• Få husohem.se's nyhetsbrev

  Skriv upp dig på vårt nyhetsbrev för senaste informationen!

 • Personligt in i minsta detalj

  En etikett på dörren som berättar att "Här bor Minna". Eller prinsessan-på-ärten-säng, komplett med ärta. Familjen Bååths hem är fullt av roliga överraskningar!

  Tack vare smart planering får man även plats med en gnutta vardagslyx! Katrins walk-in-closet har hon och Robert byggt med en vanlig 50-talsskrubb som grundstomme.

  Två trappor upp från gatuplan, "sisådär femton minuters cykelväg från centrala Jönköping", bor familjen Bååth i ett vitmålat hus byggt 1958. Huset har under de senaste tio åren genomgått en varsam totalförvandling med minst sagt personlig prägel, tack vare Katrin och Roberts imponerande förmåga att hitta på nya lösningar.
  Resultatet av otaliga egenhändigt genomförda projekt har blivit ett varmt hem med gott om plats för både stora och små och med mängder av personliga detaljer och glada överraskningar. Förutom starka accentfärger är det uppfinningsrikedomen som lyser allra klarast i det 155 kvadratmeter stora huset vars förvandling sånär börjar närma sig slutet. Om det nu finns något sådant i en familj där skaparlusten och kreativiteten är ständigt närvarande. För i det här huset avlöser projekten varandra i en rasande fart.
  – Robert och jag har känt varandra i evigheter, säger Katrin. Det är nog en av anledningarna till att vi jobbar väldigt bra tillsammans här hemma. Medan jag brinner mest för själva idén så tycker Robert att genomförandet är roligast. Det är en perfekt kombination när man ska renovera hus i all evighet!


  Bevis på deras finfina samarbete ser man lite varstans i huset, till exempel i form av många fiffiga förvaringslösningar. Men Katrin är ändå den som är drivande när det gäller hemmet och dess inredning; en brokig men ändå harmonisk blandning av gammalt och nytt. Det är hon som förverkligar idéer när de dyker upp, som springer på loppis, bygger prinsessängar och producerar citattavlor och illustrationer som hon säljer på nätet. Allt samtidigt som hemlivet dokumenteras via hennes blogg, som uppdateras i stort sett dagligen. Kreativt kaos? Icke! I detta hem står pärmarna välordnat på rad.
  Och allt detta hinner Katrin vid sidan av ett heltidsjobb som art director på en reklambyrå där starka idéer är ett måste och tempot ofta är uppskruvat. Man kan inte annat än undra var energin kommer ifrån.
  – Jag mår helt enkelt så himla bra av att skapa! Jag trivs med att ha det fint och organiserat runt omkring mig och håller inte ordning för att jag måste, utan för att jag verkligen vill. Även om jag vet att det ibland går till överdrift, skrattar hon.


  Att få tiden att räcka till alla projekt handlar också mycket om hur man prioriterar, tycker Katrin. Hon föredrar till exempel att sitta framför datorn, symaskinen eller i det kombinerade arbets- och pysselrummet tillsammans med barnen i stället för i soffan framför tv:n. Ofta tar hon tag i sina idéer på en gång i stället för att låta saker och ting bero, bara för att hon är så angelägen om att testa om det funkar. Även om det är svårt att tro så är det tydligen långt ifrån allt som blir en succé.


  Vinylplasten däremot är en väl prövad favorit som återfinns lite varstans i hemmet: på duschflaskor, i badrumsfönstret och i flickornas rum där den också fyller en pedagogisk funktion. De vältypograferade etiketterna på pärmar, dörrhandtag, kläder och leksakslådor är ytterligare ett personligt signum för familjen Bååth som ser bokstäver både som estetik och bra verktyg för att skapa ordning och reda.
  Nu ska familjen ta itu med källaren som ska få sig ett lyft med hjälp av färg, tapet och nya möbler. Näst på tur står en tvättstuga, med exemplarisk ordning på tvätten får man förmoda.

  Av Louise Svensson Foto Krister Engström
 • Få husohem.se's nyhetsbrev

  Skriv upp dig på vårt nyhetsbrev för senaste informationen!