• Få husohem.se's nyhetsbrev

  Skriv upp dig på vårt nyhetsbrev för senaste informationen!

 • Sommarnöje från sekelskiftet

  Ett sommarnöje från sekelskiftet ska inte vara fullt av designmöbler. I stället har Madeleine Ahnell och David Carlson låtit den ljusa, somriga pensionatskänslan ta över.

  Bakom spaljén vid köksentrén finns en uteplats som används flitigt sommartid. Hunden Selma njuter av vårsolen.

  En välkomnande entré till familjen Carlson-Ahnells hus i Falsterbo, byggt 1901. På baksidan gränsar trädgården till stadsparken. Skanör-Falsterbos stränder ligger några minuter bort.

  Från huvudentrén ser man trappan som leder upp till sovrum och gästrum. Rakt fram ligger Davids och Madeleines arbetsrum.

  Luftigt och lätt möblerat i vardagsrummet. I bakgrunden syns verandan som flödar av ljus. Tavlor av Peter Hahne. Fåtölj av Paola Navone, för Gervasoni. Soffa från Living Divani. Puffar från Wallace Sacks. Taklampa från Noguchi, hos Carlson Ahnell. Matta från Lauritz. Soffbord, design Johanna Egnell, för David Design. Verandan i fil med vardagsrummet är stilenligt inredd med korgmöbler, från Günter Lambert. Lampa av Olof Kolte. Bordet är ett loppisfynd.

  På övervåningen finns det sovrum för alla i familjen, liksom ett gästrum. Tapet, design Hanna Werning, från www.byhanna.com.

  I gästrummet står ett nattduksbord och en fläkt inbyggd i korg, från Gervasoni. Tapet, Hanna Werning.

  Föräldrasovrummet har balkong. Lampa och matta köpt i Marrakech. Sänggaveln av tyg är hemsydd.

  Pensionatskänslan har bevarats. I sovrummet finns det gamla handfatet från sekelskiftet kvar.

  Davids och Madeleines arbetsrum med ett rejält skrivbord. Härifrån har man på sommaren utsikt över trädgårdens rosor. Bord från Lauritz.

  Sonen Ottos målar- och fixarhörna.

  Köket har byggts om efter Davids och Madeleines egna ritningar. Matplatsen har valts bort. Gasspis Falcon. Golvet är direktimporterat från Italien.

  Tvättmaskinen står bakom glasbetongväggen i köket, praktiskt och centralt placerad, men ändå gömd. Köket får extra ljus från fönstret bakom glasväggen. Köksstommar och köksö är platsbyggda. Kyl och frys från Electrolux. Diskmaskin från Bosch.

  Köket har byggts om efter Davids och Madeleines egna ritningar. Matplatsen har valts bort. En liten serveringsgång leder in till matrummet strax intill. Gasspis Falcon. Golvet är direktimporterat från Italien. Bakom draperiet finns ett skafferi.

  Panelen har inbyggda skåp med gott om plats för glas och porslin. Klocka av Claesson Koivisto Rune, för David Design.

  Matrummet strax intill köket har ett härligt ljusinsläpp från burspråket och såpade golv. De svartmålade pinnstolarna är köpta på Blocket. Matbord från Lauritz. Lampa från Fontana Arte.

  Familjen Carlson Ahnell i trädgården till sitt sommarhus.

  Den 200 kvm stora villan är byggd som sommarnöje 1901. Den ursprungliga planlösningen har bevarats utom i köket som gjorts om med köksö och angränsande tvättstuga efter egna ritningar.

  Den 200 kvm stora villan är byggd som sommarnöje 1901. Den ursprungliga planlösningen har bevarats utom i köket som gjorts om med köksö och angränsande tvättstuga efter egna ritningar.

  Familjen Carlson-Ahnell vårstädar i trädgården i Falsterbo där träd och buskar har börjat visa sina gröna blad.

  – Varje vår undrar man hur det återigen ska kunna bli en prunkande trädgård, men det blir det! Bara solen visar sig lite så knoppas ju träden direkt, säger David Carlson och räfsar bort höstlöven som letat sig fram där snötäcket smält.

