• Få husohem.se's nyhetsbrev

  Skriv upp dig på vårt nyhetsbrev för senaste informationen!

 • Förälskade i ett hus

  Det var inte meningen egentligen. Men Nils och Susann blev så förälskade i det gamla husets kakelugnar och snickarglädje att de flyttade till den lilla byn Ramdala.

  Huset "Lyckås" har fått en tillbyggnad i två våningar och målet var att efterlikna det befintliga huset så mycket som möjligt. Fönsterpartierna måttbeställdes hos RM Snickerier i Vimmerby. När den övervuxna trädgården röjdes kom de mjukt formade grusgångarna fram.

  Susann och Nils på förstukvisten med barnen Albert och Aprilia.

  Fårskinnsdynorna har Nils mamma sytt, liksom kuddarna med tyg från bland annat Marimekko och The Home Company.

  Albert knyter skorna på en förvaringsmöbel, måttbeställd från Christian Berglund Snickeri. Hallen leder in till kök och vardagsrum men också till verandan och övervåningen.

  I den nya utbyggnaden har familjen sin nya matplats. Sittbänkarna är platsbyggda av Nils. Bord "Norden", Ikea. Stolar "Lilla Åland", Carl Malmsten. Ovanför bordet hänger två "Glo-Ball" lampor från Flos, hos The Home Company.

  Vårljuset faller in i vardagsrummet. Soffa "Cabaré" från Ire Möbel. Soffbord, Mairo. Keramik på bordet är tillverkat av Karin Meijer. I fönstret står en blå vas som Susann köpt i Shanghai. Randig kudde från Missoni, prickig och turkos från Linum och grytlappskudde från Inga Meijer. Matta och fårskinn, Ikea. Tapet från Laura Ashley.

  Bredvid soffan i vardagsrummet står Susanns farmors gamla nattduksbord. Även lampan är arvegods. Vas från Ilva.

  Karlskrona Kakelfabrik har tillverkat den vackra gamla kakelugnen.

  Köpmansdisken från Nils pappas hem har fått en ny skiva av betong. Bordslampa "Pukeberg", från Zero. Rosa vas, Ikea. Blå skål från keramikern Karin Meijer. Golvlampa "Rosy Angelis", Flos. Tapet Laura Ashley. Tavlor från Rädda Barnens webbshop och Lisa Rinnevou.

  Färgerna är ljusa i Aprilias rum. Tapet från Designers Guild. Sängen är platsbyggd av Ikeastommar. Skrivbord och hurts, Ikea. Matta, Mairo. Stol "Lilla Åland", Carl Malmsten.

  Tapet från Designers Guild.

  Skrivbord och hurts, Ikea. Matta, Mairo. Stol "Lilla Åland", Carl Malmsten.

  Loftsängen har Nils byggt. Lampa, "PXL", design Fredrik Mattsson, Zero. Kartan som är tapetserad på väggen är beställd från Wonderwall. Matta, skrivbord och hurts, Ikea. Sittsäck, Fatboy.

  Den lilla loftvinden blev ett extra lekrum. Tapet med myror, Sandberg Tyg & Tapet.

  Genom ett titthål från hallen kan man kika in i lekrummet. Tapeten vid fönstret kommer från Engelska Tapetmagasinet. Fåtölj, Ikea. Kudde, H & M Home.

  Det gamla skafferiet på nedervåningen har byggts om till badrum. Vitt kakel, CC Höganäs. Badkar, Gustavsberg. Handfatskommoden är ritad av Susann och byggd av Christian Berglund Snickeri.

  Sovrummet i utbyggnaden har högt i tak. Tapet, Designers Guild, hos The Home Company. Lampa "Maskros", Ikea. Överkast från H & M Home. Kuddar, Mairo.

  Det gamla läkarskåpet är en gåva från vänner till familjen. PH-lampan hittade Susann på sin pappas vind. Stolar "Lilla Åland", Carl Malmsten. Bordet är specialtillverkat av Åhmans i Åhus. Vasen i fönstret har Susanne drejat.

  Köksinredningen kommer från Ikea.

  Spisen står i ett av kökets hörn. Köksinredning från Ikea. Fläkt från Fjäråskupan. Mosaik, CC Höganäs.

  Stringhylla på väggen i köket. Till höger sidbord från Design House Stockholm.

  Susann och Nils blev förälskade i det gamla trähuset när de tjuvkikade in och fick se kakelugnen.

  Vårens första fika under fruktträden. Möbler "Ekön" från Tuve Möbler. Plädar från The Home Company.

  Välbevarade droppformationer och stjärnor pryder verandan som leder in i hallen.

  De gamla fotogentunnorna samlar numera upp regnvatten. De fanns på tomten när familjen köpte huset.

  Huset "Lyckås" från 1901 var från början 125 kvm. Den nya utbyggnaden på 25 kvm rymmer en veranda och ett sovrum med högt i tak. En av sidovindarna används som lekhörna.

  Huset "Lyckås" från 1901 var från början 125 kvm. Den nya utbyggnaden på 25 kvm rymmer en veranda och ett sovrum med högt i tak. En av sidovindarna används som lekhörna.

