• Få husohem.se's nyhetsbrev

  Skriv upp dig på vårt nyhetsbrev för senaste informationen!

 • Smart förvaring i utbyggt 20-talshus

  Hemma hos barnfamiljen Lindelöf är förvaringen smart och effektiv – varje möbel rymmer massor med prylar och kläder.

  Platsbyggd sittbänk med flyttbart elementskydd i ask som ryggstöd, Olof Lindelöf. Dyna av fårskinn, Stockholms Stolservice. Klinkergolv, Kasthall. Gardiner, Kinnasand. Matta av fårskinn, Shepherd. Stol "Copy and Paste", Källemo. Lykta, Assari.

  Huset är ett trevåningshus med boyta på cirka 215 kvm. Huvuddelen byggdes 1920, resten byggdes till 1972.

  Skjutdörrar i ask och frostat glas skärmar av hallen från köket. Samma typ av dörr sitter på skafferiet.

  Ordning på skorna under sittbänken.

  Minstingen Oskar leker vid tv-delen. Bakom soffgruppen syns trapphuset, och bakom det ett av husets blyinfattade fönster. Soffa "Clyde", Naughtone. Matta, Kasthall. Tidningsställ, Artek. Soffbord, Fritz Hansen. Kuddar, Mio.

  Tv-möbel, Voice. Lampa "Cesta", Dahl Agenturer.

  Barstolar, Alvar Aalto. Köksön är platsbyggd och har lådor baktill, Olof Lindelöf. Skivan ovanpå är av kompositmaterial. Skafferiet syns till vänster om konstverket av Michael Fare. Köksgolvet är av ask som har behandlats med vitpigmenterad hårdvaxolja i två omgångar.

  Den gamla eldstaden byttes ut mot denna med vedfack undertill, från Skorstensdoktorn. Skåpluckor och lådfronter är gjorda av mdf-skivor, lackerade i kulör S0500-1. Köks- och diskbänksskivor av kompositmaterial. Spis, fläkt och kylskåp t v, Smeg.

  Blandare, FM Mattsson. Vinöppnare och äggklocka, Alessi.

  Platsbyggt vinställ av obehandlad ask, Olof Lindelöf. Undertill döljs brödrosten bakom en lucka.

  Gunillas favorit i huset är skafferiet.

  De cirkelrunda knopparna togs fram som prototyper av en arkitektfirma i samarbete med Nils företag, men sattes aldrig i produktion.

  Utdragsskåp, Nordin & Ölwing.

  Gunilla och dottern Caroline vid köksbordet.

  Även bokhyllan är byggd av kusin Olof. Dörrarna fanns när familjen flyttade in. Runt bord, Nils egen design, tillverkat av Evert Lindelöf. Stolar "Milton", Bruno Mathsson. Lampa, Flos. Tavla, fransk originalaffisch. Gungstol, Carl Hansen & Son. Barvagn, Offecct.

  Matta "Poodle", Stoddard. Hellånga vita gardiner gör rummet ombonat utan att hindra ljuset.

  Ett blyinfattat fönster sitter i vardagsrummet.

  Väggen är målad i kulör S7070-Y50. Matta "Poodle", Stoddard. Hissgardin, Kinnasand. Sängbord, Mio. Bordslampa, Santa & Cole. Väggspegel, Offecct. Klädkammaren döljs bakom tyg för att ge ett mysigare intryck.

  Trådbackar från golv till tak och skoställ som ger bra överblick över partyskorna.

  Här bor småkillarna. Väggen är målad i kulör S6030-R80. Stjärnmönstrad tapet "Keek-a-boo", Midbec. Stjärnkudde, Mio. Skinnfåtölj och skepparpall, Källemo. Blå skåpmöbel, Horreds.

  Gästtoaletten. Handfat, Ido. Blandare, FM Mattsson. Toalettstol, Ifö. Spegel, Ikea.

  Den lilla nischen i duschkabinen tycker Gunilla är smart.

  För att få ett stort kök rev Nils och Gunilla nästan alla väggar på entréplanet och började om från början.

  På nedre plan har tonåringarna var sitt rum.

  På övervåningen bor Gunilla, Nils och de yngsta barnen.