  Trädgården gränsar till Falsterbos stadspark och från familjen Carlson-Ahnells hus är det bara några minuters gångväg ner till de milsvida sandstränderna. Familjens hus byggdes 1901 och är Falsterbos tredje sommarhus. En bankdirektör lät bygga det och sedan har det varit i samma familjs ägo tills David Carlson köpte det 1998, samma David som startade inredningsbutiken David Design i Malmö. Numera verkar han framförallt hemifrån Falsterbo där han bor med frun Madeleine och barnen Otto och Svante.

  – Det är fem år sedan jag slutade med David Design. Allt har sin tid i livet, menar han.

  Inrednings- och designintresset finns kvar och David arbetar fortfarande inom branschen, men i en annan form. Numera sprider han kunskap om design via olika projekt. Madeleine driver en designbutik med både inredning och kläder i centrala Skanör, men David kan inte låta bli att arbeta lite med den också.

  Från arbetsrummet i Falsterbo har han utsikt över en del av trädgården och till sommaren också över de rosor han själv planterat. Vid det här laget har han samlat på sig nästan hundra olika sorter.

  – Ibland blir jag bara fånigt intresserad av vissa saker. När jag för femton år sedan hade läst Lars-Åke Gustavssons rosbok blev jag bara väldigt inspirerad. Då ville jag ägna så mycket tid som möjligt åt att lära mig allt om den vackra blomman. Nu är jag till och med ute och föreläser om rosor!

  Men under en tid handlade livet mer om renovering än om rosor. Det är svårt att tro i dag, men för några år sedan hade det vackra sekelskifteshuset en fasad av eternit med perspektivfönster. Invändigt var trägolven täckta med plastmattor och många fina detaljer var inklädda. Den senaste renoveringen gjordes på 1960-talet.

  – Nästan allt var dock bevarat under de nya materialen, så det var bara att sätta i gång och återställa till sekelskiftesstilen, säger David som själv tillsammans med Madeleine gjort en hel del av arbetet.

  Under eternitfasaden fanns den ursprungliga, i trä, men den var så illa åtgången att den inte gick att rädda. En ny träfasad spikades på och alla fönster byttes ut. Denna gång fick de självklart tillbaka sin spröjs.

  Rumsfördelningen är i stort sett densamma som då huset byggdes. Det finns gott om sovrum på övervåningen, och dessutom lek- och gästrum. Här uppe är pensionatskänslan extra levande tack vare att handfaten har bevarats i rummen.

  Under sommarhalvåret står dörren ofta öppen till den ombonade uteplatsen som ligger direkt utanför köksentrén.

  – Köket har vi blåst ut totalt. Vi valde bort matplatsen där, något som nästan är lite ovanligt i dag, konstaterar Madeleine.

  Nu blev det i stället ett öppet och funktionellt arbetskök, som byggdes upp efter egna ritningar.

  Bakom den dekorativa glasbetongväggen i köket står tvättmaskinen gömd.

  – Det är praktiskt att ha den nära och ändå slippa se högarna med tvätt, säger Madeleine.

  Ljuset från fönstret i tvättstugan tas också på detta sätt till vara, och skänker övriga delen av köket extra ljus. Överhuvudtaget flödar ljuset in från alla håll i sekelskifteshuset. Även inredningen bidrar till det lätta och luftiga intryck.

  – Vi vill att huset ska kännas somrigt och enkelt att leva i året runt, säger Madeleine.

  Loppisfynd, arvegods och moderna möbler blandas på ett spännande sätt i de olika rummen. Många designsaker har ändå rensats ut efterhand. Gamla möbler har i stället tagit mer plats och fått nytt liv då de målats om, framför allt i svart och vitt.

  – Vi har underordnat oss husets förutsättningar och då ska det inte vara så mycket modern design här, säger David.

  Av Susanne Cederberg Foto Håkan E Bengtsson
 • Få husohem.se's nyhetsbrev

  Skriv upp dig på vårt nyhetsbrev för senaste informationen!