där vi kunde ha matplatsen. Runt bodarna skulle det vara vit sand där vi kunde spela volleyboll och så lite strandgräs här och där. Vår egen beach, helt enkelt.
    Några dagar senare satt Sofie och bläddrade i Österlenmagasinet och hittade en liten radannons med en tomt till salu.
    – Tomten var väldigt enkel, precis som vi ville ha den, och så låg den bara 200 meter från havet. Vi slog till direkt, berättar Sofie. 
    Lika snabbt ringde hon sin bror Mattias Rückert som är arkitekt.
    – Mattias gjorde en skiss bestående av två huskroppar. Det bakre lägre huset innehöll tre små sovkabiner med våningssängar, ett sovrum till oss och ett mindre tv-rum. I den främre huskroppen fanns det stora gemensamhetsutrymmet med kök och vardagsrum och ett badrum. 
    – Vi gillade formen men ritade till en entré med en riktigt stor hall. Med fem personer i familjen blir det mycket skor, säger Anders.

    Väggar av träull och cement

    Husväggarna består av träullit, block med sammanpressad träull, cement och vatten.
    – Det var min brors idé, att bygga homogena väggar i naturliga material som andas. Det är också ett enkelt sätt att bygga, väggarna restes på en dag, så det gick väldigt fort, berättar Sofie.
    Och väggarna höll vad de lovat. Det fick familjen bevis för, på ett dramatiskt sätt vintern 2011.
    – Jag skulle åka till Köpenhamn på en affärsresa och tänkte bo över i huset. Så jag kontaktade vår granne som lovade att skruva upp värmen. Men han ringde tillbaka och berättade att huset badade i två decimeter vatten, säger Anders.
    Det visade sig att familjen glömt att stänga av vattnet så när minusgraderna kom hade en ledning frusit och spruckit.
    – Vi har bilder på när vattnet fullkomligt sprutar ut från röret, vattenmätaren sprängdes och när försäkrings-
    killen var här och skulle titta över elen blev det kortslutning och det började brinna! Det var första gången jag använde en brandsläckare, berättar Anders.

    Furu byttes mot bambu

    Trägolvet fick rivas upp och köket bytas ut, men den invändiga råsponten som täcker både golv och tak kunde torkas ut med hjälp av fläktar. Golvvärmen sattes på och torkade ut grunden. Väggarna klarade sig utan skador.
    – Men vi passade på att byta sådant vi inte var riktigt nöjda med. Köksinredningen fick en annan placering och furugolvet byttes mot ett mer lättskött mörkare bambugolv, berättar Anders.
    Nu när huset fungerar igen vill familjen tillbringa så mycket tid som möjligt här, bara ha det skönt, vara på stranden och golfbanan.
    – Vi har valt att göra det väldigt enkelt för oss med trädäck, gräsmatta, krukor och bara några få  planteringar med torktåliga växter.
    Familjen har följt den tanke som fanns redan den regniga sommaren då längtan efter ett ett eget hus slog till. Ju enklare man bor, desto mer tid får man över till annat.
    – Vi uppskattar lugnet och att man kan se horisonten. Den allra bästa tiden är när turisterna har åkt, då är det fantastiskt här. Nästan som en egen beach.

    Av Ulrika Grönlund Foto Peter Carlsson
  • Få husohem.se's nyhetsbrev

    Skriv upp dig på vårt nyhetsbrev för senaste informationen!