  Det är svårt att tro att det bor en familj med fyra barn – och en hund – i det välordnade, charmigt originella 1920-talshuset i Täby. Det ligger inga skor i hallen, köksbänkarna är i stort sett prylfria och leksakerna lyser med sin frånvaro. Gunilla Lindelöf förklarar hur det blivit möjligt med hjälp av genomtänkt platsbyggd förvaring:

  – Vi har haft lite tur. Nils har en kusin, Olle, som är snickare. Så vi har bara sagt vilken typ av förvaring vi har velat ha och var vi ville ha den, och sedan har han byggt allt på plats.

  Hur får man ett helhetsgrepp på förvaringen ?

  – Jag har väl dragit lite nytta av att det här är mitt sjätte hus, så jag har lärt mig att planera och se vad man kan göra av ett hus, bortom tapeterna. I hallen till exempel så vet jag av erfarenhet att det alltid ligger en massa skor överallt om man inte har bra förvaring. Det räcker inte med bara en garderob. Så därför fick Olle bygga en lång sittbänk med lådor undertill, en till varje familjemedlem.

  Vilket rum är viktigast att ha bra förvaring i?

  – Köket. Jag var väldigt bestämd med att vi skulle ha ett stort skafferi som rymmer både specerivaror, återvinning och annat som inte är så kul att ha framme. Allt annat kunde jag kompromissa med, men det ville jag inte vara utan. Eftersom det är så lågt i tak fick vi inte plats med överskåp heller. Det löste vi med köksön som används som matplats till vardags. Den är cirka fem meter lång och fullsmäckad med lådor. Där har vi tallrikar, glas, ugnsformar...

  Har ni samma syn på husets planering?

  – Skafferiet är nog det enda vi har tjafsat lite om. Annars tycker vi ganska lika. Men jag ser lite mer till det praktiska, medan Nisse är esteten som säger att vi ska använda ask som genomgående träslag eller drar i väg och köper prydnadskuddar.

  Är det inte dyrt att anlita en snickare som bygger på plats?

  – Jo, det är det, men jag föreställer mig att det kan bli nästan lika dyrt om man köper färdiga lösningar som man sedan måste köpa lister och annat till för att få det att passa in. Och kanske är det också svårt att få det snyggt. Sedan är det ju det här med tiden. Det Olle har byggt skulle säkert ta minst dubbelt så lång tid för oss att göra. Det är också värt en del.

  Ni har valt att ha tv:n i köksdelen?

  – Först tänkte vi ställa vårt runda matbord där, men det blev alldeles för trångt. Så vi tänkte att "vi gillar ju att ha gäster, och ofta hänger vi mycket i köket, så varför inte göra en myshörna här?". Nu ryms det tio personer kring köksön och sex– sju i soffan. Köket är nog det jag är mest nöjd över, det är som gjort för att umgås i. Och skafferiet älskar jag!

  Är bokhyllan i allrummet också platsbyggd?

  – Ja, när vi hade fixat förvaringen i köket och började fundera över var vi skulle få plats med alla böcker och sådant, så kände vi att det nog skulle bli bäst med en bokhylla som täckte hela väggen. Vi hade sett en idé på bild som vi utgick ifrån, sedan ritade vi en skiss och gav till Olle. Där får vi plats både med prydnadsföremål och annat som servetter, ljuslyktor, spel och ett barskåp.

  Hur använder ni allrummet?

  – Här står vårt runda matbord, så här äter vi middag på lördagar och söndagar. Det känns lite lyxigt att skilja på vardag och helg. Och så spelar vi spel eller målar. Jag och min man har fått blodad tand efter en målarkurs som vi var på tillsammans med våra barn och min systers familj. Men jag skulle vilja använda det ännu mer, kanske ställa in fåtöljer och skapa en läshörna.

  Finns det något du vill förändra i huset?

  – Det enda jag ångrar är att vi inte höjde taket inne i köket mer. När vi började riva i den gamla köksdelen, märkte vi att de fanns tre innertak därunder! Men eftersom taket i tv-delen var intakt, blev vi dumsnåla och byggde över den första delen till samma höjd i stället för att riva alltihop och få taket 6– 7 centimeter högre.

  Av Malin Nyhlin Foto Christer Vallstrand Text Liselotte Lundström
 • Få husohem.se's nyhetsbrev

  Skriv upp dig på vårt nyhetsbrev för senaste informationen!