• Få husohem.se's nyhetsbrev

    Skriv upp dig på vårt nyhetsbrev för senaste informationen!

  • Stuga i engelsk lantstil på Österlen

    Med en genomtänkt renovering har charmen i den gamla undantagsstugan åter lyfts fram. Nära hav och vidsträckta sädesfält, har familjen Roos hittat sitt sommarviste.

    Thomas och Marie Roos föll pladask för "pepparkakshuset" på Österlen. De stora bokarna har vakat över huset i över hundra år.

    Sara tar gärna med sig kompisar till Skåne. Loppisar och shopping i Ystad och Simrishamn är roligast. Till höger om ingången finns en uppmurad vedhylla och planteringsbord med krukförvaring.

    Det är nära till gästhuset, där döttrarna bor med kompisar när de kommer på besök.

    Matplatsen placerades med bästa utsikt över fälten, i år växer det ärtor utanför. Möbler och matta från Ikea.

    I det kombinerade köket och vardagsrummet är det lätt att umgås medan maten förbereds. Soffa, kuddar, pläd och vaser från Ilva. Brickborden är inköpta i en trädgårdsbutik i Köpenhamn.

    Familjen Roos önskade sig ett enkelt kök med få maskiner och prylar. Det platsbyggda köket består av några få moduler. Till vänster leder hallen till en trappa och övervåningen, till höger hall och badrum.

    Liten konsolhylla i köket blir som ett stilleben.

    I det vilsamma vardagsrummet har familjen samlat ting inköpta i trakten på en bänk. I fönstret växer pelargoner.

    På bordet från slutet av 1800-talet står en bukett med gräs från stranden. Vas, Ilva.

    Övervåningens takkupa utnyttjas som skön läshörna. Ljuset silas vackert genom boklöven utanför

    Runda fönster och sneda vinklar ger sovrummet charm. Säng-stomme "Svelvik", Ikea. Mattan och den gamla stolen är inköpt på auktion.

    Ett badrum i gammal lantlig engelsk stil var förebilden även när badrummet skulle renoveras. Stänger man skåpsluckorna syns inte det moderna badkaret.

    Pärlspont och en toalett i gammal modell ger den rätta atmosfären på hemlighuset. Golv och porslin är inköpt i Tyskland.

    Nästan svarta stockrosor trivs bra mot den varma väggen.

    Thomas ligger helst i hängmattan när han är på landet, men ibland får han ett ryck och rensar frösådda ogräs i grusgångarna.

    Den vackra murstocken skvallrar om att gästerna kan tända en öppen eld under kalla kvällar.

    Gästhuset är nybyggt enligt gamla förebilder. Den imponerande blodboken på gårdsplanen har följt livet i huset i över hundra år.

    Den gamla undantagsstugan har blivit ett modernt, 150 kvm stort, sommarhus. I samband med renoveringen har huset fått en öppen planlösning.

    På övervåningen ligger sovrummet placerat under snedtaket.

    Thomas Roos från Trollhättan bodde på Österlen under sina barndoms somrar, ibland i hyrda hus och ibland på campingplatser. När Thomas och hans fru Marie började leta efter sommarhus var det självklart att det skulle ligga i Skåne.
    – Vi började snegla efter hus för länge sedan, men har prioriterat resor med barnen. Nu är de stora och om fem, tio år kommer det kanske barnbarn och då kändes det rätt att skaffa ett ställe, där alla kan träffas på ledigheter, berättar Marie. 

    De fick tips om ett mycket speciellt hus som skulle renoveras av Calle och Rolf Mikelsons. De har gjort det till sin specialitet att blåsa liv i gamla byggnader på Österlen. 
    – De brukar jobba efter ett tema. Här var det ett engelskt "cottage-house" som var förebilden. Att lyfta fram huset, återge det i sin forna glans, och samtidigt föra in det i vår tid var deras mål. Det tycker vi de har lyckats med, säger Thomas.

    Har lockat fram charmen

    I det här fallet handlade det om ett över hundra år gammalt hus i Hagestad, byggt omkring 1890 i handslaget tegel. Det byggdes som ett så kallat "undantag" till den stora bondgården intill. Här bodde de äldre när den yngre generationen tog över gårdens skötsel. Innan familjen Roos köpte huset var det Edith, den fjärde generationen på gården, som från 1940-talet tog hand om sina åldrande föräldrar här.

    I 1970-talets renoveringsvåg förvann nästan alla fina detaljer från sekelskiftet, så Edith hade knappast känt igen sig i dag. Men Calle och Rolf Mikelsons har ändå lockat fram den gamla charmen i huset, delvis genom att vara noggranna i sina val av detaljer, från gjutjärnsventiler, fönsterspröjs och stuprör till element och veranda.
    – Vi brukar alltid arbeta med en fiktiv person när vi färdigställer ett husprojekt. I detta fallet en engelsk gammal dam, en före detta bibliotekarie, som dragit sig tillbaka i sitt kära hus med glasveranda, rosor och buxbom, säger Calle Mikelsons.

    Ursprungligen fanns det fem rum på nedervåningen. Men för att få in ljus och skapa gemensamma utrymmen ändrades planlösningen till ett enda stort rum med både kök och vardagsrum. Köksinredningen som löper längs ena väggen är platsbyggd i moduler av snickare. Under bänkarna finns öppen förvaring. Matbordet är placerat i den glasade verandan, skuggad av en gigantisk blodbok som planterades 1901.
    – Den mäter nu 3,8 meter i omkrets! När det regnar riktigt mycket rinner vattnet ner för stammen, precis som ett vattenfall, berättar Marie.

    En trappa upp, under snedtaket ligger sovrummet.
    – Vi valde ett helt öppet våningsplan, även om det rent praktiskt skulle kunna blir flera rum med hjälp av några extra väggar.
    Eftersom huset inte har några extra sovplatser byggdes ett litet hus i samma stil som huvudbyggnaden med sovloft, allrum och badrum.
    – Här kan flickorna med kompisar rå sig själva, säger Marie.

    Ediths häckar finns kvar

    I trädgården finns Ediths buxbomshäckar kvar, om än omplacerade. Längs tomtgränsen finns upphöjda bäddar i tegel. Här växer örter, sallad och rädisor.
    – Vi har valt att inte ha några tidskrävande rabatter utan vi odlar i bäddar och i krukor i stället Det enda vi gör på sommaren är att klippa gräset och vattna, berättar Marie.
    Trädgården öppnar sig mot ett öppet landskap med fri sikt mot horisonten. I år växer det gröna ärtor på fältet, förra året blommade rapsen i gult, utsikten är aldrig densamma. Thomas tycker om att ligga i hängmattan mellan träden och blicka ut över fälten.
    – Varma dagar tar vi cyklarna ner till stranden, antingen till Sandhammaren eller till Mälarhusen. Det är sommar för oss!

    Av Ulrika Grönlund Foto Peter Carlsson
  • Få husohem.se's nyhetsbrev

    Skriv upp dig på vårt nyhetsbrev för senaste informationen!