• Få husohem.se's nyhetsbrev

  Skriv upp dig på vårt nyhetsbrev för senaste informationen!

 • Mexitegelhus i förvandling

  De föll för utsikten över Öresund, den danska arkitekturen och den insynsskyddade trädgården. Men för att få plats med hela familjen behövde huset byggas till.  "Vi har gjort om mycket men låtit formspråket vara kvar", säger Pernilla Ehlenberg.

  Från övervåningens terrass har man utsikt över Öresund. Trädäck i lackat lärkträ.

  Hängare "Hang it all", design Charles och Ray Eames. Skrivbord, Mio. "Sjuanstol" och lampa "AJ", design Arne Jacobsen. Vit pall, Tolix. Väggfast förvaring från String. Den vita bänken är signerad Alvar Aalto. Stengolv i skiffer.

  Vid arbetsplatsen i hallen flödar ljuset in genom de stora fönsterpartierna.

  Köket i oljat körsbärsträ, Vedum. Brickor och skålar från Svenskt Tenn och Indiska. Golv i vit klinker 10x10 cm, med mörka fogar.

  På de öppna hyllplanen i köket staplas finporslinet.

  I matrummet står bordet "Superellips", design Bruno Mathsson. Taklampa "Romeo", Flos. Handknuten persisk matta köpt på auktion.

  Matta, Missoni. På Stringhyllorna samlar Pernilla sina favoritsaker i små grupper. Stor rund pall från Miljögården och liten pall köpt på auktion. Antik, hängande lampa från Marocko. Grön bordslampa, Svenskt Tenn. Cerise lampa, Kartell.

  Sitthörna i vardagsrummet. Fåtölj, "Modell 568", design Josef Frank, omklädd i sammet från Designers Guild. Hylla "Pocket", String. Noshörning, Scandiapresent. Lampor köpta på loppis.

  I vardagsrummet står soffa, Hay. Kuddar från Svenskt Tenn och Mimou. Pall ritad av Ehlenberg AB. Soffbord inköpt på auktion på 90-talet. Gungstol, design Hans J Wegner. Golvlampa och ljusstakar, Svenskt Tenn. Vitmålat plankgolv.

  Sängramen är platsbyggd av Thomas. Lapptäcke av stuvbitar från bl a Svenskt Tenn, sytt av Pernillas mamma. Takkrona, Laura Ashley. Kuddar, Mimou och Svenskt Tenn.

  Floras rum med vitmålat parkettgolv och tapeten "Kyoto", Mimou. Säng, Ilva. Överkast sytt av mormor. Trasmatta, Nordal. Skåp, "Myran"-stol, skrivbord och takkrona köpta på auktion.

  Den gröna väggen i tv-rummet är målad i kulören NCS-4050- G20Y. Bänk, Ikea. Ljusstakar, Svenskt Tenn. Luxuslampa köpt i en gammal möbelaffär i Genarp, där den stod kvar i originalplast sedan 60-talet. Tavlor målade av Mona Svärd.

  I det svarta skåpet från Indonesien, som Pernilla köpt på auktion, förvarar hon smycken, sjalar, väskor och hattar.

  När åldern tog ut sin rätt i originalbadrummet inreddes det med Cararramarmor, Kakelcentralen. Pall, Blå Station. Korg, House Doctor. Kommoden har en snickare platsbyggt.

  Precis utanför köket finns matplatsen som skyddas av en pergola med plexiglastak och vinrankor. Grön pall "Bimbo", Blå Station. Stolar, Ikea.

  En minidamm med daggkåpa i anslutning till matplatsen.

  Pernilla på trappan som leder upp till soldäck och tv-rum.

  Efter om- och tillbyggnad är mexitegelvillan nu 240 kvm i två plan – och det finns sovrum till alla i familjen. Entrén är vänd mot norr.

  Efter om- och tillbyggnad är mexitegelvillan nu 240 kvm i två plan – och det finns sovrum till alla i familjen. Entrén är vänd mot norr.