  I orten Ramdala, 1,5 mil öster om Karlskrona, hittade Susann och Nils Gustafson med lite hjälp på traven sin plats på jorden. Susanns pappa och Nils syster fick oberoende av varandra nys om ett hus med namnet "Lyckås" från år 1901 som var till salu och ringde båda samma dag och berättade att de hittat drömhuset.

  – Vi var egentligen inte alls på väg att flytta hem till Blekinge från Växjö. Vi hade ju båda våra jobb där.

  Men när helgen kom, kunde de ändå inte låta bli att åka och titta. Huset hade stått tomt länge.

  – Dagen innan visningen smög vi runt på tomten och kikade in genom fönstren. Vi blev förälskade direkt, särskilt i kakelugnarna. När visningen var över kände vi att det här var vårt hus. Det fanns fyra andra intressenter, men vi vann budgivningen som slutade under miljonen, berättar Susann.

  Eftersom huset var relativt billigt har familjen kunnat renovera och bygga ut sedan köpet 2001. Innan familjen Gustafson flyttade in hade bara tre personer bott i huset: paret som byggde huset 1901 som sommarhus, och deras dotter. Huset har sluppit hårdhänta renoveringar och därför var golv, lister och karmar var i originalskick.

  – Men när vi flyttade hit fanns det plastmattor i alla rum. Som tur var låg det ovanpå de gamla trägolven masonitskivor som plastmattorna var fastspikade i. När vi tog bort alla lager upptäckte vi att trägolven var helt intakta, berättar Nils.

  Det var dock en hel del som behövdes uppdateras i det hundra år gamla huset. Elen och yttertaket byttes ut och ett nytt vattenburet värmesystem installerades. Kakelugnarna läckte rök så de fick plockas ner och renoveras av en kakelugnsmakare.

  – Eftersom det bara fanns dusch i källaren och en toastol på bottenvåningen var ett nytt badrum och en tvättstuga det första vi började med invändigt, berättar Nils som gjort stora delar av renoveringsarbetet själv.

  – Jag är uppvuxen i ett 1730-talshus som min pappa renoverade och jag lärde mig mycket av honom. Mina föräldrar har dessutom alltid varit intresserade av klassisk svensk inredning vilket har smittat av sig. Vi har till exempel tapetserat i alla rum i stället för att måla. Och när vi skulle köpa nya matrumsstolar propsade jag på Carl Malmsten i stället för Arne Jacobsen, skrattar Nils.

  Susann har också haft sitt inredningsintresse sedan barnsben.

  – När andra kompisar gjorde om sina tonårsrum med moderna möbler i svart och rött, släpade jag upp farmors gamla skåp i mitt rum och dekorerade med torkade rosor.

  Susann har också fått mycket inspiration utomlands.

  – Jag arbetade som flygvärdinna i många år och kunde gå på marknader och i butiker på 24-timmarsstoppen. Mycket är köpt i Kina, men också runt om i Europa.

  Ett exempel är tapeterna i vardagsrummet.

  – På ett stopp i Wien hade jag några timmar ledigt innan nästa flygning och hamnade i en Laura Ashley-butik som hade tapetrea. Jag ringde hem till Nils som fick mäta upp väggarna. Fem minuter senare gick jag ut ur affären med tio rullar under armen.

  Nils och Susanns senaste projekt är den verandaliknande utbyggnaden som de själva ritat. Målet var att efterlikna det befintliga huset så mycket som möjligt. Alla fönsterpartier måttbeställdes och de har byggt den nya delen på granitstolpar för att inte störa husets vackra gamla stengrund.

  – Antingen skulle vi hitta en hantverkare som kunde mura en granitgrund eller bygga på två granitstolpar. Hade vi valt en hel grund så hade dessutom två gamla fönster i källaren blivit igenmurade, så valet var enkelt.

  Det tog ett år att färdigställa tillbyggnaden som utökat husytan till 150 kvadratmeter med ett föräldrasovrum och en ny matsal.

  – Allt eftersom familjen växte tog platsen slut, så vi behövde verkligen ett rum till. Bonusen är matplatsen som vi förberett med en dörr ut mot den blivande terrassen. Nu är det ett himla kånkande med matbrickor genom ytterdörren till baksidan av huset där vi har vår uteplats, berättar Susann.

  När familjen kom hit var trädgården igenvuxen.

  – Vi såg att det fanns fördjupningar som bildade stora rundlar och när vi rensade bort allt högt gräs hittade vi de vackert slingrande grusgångarna som leder genom hela trädgården.

  Bland slyn hittade de också pioner, hallon, rabarber och svarta vinbär. Nu på våren blommar körsbärs- och äppelträden och massor med äldre sorter av tulpaner och narcisser.

  – En riktigt gammal kulturträdgård som vi kommer att behålla!

  Av Ulrika Grönlund Foto Peter Carlsson
 • Få husohem.se's nyhetsbrev

  Skriv upp dig på vårt nyhetsbrev för senaste informationen!