• Få husohem.se's nyhetsbrev

  Skriv upp dig på vårt nyhetsbrev för senaste informationen!

 • Högt i tak i sekelskiftesvåningen

  Bakom den vackra fasaden i huset från 1906 fann Emmie och Kalle sin drömvåning. De inreder i lugn takt och i dova färger för att framhäva detaljer som stuck, serveringsskåp och lister.

  Den vita fasaden på huset från 1906 är utsmyckad med många vackra ornament.

  Matta från Pappelina. Gammalt drängaskåp köpt i Lund. Vägghyllan har Kalle byggt. Vita korgar från Ikea, alla märkta med etiketter. Kroklister från Indiska. Skohyllor, Mio. Brevlåda från Bruka. Paraply från Lisbet Dahl.

  Emmie samlar på fina plåtburkar. Kakfat från Crème de la Crème. Skolplansch köpt på auktion.

  Köket kommer från Ikea.

  Köksstolar "DSW", design Charles och Ray Eames, från Vitra. Köksbord av okänt ursprung. På väggen hänger vimplar av tapet på en grov jutetråd. Tavellister från Ikea. Taklampa modell "172b", från Le Klint.

  Soffa och fotpall från EM. Soffbord, Mio. Vit läderpuff köpt i Marocko. Vägglampa i teak köpt på auktion. Kuddar från Marimekko, Ceannis, Åhléns och Olsson & Jensen. Det stora paradisträdet står på ett ärvt högt marmorbord. Taklampan är en gammal modell från Ikea. Tavelväggen är en blandning av foton, en liten karta, gamla botanik- och zoologiböcker, tryck och tapetprover. Låga ljuskoppar från Nordal.

  Handvirkat överkast från Emmaus. Kuddar sydda av mörklila råsiden, av Marimekkotyg och av en sjal från Ceannis. Byrån är ärvd. Handdrejad kruka av keramiker Karin Gabrielsson. Bordslampan sprejmålades vit och fick ny svart skärm. Pianopallen är arvegods, omklädd i grått linnetyg med handknypplat spetsband. Gamla dekorativa koffertar. Linnekudde från Åhléns. Säng, sänglampor, taklampa och ljusstake från Ikea. Stege från Amnesty. Hängande ljuslykta från Fritz Blommor. Klänning från Noa Noa.

  Kroklist från Bloomingville. Bord köpt på auktion. Väckarklocka från Noa Noa Miniature.

  Skrivbord och allmogestol köpta på nätet. Vägglampa från www.anyhow.se. Matta från H & M Home. Hissgardin från Åhléns. Pärlor, paljetter, trådrullar och knappar förvaras i skålar och glasburkar. Ljusstake från Kristina Stark Design. Symaskinen från 50-talet fyndad på loppis för 65 kronor. Skåp från 1930-talet, vitmålat och med handgjord linnetofs, från Atmosphere.

  Det lilla skåpet är en present. På skåpnyckeln hänger en handgjord linnetofs, från Atmosphere. Anemonerna står i gamla apotekarflaskor, ärvda och från loppis.

  Emmie.

  Lägenhet på 95 kvm, har två balkonger och samma planlösning som när huset byggdes 1906.

  För två år sedan letade Emmie Ellman och Kalle Nilsson intensivt efter en sekelskifteslägenhet i Halmstad.

  – Vi gick på visning efter visning, men insåg ganska snart att det var svårt att finna just det vi sökte, berättar Emmie.

  Men en kväll hittade de den plötsligt. En lägenhet på 95 kvadratmeter med två balkonger, en mot öster och en mot väster!

  Den ligger nära vattnet i centrala Halmstad, i ett hus med vackra ornament på fasaden. Huset är från 1906 och var då det byggdes en av de mest exklusiva byggnaderna i staden, med bad, toa och vattenuppvärmning i varje lägenhet. Utanför ligger stadens äldsta park, Badhusparken.

  – Vi förälskade oss i den direkt. Sedan gick allt ganska snabbt och vi flyttade in bara ett par månader senare.

  Tidigare ägare hade tagit professionell hjälp till färgsättning och renovering så i stort sett har de inte behövt göra mer än att måla några fönster invändigt.

  – Redan på första visningen konstaterade jag att om inte den här lägenheten blir ett underbart hem, så är det i alla fall inte lägenhetens fel.

  Det enda Emmie hade önskat var att originalköket funnits kvar.

  – Och så fanns det naturligtvis för få eluttag. Men en elektriker, som kände till huset väl, hjälpte oss att sätta in tidstypiska strömbrytare och vägguttag.

  – Det bästa med lägenheten är alla vackra detaljer som är bevarade: platsbyggda serveringsskåp, vackra stuckaturer, höga lister och charmiga gamla rör. Takhöjden på 3,15 meter ger också en behaglig och skön känsla av rymd.

  Ingen stuckatur eller takrosett är heller den andra lik.

  – Vi har rosor i vardagsrummet, fruktträd och tuppar i sovrummet och tistlar blandade med klöverblommor i arbetsrummet.

  Emmie och Kalle har valt inredning i en dov färgskala.

  Lägenheten var alltså redan en fantastisk miljö för Emmie och Kalle när de skulle börja planera och sätta sin personliga prägel på den. Men de tar det lugnt. Det måste få ta sin tid att skapa ett hem.

  – Jag tror annars att färgskalan är det som nu sätter störst avtryck här. Och att vi gärna blandar femtiotals- och sekelskiftesmöbler med nya moderna.

  De blandar också olika och kontrasterande stolsmodeller; gamla trädgårdsstolar i gjutjärn, enkla pinnstolar och metallstolar är alla välkomna här. Favoriter framför andra är köksstolarna av Ray och Charles Eames, formgivna år 1950.

  – Mina samlingar av porslin, gamla plåtburkar, lövtunna slipade dricksglas, gamla tekoppar, vaser och pressglasfat på fot gör mig också glad.

  När det gäller inredning, ägnar sig Emmie åt ett rum i taget. Badrummet är ett framtida renoveringsprojekt. Och under en stor del av året planerar hon färgsättning, symmetri och funktion för sommarens växter och inredning på balkongerna.

  – Jag älskar tanken på att ha två egna små rum utomhus. Kan man utöver blomlådor och klätterväxter få in ett litet träd där, så kan det bli riktigt bra. I år blir det dova svala toner. Färgskalan utomhus ska harmoniera med den inomhus.

  Emmies stora intresse är att gå på loppis, minst en gång i veckan. Hon är en passionerad sakletare. Kalle tycker om att åka i väg och uppleva saker.

  – Vi älskar båda att resa, påpekar Emmie. Helst till varma länder där vi kan snorkla. Och förutom att vi hittat vår drömlägenhet ligger den precis nedanför ett naturområde med perfekta slingor där vi springer och promenerar.

  Emmies och Kalles nästa projekt är att hitta en smart lösning för att få många sittplatser i vardagsrummet.

  – Vi drömmer om att kunna ha stora middagar med många vänner samtidigt. Det blir en spännande utmaning.

  Av Johanna Flyckt Foto Patrik Hagborg
 • Få husohem.se's nyhetsbrev

  Skriv upp dig på vårt nyhetsbrev för senaste informationen!