• Få husohem.se's nyhetsbrev

  Skriv upp dig på vårt nyhetsbrev för senaste informationen!

 • Bohemiskt inrett med liten budget

  Det går att skapa ett vackert och välkomnande hem, även med en tajt budget. Det är familjen Althin Broberg levande exempel på. "Inredningen ska vara styrd av lust mer än av estetik", tycker mamma Frida.

  Det gamla torpet har målats om i en vit obruten färg.

  Mönstret kommer från en dörrmatta som pressades ner i betongen när trappan till entrédörren göts.

  Bill ska hälsa på hönorna.

  Cementgolv, Stiltje. Taklampan är ett arv efter Fridas farmor, som köpte den i Sri Lanka där hon jobbade som missionär.

  Mitt i köket står ett vackert slitet bord, köpt på nätet, som används som avlastningsyta. Fåtöljen är köpt på loppis. Gul lampa, Coctail. Keramik, Fab Keramik. Taklampa, Ikea. Trappan leder upp till familjens sovrum.

  Köksinredningen är densamma som när familjen flyttade in. Frida har dekorerat med egen keramik och färgsorterade böcker ovanpå köksskåpen.

  Glasverandan har Sebastian byggt själv, och där äter familjen alla sina måltider. Köksbordet är köpt på Blocket och har målats om i senapsgult. Stolarna är loppis- och auktionsfynd. Taklampor, Granit.

  Keramiken är gjord av Frida och passar bra ihop med de färgkoordinerade böckerna i hyllan. Burkarna är loppisfynd.

  Mitt i köket ett arbetsbord.

  Den gamla vedspisen fick förstås vara kvar. I den eldas det flitigt.

  Ordning i skafferiet.

  I vardagsrummet har familjen satt upp tapeten "Seraphine", Romo. Fåtöljen är köpt på loppis. Brickbord är köpt av Fridas farmor då hon jobbade i Sri Lanka. Skänken har Frida hittat i ett grovsoprum och målat om. Tavlan på väggen har hon också målat.

  I vardagsrummet har familjen satt upp tapeten "Seraphine", Romo. Fåtöljen är köpt på loppis. Brickbord är köpt av Fridas farmor då hon jobbade i Sri Lanka. Skänken har Frida hittat i ett grovsoprum och målat om. Tavlan på väggen har hon också målat.

  Dubbeldörrarna, som återfanns i husets garage och förut användes som ytterdörrar, fick ersätta valvet mellan musikrummet och vardagsrummet.

  I musikrummet finns även familjens arbetshörna. Skrivbordet hittade Frida i ett grovsoprum. Stålstol, Stiltje. Ljusslinga, Happy Lights.

  Sängplatsen är inrättad i en kattvind. Sänglampan är köpt på loppis.

  Kakelugnen fanns i huset från början och värmer gott i sovrummet.

  Klädstång, Ikea.

  Föräldrarnas sovrum. Tapet "Magnolia", Cole & Son. Katt- vindarna gjordes om till garderober på ena sidan och sängplats på den andra. Fåtöljen är köpt på loppis och 50-talslampan är ett soprumsfynd.

  Jacks och Bills rum på övervåningen. Sängar och blå kudde, Ikea.

  I barnens utrymme finns ett långt skrivbord med plats för pyssel och lek. Stolarna hittades i ett grovsoprum.

  Loppislåda fylld med vykort och små målningar av Frida.

  Familjen har byggt drivbänkar med fönster som tak.

  Torpets nedervåning är ägnat åt umgänge, medan sovrummen finns på övervåningen.

  Torpets nedervåning är ägnat åt umgänge, medan sovrummen finns på övervåningen.

  När Frida Althin Broberg och Sebastian Broberg blev sambos var det under lite annorlunda förhållanden. Frida bodde i Stockholm och Sebastian i Örebro. När de flyttade ihop blev det hos Sebastians föräldrar i Rönne, en by med många små gårdar och riktig Bullerbykänsla.
  – Även om Sebastians föräldrar är fantastiska så hade vi lite bråttom att hitta något eget, berättar Frida.
  Paret sökte bostad i samma by, men när deras nuvarande hem kom ut på marknaden tyckte de först att det var för litet.
  – Samtidigt hade vi en begränsad ekonomi, och huset var väldigt charmigt, så när vi märkte att vi troligen skulle få köpa huset till ett bra pris slog vi till. Om vi inte står ut får vi fixa större boyta senare, tänkte vi.