  Det vita mexitegelhuset med den igenvuxna trädgården hade legat ute till försäljning ett bra tag. Läget var fantastiskt, ett par hundra meter från havet och med utsikt över Öresund från takterrassen. Pernilla och Thomas blev intresserade av arkitekturen och åkte dit.
  – Vi föll för den ganska typiskt danska arkitekturen med murade vita innerväggar, teak och stora fönster ut mot trädgården, berättar Pernilla. 
  De prutade några hundratusen och fick köpa huset.
  – Allt var i originalutförande från 1969, ganska nedgånget, så det var en hel del att göra. Dessutom var huset redan från början för litet för oss, eftersom vi hade tre barn och ett fjärde på väg.
  Före flytten planerade Pernilla och Thomas för den första renoveringen och beställde allt som behövdes. Under loppet av tre veckor fick de sedan ett hus med öppen planlösning, nytt kök, nytt badrum, gipsskivor i stället för panel i taket och vita väggar. Svisch!
  – Det var en välplanerad, snabb renovering, säger Pernilla. Thomas är en extrem entreprenör och arbetsledare och vi hade proffs till allting. 

  Två år senare tog de hjälp av arkitekten Måns Lindell som ritade en tillbyggnad till huset. Då fick vardagsrummet en övervåning och den asfalterade gången mellan huset och garaget införlivades med bostaden och blev en ny hall. Garaget och det gamla förrådet gjordes om till tvättstuga och tonårsrum. Nu är huset 240 kvadratmeter stort och det har visat sig att familjen hade rätt i att huset hade potential. Husen i området värderas till tre gånger mer än vad Pernilla och Thomas betalade för tio år sedan.

  Förälskad i Svenskt Tenn

  Som en röd tråd genom inredningen går Josef Franks och Estrid Ericssons tyger och de små tennfigurerna, ljusstakarna och brickorna är från Svenskt Tenn. Det har sin förklaring i en tidig förälskelse.
  När Pernilla var tjugo år flyttade hon till Stockholm och på nya jobbet träffade hon Molly. Tjejerna blev bästa vänner och Pernilla följde med hem till Mollys föräldrar på Lidingö.
  – Fru Poppelman var en riktig "Svenskt Tenn-dam". Hon var vän med Estrid Ericson, Svenskt Tenns grundare, och träffade också Josef Frank vid flera tillfällen.

  Poppelmans Lidingövilla var starkt präglad av den kontakten och redan efter första besöket där blev Pernilla förälskad i Josef Franks fantasifyllda mönster.
  – Hela Svenskt Tennkonceptet är genialt! Med dess enorma färgpalett och formspråk går det att kombinera med så många olika stilar, säger Pernilla.
  Själv köper hon med sig en stuvbit från butiken varje gång hon är i Stockholm. Genom åren har tygbitarna  blivit många och Pernillas mamma har sytt ett lapptäcke av dem och andra favorittyger.
  Släktens växter i trädgården

  Mot gatan skyddar ett plank klätt i murgröna från insyn. Det var en av grundidéerna när den danska arkitekten Niels Havgård ritade gruppen om de sex likadana husen i området.
  – Det är som en oas på liten yta! säger Pernilla.
  Thomas är den som är mest trädgårdsintresserad och gör grovjobben.
  – Vi har det typiska "Bygglovsupplägget", jag gräver och Pernilla stylar, säger Thomas.
   Och de har verkligen satsat på sin oas.

  Många av växterna kommer från Thomas barndomshem – ett herrgårdshemman i Karlshamn med en parkliknande trädgård. Pioner, riddarsporrar, vallmon och blåsippor lever vidare i familjens trädgård.
  – Vi har köpt väldigt få växter själva, utan snott lite här och lite där, säger Thomas och skrattar. Det är väldigt roligt att våra gamla släktingar på sätt och vis finns med oss här i trädgården. 

  Av Ulrika Grönlund Foto Peter Carlsson
 • Få husohem.se's nyhetsbrev

  Skriv upp dig på vårt nyhetsbrev för senaste informationen!