• Få husohem.se's nyhetsbrev

  Skriv upp dig på vårt nyhetsbrev för senaste informationen!

 • Modern skånelänga på Österlen

  Ett oömt hus som står stadigt i den skånska blåsten. Som rymmer många gäster och rimmar med Österlens traditioner. Välkommen till familjen Lekanders fullträff i Örnahusen!

  Några hundra meter från havet, omgiven av åkrar, ligger familjen Lekanders nya skånelänga, byggd och inredd med oömma material för att hålla i många generationer.

  Huset har murad stomme och putsad fasad. De grågröna fönstren och de engelskt röda dörrarna är målade i linoljefärg. Ytterdörren, en så kallas Simrimshamnsdörr, har en lokal snickare tillverkat. Fönster, RM fönster.

  På framsidan har Margareta och Thomas planterat ett vårdträd, en silverlind, i en rundel av buxbom och lavendel. På garagets gavel finns en loftdörr av gammalt snitt, som leder in till övervåningens förråd.

  Ateljén på övre plan har fått stående träpanel och ett plankgolv som är lutat och såpat. Här syr Margareta kuddar som hon säljer i sin butik. Bordet har Thomas ritat. Golvlampa, Ateljé Lyktan. Matta, Kasthall. Glasbord, Bruka.

  Arbetsbord i ateljén.

  Gästrummet har en nästan sakral känsla med sina vita träväggar och snedtaken. Den fina skinnstolen har följt Margareta i 35 år.

  Gamla äppellådor tjänstgör som sängbord i gästrummet. Pläd, Artwood. Lampa och kuddar, Canvas Home.

  Margareta och Thomas ville att badrummet skulle kännas mer mysigt än modernt och hoppade därför över duschvägg. Duschdraperi i linne, Room. Betongplattor, Marrakech design. Kakel "Ricordi", Konradssons kakel. Toalett "Clarice", Twyford. Galgar, spegel och förvaring, Indiska.

  På nedervåningen har alla golv handslaget tegel från Qvesarums byggnadsvård. I hallen står en trädgårdsstol från Haven Österlen. Kelimmatta, Canvas Home.

  Vardagsrummet breder ut sig, med utsikt över vida fält. De djupa fönsternischerna är vinklade ut mot rummen för att ge största möjliga ljusinfall. Stolen som Margareta köpt i Danmark ska kläs i kretong från GP & J Baker. Konst av Waldemar Lorentzon, Esaias Thorén och Bjelkebo. Kelimmatta, Lauritz.com. Bordet och cykeln är inköpta på auktion. Lampa i fönstret, Ohlson & Jensen. Soffa och fåtöljer, Ihreborn. Soffbordet är en gammal koffert köpt på auktion. Kelimmatta vid soffgruppen, Taners mattor. Industrilampa i taket, Zetas.

  Vardagsrummet breder ut sig, med utsikt över vida fält. De djupa fönsternischerna är vinklade ut mot rummen för att ge största möjliga ljusinfall. Konst av Waldemar Lorentzon, Esaias Thorén och Bjelkebo. Kelimmatta, Lauritz.com. Lampa i fönstret, Ohlson & Jensen. Soffa och fåtöljer, Ihreborn. Soffbordet är en gammal koffert köpt på auktion. Kelimmatta vid soffgruppen, Taners mattor. Industrilampa i taket, Zetas.

  Bord och cykel köpta på auktion.

  Margaretas och Thomas sovrum har en avslappnad stil, inrett med resefynd och minnen. Fåtölj från Ikea, omklädd i svart linne. Sängbord, Newport. Sänglampor, Canvas Home. Lakan, Lexington. Pläd, Artwood. Masker från Bali.

  Köket är hemmets hjärta, platsbyggt av material från Qvesarums byggnadsvård. Bänkskivorna är i granit och arbetsbordet har fått skiva i betong, som Margareta och Thomas gjutit själva. Barstolar, Bruka. Ljusstake på bordet, Illum bolighus. Storköksblandare, Mora Armatur. Diskho, Franke.

  Kökets gamla skänk har Margareta köpt på auktion och själv renoverat. Fotografier, matsedlar, barnbarnens teckningar. Kandelaber, Indiska.

  I köket tronar en gasspis som är 1 meter bred, från Smeg. Fläktkåpa, Fjäråskåpan.

  Fristående skåp, skänk och hyllor – i stället för fasta köksskåp – ger köket en lite gammaldags atmosfär. Vitrinskåp, köpt på Blocket. Stolar, Canvas Home, med fårskinn från Dalarna. "Gubben i hörnet" stod en gång i ett skyltfönster. Gult porslin, köpt i Frankrike.

  I ett hörn av köket har Margareta staplat enkla äppellådor till en hylla för kokböcker.

  Skånelängan är byggd som ett "H". Köket har utgång till en stor innergård, som omgärdas av en mur. En trappa upp ligger det stora arbetsrummet ("ateljén") och det ena av husets två sovrum för gäster.