  På tomten fanns dessutom hönshus, en fin trädgård och en liten stuga som kunde blir Fridas keramikverkstad.
  – Att bo litet är egentligen både praktiskt och ekonomiskt. Lätt att städa och billigt i drift! Vissa känner sig säkert trångbodda fast de bor på 300 kvadrat men om man – som jag – har bott i lägenhet på 30 kvadrat, så är man inte speciellt bortskämd med yta, säger Frida.
  Familjen flyttade in i sitt nya hem på sonen Jacks ettårsdag. Då var Frida även gravid med Bill.
  – Tur att huset var i bra skick! Vi behövde inte stressa med stora jobb på en gång utan kunde ta det lugnt och bara boa in oss, säger Frida.

  "All in" i köket

  När Frida och Sebastian väl kände att de ville börja göra om hemma stod köket högst upp på dagordningen. Frida har gjort mycket av ytrenoveringen, som att slipa köksgolvet och måla det ljusgrått. Sebastian har rivit en vägg och flyttat en bjälke för att skapa mer yta och släppa in mer ljus i köket. Dessutom har han rivit den gamla glasverandan, samt ritat och byggt en ny.
  – Det är tur att Sebastian är händig och kan mycket, för vi hade inte haft råd att låta någon annan göra allt. Nu har vi ett fint, ljust kök med en härlig matplats i glasverandan.

  Hos familjen Althin Broberg är köket verkligen hemmets hjärta, där de spenderar större delen av hemlivet.
  – När vi lagar mat, till exempel, älskar vi att gå "all in". Då tänker vi tema och brassar till exempel på med en rejäl japansk sukiyakigryta och en massa plock som man kan peta i sig. Och så bjuder vi gärna in folk som hjälper oss att äta upp allt.
  Bredvid köket ligger vardagsrummet. Där har paret tagit fram det gamla trätaket, tapetserat om och satt in dubbeldörrar där det tidigare fanns ett valv. På övervåningen finns alla sovrum.
  – Sovrum och sovrum, förresten. Pojkarnas rum är egentligen mer som en hall. Det kommer de säkert inte att trivas så bra med framöver, så vi kommer väl att bygga ut. Vi försöker bara dra ut på det så länge det går.
  Frida jobbar som inredningsstylist, men har en av- slappnad inställning till inredning.

  Gärna lite smuts i hörnen

  – När folk kommer hem till oss brukar deras första reaktion vara att vi har det så stökigt. Och att det känns väldigt befriande! Ibland tänker jag att vi som jobbar med magasin gör våra läsare en björntjänst när vi visar en massa välstädade och välstajlade hem hela tiden. Det är ju ingen människa som har tid att gå omkring hemma och piffa med blommor hela dagarna. Samtidigt vill man kanske drömma sig bort ibland…?

  Hemmets stil är "bohemisk och drar åt alla håll", enligt Frida själv. Möblerna är till större delen ärvda, köpta på loppisar – eller gamla sopor!
  – Grovsoprum kan vara en guldgruva för den som orkar hålla utkik. Här på landet brukar också folk ställa ut sina gamla möbler en gång varje vår, för att kommunens sophantering ska ta hand om dem. Där kan man också fynda – men man måste fråga om lov innan man tar någon annans sopor!
  Fridas filosofi är att inredningen ska vara styrd av lust, mer än av estetik.
  – Det får gärna vara lite smuts i hörnen! Jag gillar inte när inredningen blir för tillrättalagd, utan vill att den ska kännas spontan.
  Lite som familjens liv, kanske?
  – Ja, vi lever nog ganska kaotiskt och går mycket på känsla. Men visst planerar vi också.
  Just nu håller paret till exempel på med att rusta upp ett kapell som de precis har köpt.
  – Där kommer jag att öppna kafé och min nya butik i sommar!

  Av Johanna Flyckt Gashi Foto Lina Östling Text Liselotte Lundström
 • Få husohem.se's nyhetsbrev

  Skriv upp dig på vårt nyhetsbrev för senaste informationen!