• Få husohem.se's nyhetsbrev

  Skriv upp dig på vårt nyhetsbrev för senaste informationen!

 • New Englandstil hos arkitekten

  Hon hade redan ritat det hundratals gånger i huvudet. När arkitekten Anna Lantz Niklasson äntligen byggde blev det ett rymligt hus med 37 fönster och 8 takfönster som landade på tomten i Skåne. 

  Omgiven av en stor gräsyta ligger det vita trähuset i New England-stil. Huset som har 37 fönster plus 8 takfönster består av två hopbyggda huskroppar.

  Entréns ljusgrå klinkergolv återkommer i bottenvåningens badrum och tvättstuga. Plattor, 60x60 cm, från Kerma Kakel. Cylindervasen har Anna fyllt med stenar och ett blockljus. Skoställ, vas och hatthylla, Ikea.

  Från entrén i den rymliga hallen ser man genom hela huset till vardagsrummets runda fönster. Fototavlorna har Anna gjort av ramar från Ikea med motiv från en större plansch. Vit byrå, Bruka Design. Förvaringskorg, Granit. Bricka, Mio. Bordslampa, By Rydéns.

  Nischen mellan kyl/frys och ugnar har Anna målat randig i svart och vitt. Kuddar, Lexington och H&M Home. Matta, Pappelina. Fläkt, liksom kyl, frys, spishäll samt ugnar, från Siemens. Köket, från Tibrokök.

  Ljuset flödar in från stora takfönster. Köksön har en bänkskiva i ek. Handtagsfria luckor, från Tibrokök. Pallar, Tolix. Fläkt, kyl, frys, spishäll och ugnar, Siemens. Bakom bänk- skivan i silestone, ett kvartsmaterial, finns en glasskiva i stället för kakel.

  Matplatsen är centralt placerad mellan köket, vardagsrummet och entrén. Lampor "Caravaggio" i metall, design Cecilie Manz. Bänken är gjord av Anna och Patrik. Stolar, Tolix. Hampamatta, Ikea. Barnstol "Trip Trap". Betongljusstakar, Tove Adman.

  Matplatsen sedd från andra hållet.

  Soffgruppen är placerad framför den öppna spisen med utsikt över trädgården. Soffa, Ihreborn. Klassiska designstolar "Barcelona", av Mies van der Rohe. Soffbord, Ilva. Ullmattan består av två mindre som lagts ihop,"Helsingör", Ikea. Kuddar från Gant, Day Home och Mimou.

  En liten nivåskillnad skiljer vardagsrummet från köket och matplatsen. Annas förkärlek för symmetri syns bland annat i skåpen som omger fläkten.

  Vardagsrummets runda fönster i söder är som en tavla med naturmotiv. Framför står en gungstol, design Charles och Ray Eames, Vitra.

  Övervåningens badrum har svart keramikgolv, som liknar träplankor. Matt väggkakel, 30x60 cm från Kerma Kakel. Tvättställ med kommod från Ballingslöv. Barnkorgstol, Bruka Design.

  Badrum nummer två med dusch.

  Tre av sovrummets väggar har paisleymönstrad tapet, den fjärde består av liggande träpanel. Byrån har Anna ärvt från sin mormor. Mattan är en utskuren heltäckningsmatta.

  Sängen har Anna och Patrik själva byggt av två Duxmadrasser, ramar av råspont och linnetyg. Överkast, Mimou. Ommålat sängbord från Jysk. Lampa, Ikea.

  Övervåningens ljusa hall har sin egen sitthörna med en egenhändigt snickrad sittbänk. Kuddar, H&M Home. Lampa och bord, Ikea. Matta, Mio.

  Ett gammalt sideboard har sprutmålats vitt. Den svarta lampan, likadan som på andra sidan rummet, skapar symmetri i inredningen. Korg, Boconcept. Lampa, Slettvoll.

  Ljus singel och trampstenar omger huset. På framsidan växer buxbom, bambu och tre klotrobinior på rad. Väggarmatur "Menton", från Maxel.

  Från kökets matplats kommer man direkt ut på det generösa trädäcket. Taklyktor och betongskål, Blomsterlandet. Matbord i teak, Härliga Hem. Stolar i plastrotting, från Village. Plädar, Ikea.