  Skånelängan är byggd som ett "H". Köket har utgång till en stor innergård, som omgärdas av en mur. En trappa upp ligger det stora arbetsrummet ("ateljén") och det ena av husets två sovrum för gäster.

  På håll är det svårt att avgöra: Är den där skånelängan gammal eller ny? Kommer man närmare ser man att planteringarna är ganska nyanlagda och väl framme vid huset inser man att den putsade fasaden, fönstren, takpappen...ja, till och med den traditionellt utformade Simrishamnsdörren måste ha kommit på plats helt nyligen.
  – Det bästa beviset på att vi lyckats är när någon tror att vi renoverat en gammal skånegård. Alla grannar tycker det känns som om huset alltid stått här, säger Margareta Lekander.

  Tillsammans med sin man Thomas har hon nu bott i och njutit av huset i fyra år. Resan hit började några år tidigare, när de bestämde sig för att ta drömmen om ett boende i öppna landskap, nära havet och kontinenten, på allvar.
  – Vi hade bott i Stockholmstrakten många år, men började leta efter ett hus här på Österlen, där vi har släkt och jag har spenderat mycket tid som barn. Till slut hittade vi den här tomten, 200 meter från stranden, som fick oss att satsa på ett nybygge.

  Margaretas och Thomas gemensamma vision var en modern skånegård av traditionellt snitt. Så de läste på: Tog reda på vilka mått, material och proportioner den lokala byggnadstraditionen föreskrev – och formade tillsammans med arkitekten Björn Ask en skräddarsydd lösning.
  – Vi har ofta övernattande gäster, barn och barnbarn, så det viktigaste för oss var att skapa ett oömt hem där det är enkelt att umgås. Och eftersom vi gillar att laga mat, ville vi ha ett stort kök, inrett med gedigna material, säger Margareta.

  Med siktet så tydligt inställt på ett hus med traditionell charm och atmosfär, blev det enkelt att fatta vissa avgörande beslut. Som att välja en traditionell rumsindelning i stället för öppen planlösning, och minimera spotlightbelysningen.
  – Visst hade det på ett sätt varit härligt att ha fler direkta utgångar till trädgården, till exempel från vårt sovrum. Men det hade förstört arkitekturen, så det valde vi bort, säger Margareta.

  Många år i byggbranschen har gjort Thomas till en kunnig beställare, och hela byggprocessen avlöpte som planerat. Från ritning till inflyttning gick det ett och et halvt år, själva bygget klarades av på nio månader.
  – Stefan, vår hantverkare, var hela
  tiden lyhörd för våra önskemål och synpunkter. Vi hade korta möten varje dag och längre protokollförda byggmöten en gång i månaden.

  Hela huset har fått murade och putsade väggar. Invändigt är de målade i kulören Alcro 0502Y, utvändigt i en silikatfärg med samma nyans. Yttertaket är klätt med takpapp och har försetts med trekantslister, som leder bort regnvattnet så effektivt att hängrännor inte behövs.
  I fönsterbågarna sitter så kallade "kulturglas", nytillverkade glasskivor som kan ha bubblor och inte är helt plana.
  – När vi har tittat på andra hus har vi märkt vilken stor roll fönsterglaset spelar. Gamla glas, som inte är perfekt släta, gör fasaden så mycket mer levande.
  Innertaket består av specialbeställda plankor och nakna träbjälkar med avrundade kanter. Bjälkarna ser verkligen gamla ut, men det beror bara på att de vridit sig och spruckit på önskat vis.

  De djupa fönsternischerna är svagt vinklade ut mot rummen för att ge maxi-malt ljusinfall. En annan detalj som gör mycket för helhetsintrycket är det handslagna teglet som täcker nedervåningens alla golv.
  – Det ger hela huset en ombonad känsla, och är verkligen oömt på det sätt vi ville. Här kan det rullas barnvagnar utan problem, berättar Margareta nöjt.

  Den varma känslan förstärks såklart av de underliggande värmeslingorna, som värmer upp hela nedervåningen. Det handslagna teglet var, enligt Margareta, inte avskräckande dyrt. Det som höjde prislappen var snarare arbetet att mura golvet, tegelsten för tegelsten. 
  Margareta har länge varit intresserad av hus och inredning. Under många år har hon och Thomas hjälpt vänner och bekanta med råd och tips i olika byggprojekt.
  – Många har sagt till oss att vi borde göra något mer av detta, ta uppdrag
  professionellt. Nu har jag öppnat en butik i Skillinge, där jag säljer möbler och prylar, en del egendesignade, berättar Margareta.

  Som envis sakletare anlitas hon också av kunder som är på jakt efter speciella möbler eller prylar.
  – Vi får se hur allt utvecklar sig, säger hon lugnt. Vi ska ju hinna njuta av vårt underbara hus också. Att vakna tidigt om morgonen och ta en lång promenad utmed havet, det är verklig livskvalitet det.

  Av Anna Mård Text Eva Wrede Foto Karin Foberg
 • Få husohem.se's nyhetsbrev

  Skriv upp dig på vårt nyhetsbrev för senaste informationen!