• Få husohem.se's nyhetsbrev

  Skriv upp dig på vårt nyhetsbrev för senaste informationen!

 • Totalrenoverad fiskarbostad

  Det är sällan hus blir till salu i Fiskebäckskil, men Ywonne och Bengt hade tur. Nära kvarnen med utsikt över havet fann de fiskarbostaden med bästa läget.

  Fiskarbostaden från 1820-talet har förändrats en hel del under årens lopp. 2006 totalrenoverade familjen huset.

  När flera av väggarna revs blev det ljust i kök och vardagsrum. Soffa, soffbord och matta, Svenssons i Lammhult. Kuddar, Ceannis. Filt, Klippan. Ljusstakar, Day Home.

  De ljusa färgerna i huset bidrar till trivsel. Trägolven, väggarna och råsponten i taken är vitmålade. Vardagsrum, kök, gästtoalett och matplats upptar entréplan. Kamin från Contura.

  Bengt i köket som har direktkontakt med bästa uteplatsen. Dörren ut dit står öppen mest hela sommaren. Kök, HTH, Bord och stolar från Danerka. Lampa, Le Klint. Franskt handgjort kakel, Aqua Royal.

  Frukostbordet vid sidan om entrén. Möbler, Grythyttan.

  Grannarna är bjudna på skaldjurslunch på den stora altanen utanför köket. Bord och stolar från Fiber Stockholm.

  Oscar och Fabian under snedtaket i Oscars rum på övervåningen. Skrivbord, Bruka. Stol, Tolix. Säng, Ikea. Kuddar, Lexington. Taklampa, design Ingegärd Råman, Orrefors.

  Oscars rum med fönstret under snedtak. Hyllor och rottingstol från en antikbod. Skrivbord, Bruka. Stol, Tolix.

  Föräldrasovrummet med snedtak. Byrå "Snow", Asplund. Stol "PimPim", Källemo. Skrivbord, Bruka. Sänglinne, överkast och kuddar, från Gripsholm.

  Nybyggt, praktiskt badrum med utsikt. Inredning från HTH. Handfat, Hafa. Kranar, Mora INXX. Handdukstork, Svedbergs. Italienskt kalkstensgolv, Fired Earth.

  Gästhuset på 10 kvm är nybyggt med högt i tak. Sängarna är platsbyggda. Byrån "Snow", Asplund. Skrivbord, Bruka. Stol, Tolix. Överkast, Gripsholm. Kuddar, Ceannis. Trasmattor, Green Gate. Taklampa, design Ingegärd Råman, Orrefors.

  Tomten är ovanligt stor för att vara i Fiskebäckskil, drygt 400 kvm. Här har allt anlagts på nytt med lättkötta växter som häggmispel och lavendel.

  Hamnen i Fiskebäckskil.

  Oscar och grannens pojke Fabian fiskar krabba i hamnen.

  Det är nästan bara skalet kvar av den gamla mörka fiskestugan i Fiskebäckskil. Nu är den ett ljust sommarhus på 90 kvm med balkong i västerläge och öppna ytor på det nedre planet.

  Det är nästan bara skalet kvar av den gamla mörka fiskestugan i Fiskebäckskil. Nu är den ett ljust sommarhus på 90 kvm med balkong i västerläge och öppna ytor på det nedre planet.

  Sommaren 2006 hade familjen firat semester på Gullmarsstrands Hotell i Fiskebäckskil. De önskade egentligen ett eget sommarhus i trakterna och hade letat några år. Men det verkade nästan omöjligt eftersom det sällan var något till salu.
  – En stund innan vi skulle lämna hotellrummet surfade jag på Hemnets hemsida och ser då till min stora förvåning ett ledigt hus. Det låg precis ovanför hotellet och det skulle vara visning en halvtimme senare! Vi gick självklart dit och två dagar senare hade vi köpt huset, berättar Ywonne.


  Den ursprungliga bostaden var från 1820, en fiskarbostad på cirka 50 kvadratmeter. Till- och påbyggnader hade gjorts på 1940-talet och det gula köket och de murriga tapeterna vittnade om att den senaste renoveringen måste ha varit gjord för sådär 40 år sedan. Planlösningen var gammaldags med många små rum, en mängd dörrar och lite ljusinsläpp.
  – Vi bestämde oss för att totalrenovera hela huset. Mycket, bland annat alla bjälklag, var i väldigt dåligt skick, därför blev arbetet omfattande. Det var i princip bara skalet kvar när vi sedan började bygga upp allt igen, säger Bengt.


  En påbyggnad gjordes på andra våningen som nu rymmer familjens nya badrum intill sovrummen. Under den ligger den gamla entrén, som är ett av de få rum som fått behålla sin ursprungliga plats. Ytterdörren, liksom alla fönstren, fick dock bytas ut.
  På nedre planet, sparades bara en timrad vägg och planlösningen ändrades därmed helt i den gamla mörka 1800-talsstugan. Numera flödar ljuset in i ett trivsamt kök och ett stort vardagsrum.


  Renoveringen medförde
  också att en ny trappa till övervåningen blev nödvändig. Då passade man även på att bygga en balkong i västerläge.
  – Härifrån har vi nu en härlig utsikt över den gamla kvarnen och badstranden Bökevik. På kvällen njuter vi av solnedgången här, berättar Ywonne.


  Men under balkongen ligger den verkliga favorituteplatsen. Hit tar man sig lättast från köket, där altandörren står öppen större delen av sommaren.
  – Vi lever mestadels vårt liv här ute sommartid, börjar det regna fäller vi bara ut markisen, säger Bengt.


  Vännerna kommer förstås gärna på besök till Fiskebäckskil, och då får de bo i gästhuset, ett nybygge på 10 kvadratmeter. Här är det också ljust inrett med platsbyggda sängar och högt i tak. Toalett och dusch för gästerna ligger i ytterligare ett litet hus på tomten, där även tvättstugan är placerad.
   

  Tomten, på drygt 400 kvadratmeter, är ovanligt stor för att ligga i det klippiga Fiskebäckskil. Även här började man om på nytt. Bland annat krävde nivåskillnaderna nya murar och gångvägar för att den lilla trädgårdens kvadratmetrar skulle utnyttjas på bästa sätt.
  – Vad gäller växtligheten ville vi ha det så lättskött som möjligt. Därför har det blivit mycket lavendel, syren och häggmispel, de trivs bra här, säger Ywonne.


  Familjen stortrivs i sitt hus och utnyttjar ofta uteplatserna som följer solens gång. Men under sommaren söker de sig förstås också ner till havet. Badplatsen Bökevik, med sin sandstrand, ligger strax nedanför huset men oftast tar familjen båten till någon av småöarna runt omkring Fiskebäckskil. Bara en halvtimmes färd bort ligger Smögen, där det finns goda luncher.
  – Men middagen äter vi oftast hemma på terrassen, där grillen finns, säger Ywonne.
  Nu behöver de ju inte längre ta in på hotell för att få njuta av västkustsommaren. 

  Av Susanne Cederberg Foto Peter Carlsson
 • Få husohem.se's nyhetsbrev

  Skriv upp dig på vårt nyhetsbrev för senaste informationen!