  På östsidan finns en hörna för sommarens frukostar. Bänken och bordet har Anna och Patrik själva snickrat och målat. Kuddar, Ikea, Gant och Lexington. Marklykta, Marrakech Design. Ljusklot, Flyinge Plant- shop. Hund "Puppy", Magis.

  Ett litet växthus är byggt mot en av gårdshusens gavlar. Här odlas bl a gurka. Gångstråket har ljus singel och trampstenar. Stolar "A2", från Grythyttan. Krukor, Ting Ute & Inne.

  Anna och hennes man Patrik hittade sin 2 300 kvadratmeter stora tomt hösten 2008. För ett otränat öga såg den ut som ett stycke igenvuxen skog med så mycket tät sly att det knappast gick att ta sig fram. Men Anna såg ekdungen och hur ljuset skulle strila in en solig dag. Hon noterade tomtens sluttning som på ett naturligt sätt gjorde det möjligt att rita det etagehus som hon drömt om.
  – Det är först när man har en tomt och ser förutsättningarna som det kan bli en verklig dröm, säger Anna.

  När hon ritar hus åt kunder ligger den stora utmaningen i att kunna läsa deras önskemål mellan raderna och skräddarsy ett perfekt boende. När hon skulle rita sitt eget och maken Patriks hus behövde hon inte syna sig själv i sömmarna för att veta vad hon ville.
  – Det är det roligaste jag har gjort och samtidigt det svåraste. Det blir lätt att man analyserar för mycket, säger Anna.

  Deras hus ligger i ett villaområde utanför skånska Löddeköpinge bland högresta tallar och björkar. Huset och dess liggande vita träpanel för tankarna till New England och Long Island i USA, vars klassiska hus tilltalar Anna. Men det var inte bara ett estetiskt val. Den typiska liggande träpanelen gör att ett stort hus blir mer "landat", förklarar hon. Med en uppväxt i skogrika Västergötland och Småland ville hon också gärna ha ett trähus, trots skånska hustraditioner med putsade fasader.

  Högg sly på helgerna

  – Jag ville rita ett hus som inte skulle vara typiskt skånskt, men ändå passa in. Och förutsättningarna kunde inte bli bättre. Efter att tomten blivit vår var vi här varje helg, högg ner sly och grillade korv.

  Invändigt är huset välkomnande med öppna ytor, ryggåstak och stort ljusinsläpp. Från entrén ser man genom huset och det runda fönstret i söder, ut på en vacker björk som är upplyst kvällstid. Detaljer som råa panelväggar, platsbyggda hyllor, bänkar och nischer skapar liv. Trappan till övervåningen ligger nära hjärtat av huset, vid matplatsen.
  – När jag ritar hus försöker jag alltid skjuta in trappan i huset och undviker att placera den i entrén, säger Anna. Man lever ju inte vid ytterdörren. Kommunikationen i ett hus blir bättre om trappan finns i närheten av köket eller i en mysig hall.
  Symmetri var en annan käpphäst. Köksön placerades mitt framför spisen och fläkten omges av två likadana liggande skåp. Anna lade också mycket krut på hur fönstren är placerade och de sociala ytorna när hon ritade huset, enbart vardagsrummet är 56 kvadratmeter stort.
  – Visst hade jag kunnat rita in någon mer garderob. Men har man för många sparar man på allt. Jag försöker
  i stället att rensa ut med jämna mellanrum.

  Samlar möblerna i grupp

  – Hur man sedan väljer att möblera är en fråga om tycke och smak. Jag försöker nå balans genom att skapa rum i rummen, till exempel genom att "landa" en mat- eller soffgrupp på en stor matta. Jag föredrar också att samla flera ting i kompositioner i stället för att sprida ut det överallt.

  För Anna är utemiljön lika viktig som den innanför väggarna. Med hjälp av små uthus, vedskjul, växthus, avskiljare med liggande träribbor, gångstråk och ett stort trädäck i två etage ville hon skapa en trivsam gårdsmiljö. Det krävs när man har en sådan stor tomt för att undvika ödslighet, anser hon.
  – Patrik och jag är ett bra team. Jag poppar upp många idéer. Patrik snickrar gärna och jag står för målningen. Ibland pratar vi om att skaffa pool, men då skulle vi inte ens komma härifrån till stranden, än mindre resa utomlands, skrattar Anna.

  Av Pia Mattsson Foto Helene Toresdotter
 • Få husohem.se's nyhetsbrev

  Skriv upp dig på vårt nyhetsbrev för senaste informationen!