• Få husohem.se's nyhetsbrev

  Skriv upp dig på vårt nyhetsbrev för senaste informationen!

 • Guldstunder på gården

  Kerstin och Johan Persson drömde om ett annat liv och kastade sig ut när chansen gavs. Nu driver de egen bed & breakfast på Österlen, med utsikt över Hanöbukten.

  Utanför familjens kök finns ett trädäck i anslutning till den stora trädgården.

  I det som en gång var ett stall ligger kaféet och gästavdelningen.

  I orangeriet trivs såväl familjen som bed & breakfastgäster och medelhavsväxter.

  Växthuset är byggt av gamla fönster. Här driver Kerstin upp grönsaksplantor.

  Köksinredningen är omgjord och påbyggd i olika omgångar. När Johan och Kerstin flyttade in var köket hudfärgat. Ikeastommarna har fått olika luckor och det gamla kaklet är ersatt med nytt. Bänkskivorna i marmor och rostfritt är nya.

  I köket finns en öppen spis.

  Passionen att leta begagnade möbler har Kerstin fått av sin pappa, som är möbeltapetserare. Matta inropad på Lauritz.com. Fåtölj och soffbord, Malmö Modern. Stol byggd av Johans kompis. Soffa omklädd av Kerstins pappa. Överkast på soffryggen, Anna O. Röd litografi, Jan Håfström. Tavlan t h är ett spanskt loppisfynd.

  Den smäckra, avskalade trappan leder upp till allrummet.

  Sovrum med taklampa från den egna butiken. Blommigt överkast, House Doctor.

  Majkens rum. Lampa, Indiska. Resten köpt på loppisar.

  Platsbyggd bokhylla i tv-rummet, tillverkad av råspont.

  Bord byggt av Johan i lärkträ med svetsade stålprofiler. Stolar köpta begagnade.

  Skånskt korsvirke möter Medelhavets brända toner.

  Runt orangeriet finns flera sittplatser omgärdade av rosor, örter och ettåriga blommor.

  En plats i solen med utsikt över Hanöbukten och nationalparken Stenshuvud.

  Sittgrupp utanför Kerstins butik Ms Wilmot, där hon säljer sådant hon tycker om.

  Mellby Klockargård är ca 190 kvm i två plan. Mot norr har familjen byggt en altan i anslutning till trädgården.

  Familjen Persson hade planer på att skaka om tillvaron och göra något helt annat. Kanske flytta till Frankrike eller Italien, eller möjligtvis starta ett bed & breakfast på landet. Men först skulle de bo några år i den nyinköpta renoveringslägenheten i Stockholm.
  – Vi ville samla ihop oss, vi hade nämligen lägenhet både i Malmö och Stockholm, och ett sommarhus på Österlen som vi for mellan.
  Så de sålde lägenheten i Malmö och magasinerade möblerna i Stockholm för att börja renovera.

  Omkullkastade planer

  Men så såg Kerstin en 1800-talsgård på nätet som hon absolut ville åka och titta på. Redan när de steg ur bilen insåg de att hela planen med att bo i Stockholm föll.
  – Vi hade pratat så mycket om att bo där vi kan se havet, och gården låg helt perfekt, högt uppe i Mellby bland äppelodlingar och med en milsvid havsutsikt.
  De släppte alla hämningar, köpte gården och sålde lägenheten i Stockholm. Helt galet kan man tycka – och det är precis det som är grejen. Eftersom livet ändå aldrig blir som man planerar kan man lika gärna göra det galnaste, resonerar Perssons.
  – Det värsta som kunde hända var att jag skulle bli tvungen att dubbeljobba, säger Kerstin avdramatiserande.

  Fram till tillträdet i november 2007 blev vardagslivet lite provisoriskt. Familjen hade ingen bostad och löste det med en bilsemester till Italien och Frankrike. Där köpte de porslin, vinstockar och en espressomaskin till det nya hemmet. När jeepen rullade hem fick de själva nästan inte plats i den. Under hösten bodde de på vinden hos Kerstins föräldrar.
  – När vi till slut baxade in flyttkartongerna på Mellby Klockargård kändes det helt fantastiskt.
  Under sex månader renoverade de båda två på heltid och byggde upp den nya verksamheten. Trädgården röjdes, köket byggdes om, nytt golv gjöts och 560 kvadratmeter  bed & breakfast målades in- och utvändigt.
  Varje vårvinter sedan dess upplever Kerstin samma känsla av lätt panik. Är det koll på allt?
  – Många gånger har jag undrat vad tusan vi har ställt till med och frågat mig hur jag kan sätta mig i samma situation om och om igen?

  Men man kan inte först kasta sig ut och sedan börja grubbla över om det var rätt eller fel. Magkänslan får avgöra. Vi är inte typerna som ångrar oss, konstaterar hon med avundsvärd självklarhet.
  Och trots att Kerstin aldrig någonsin har jobbat hårdare än nu tycker hon att det är fantastiskt roligt att driva bed & breakfast, odla egna grönsaker och bo på landet.
  – Jag har mina guldstunder i maj och augusti när alla andra åker till jobbet. Och när alla gäster är glada och nöjda får man så mycket tillbaka!
  Gården har blivit det drömboende de hoppades på, men Kerstin är mån om att balansera den idylliska bilden.
  – Det har inte varit en lätt resa. Första årets slit var en chock, det är inte så glassigt – det är bara att jobba på!

  Pippi som förebild

  Kerstin beskriver sig själv som en väldigt vanlig, estetisk, men rätt tråkig människa som inte förstår följderna förrän hon satt i gång ett projekt. Men när hon berättar anekdoter om de där projekten kiknar både hon och de som lyssnar av skratt.
  – Jag sprang på en så snygg butiksdisk som jag köpte utan att veta vad jag skulle ha den till. Först mutade jag in den i vardagsrummet hos mina föräldrar, tills vi flyttade till gården. Då var jag tvungen att komma på något att sälja – så nu har jag en butik. Först hittade jag ett parti vintagesmycken som jag köpte upp och sålde. Nu har jag… ja, vad ska jag kalla det? Små fina saker, kära ting. Begagnat – men nytt också. En inspirationsbutik!

  Samma spontana glädje syns i familjens hus. Här  blandas loppis- och resefynd med begagnade, omgjorda möbler. Både Johan och Kerstin gillade återbruk långt innan det blev trendigt.
  – Hemmet ska vara som vårt gemensamma pass, en blandning av stämplar i form av saker från resor och upplevelser och fina grejer som våra barn skapat av vad som helst. Pippi Långstrump är vår förebild!

  Av Ulrika Grönlund Foto Nicklas Rudfell
 • Få husohem.se's nyhetsbrev

  Skriv upp dig på vårt nyhetsbrev för senaste informationen!