• Få husohem.se's nyhetsbrev

  Skriv upp dig på vårt nyhetsbrev för senaste informationen!

 • Tillbaka till dåtiden i Herrljunga

  Familjen Sundberg Holm har totalrenoverat hela huset – men det syns inte. Strävan har varit att återskapa den tid som flytt, närmare bestämt 20-talet.

  På 20-talet kom herrgården tillbaka som förebild och en vackernyklassicism med drag från både antiken och renässansen växte fram. Det stämmer väl med familjen Sundberg Holms hem.

  Från köket och matplatsen behöver man bara ta några steg för att hamna i vardagsrummet. Soffor och fåtölj Eketorp, Ikea. Soffbord, målat loppisfynd. Takkronan låg på vinden och har målats om i svart.

  En bild som julgransdekoration.

  Det lantliga köket är stort och luftigt och ljuset flödar in. Köksskåp, Electrolux Home. Bänkskivor, Ahlgrens Marmor. Vitvaror, Electrolux. På barstolarna ligger varma fårskinn och renskinn från Norrfrid Design. Julstjärna, Almas Hus. Pepparkakshuset är gjort efter en mall i ett gammalt nummer av Hus & Hem.

  Kakelugnen fanns tidigare på övervåningen men fick flytta ner i samband med renoveringen.

  Ett halvmånebord fungerar som "godisbuffé" med ischoklad, knäck och annat gott. Den stora brickan på översta hyllan kommer från Marias mormor.

  Diskhon är placerad mitt på köksön eftersom den inte fick plats någon annanstans. Det visade sig vara en praktisk lösning eftersom man kan skölja, hacka och skära samtidigt som barn eller gäster kansitta mittemot. Taklampor, Betty's.

  Hallen är ljus och rymlig. Ljuslyktan är en inflyttningspresent. Bröstpanelen vid trappan är original men har målats vit.

  Skrivbordet har Maria ärvt av sin farmor och målat om. Väggskåpet fanns förr i källaren, men Maria gillade formen och gjorde om det till förvaring för pärmar och papper.

  I allrummet på övervåningen står soffa Eketorp, Ikea. Det vita lilla skåpet följde med huset. Takkronan är likadan som den i sovrummet. En taburett fungerar som soffbord. Tapet Bohème, Boråstapeter.

  I glasverandan står en fin gammal träsoffa som Maria ärvt från sin farmors föräldrahem. På sitter tomtar från Maileg. Kälke, Fritsla Tyglager. Fönstren är original.

  Marias och Johans sovrum. Säng, Ikea. Sängbord, Möbelgrossen. Den runda hattasken har Maria fått av sin mamma och kofferten är ett arv efter farfar.

  Handfat, Hafa. Kommoden kommer från Marias farmors föräldrahem. Spegel, House Doctor. Vägglampa, Betty's. Klinkergolv, CC Höganäs.

  Skolbänken är köpt på Blocket.Dockvagn, Sebra. Tapet, Boråstapeter. Golvlampa, Ikea.

  Soffor och fåtölj Eketorp, Ikea. Soffbord, målat loppisfynd. Takkronan låg på vinden och har målats om i svart.

  Matbordet är ett arv efter förra husägaren. Stolarna är loppisfynd som har målats och klätts om. Skänken i bakgrunden är också köpt på loppis. Ljuskrona, Betty's.

  Planskissen har inte förändrats sedan huset byggdes, förutom att en vägg har tagits bort mellan kök och matplats för att skapa kontakt däremellan.

  Planskissen har inte förändrats sedan huset byggdes, förutom att en vägg har tagits bort mellan kök och matplats för att skapa kontakt däremellan.

  Maria och Johan var precis i färd med att bygga ett nytt hus i Herrljunga. Tomten var köpt och röjd. Men samma dag som de skulle titta på ett av ritningsförslagen till det nya huset så såg de en bostads-annons som fångade deras intresse. De tog en sväng förbi huset och bestämde sig för att gå på visningen.
  – När vi kom in i huset så kände vi båda "Det är ju här vi ska bo!", säger Maria.
  Huset var välbevarat på så sätt att alla lister, fönster, stuckatur i taken och andra husdetaljer var original.
  – Det var väldigt lätt att bli kär i huset eftersom man såg grunden i det. Det var inte sönderrenoverat, vilket underlättade för oss när vi pratade om vad som skulle göras i huset. Vi ville helt enkelt återskapa utseendet, såsom det var.

  Röjde och rensade på kvällstid

  De sålde tomten som de hade köpt och budade på det utannonserade huset i stället – och vann. Maria och Johan bestämde sig för att bosätta sig i huset under renoveringen. Eftersom huset då var uppdelat i tre lägenheter var det både en bekväm och praktisk lösning. Många kvällar ägnades åt att riva ner och förbereda för att snickarna sedan skulle kunna bygga upp allt igen.
  – De har till exempel fått byta ut alla gamla lister och foder till nya som ser exakt likadana ut, i samband med att alla ytterväggar tilläggsisolerades. Så egentligen ser det ju ut som om vi inte har gjort någonting, säger Maria och skrattar.
  En tydlig förändring är dock att alla väggar numera är vita.
  – Det var olika färger i alla rum. Gult i köket, grönt i hallen, vinrött i vardagsrummet och så vidare, säger Maria.
  Planlösningen är också densamma, förutom att två väggar har tagits bort för att få ett större kombinerat kök och vardagsrum. Till och med delar av möblemanget finns kvar.
  – Matbordet stod i uthuset under en smutsig plastpresenning när vi köpte huset. När jag ringde och frågade den tidigare ägaren om hon inte ville ha tillbaka sitt underbara gamla bord så skrattade hon och sa: "Det gamla bordet? Det spelade vi pingis på när jag var liten. Det får du så gärna." Bordet är numera min absoluta favoritmöbel i huset!
  Till myskänslan vid matplatsen bidrar också den gamla skänken som står intill.
  – Jag hittade den helt nedmonterad, tänk plockepinn, på en loppis. Den är vit nu men kommer med stor sanno-likhet att byta färg snart igen, säger Maria.
  Nu är huset i stort sett färdigt och Maria kan koncent-rera sig på roligare saker. Som att förbereda julen. Det doftar gran, glögg och julbak i hela hemmet.
  – Jag fullkomligt älskar julen! Tidigare hade jag nästan alltid olika teman, speciellt till pyntet i granen. Vissa år var temat amerikanskt med popcorngirlanger i, andra år mer romantiskt med vita hemmasydda hjärtan och pärlor i granen.

  Mormors tomtar glöms inte bort

  På senare tid har Maria fastnat mer för svartvitt med röda inslag. Och mormors gamla porslinstomtar som alltid kommer fram.
  – Jag vill njuta av julen länge – det har alltid varit så i min familj. Vi umgås och myser från och med första advent, då är allt pyntat och klart. Men efter trettondagen vill jag rensa ut igen!
  Familjen har hunnit fira två jular i det nyrenoverade huset.
  – Men julfrukost äter vi alltid hemma hos några goda vänner. Det är en tradition som vi håller fast vid och som vi älskar. På kvällen kommer mina och Johans föräldrar hit och äter julmiddag och sedan kommer tomten på besök … 

  Av Johanna Flyckt Gashi Foto Carina Olander Text Liselotte Lundström
 • Få husohem.se's nyhetsbrev

  Skriv upp dig på vårt nyhetsbrev för senaste informationen!