• Få husohem.se's nyhetsbrev

  Skriv upp dig på vårt nyhetsbrev för senaste informationen!

 • Lägenhet med blandning av gammalt och nytt

  Sofie och Robert gillar möbler, skyltar och byggdetaljer med rå patina. Och de drar sig inte för lite fejk för att skapa rätt atmosfär.

  Köket är inspirerat av 50-talets former och färgpalett. Ett schackrutigt klinkergolv, som Roberts pappa lagt, binder ihop köket med hallen. Barpallar, Tolix. Den vita sidobänken är köpt på loppis.

  Ett armeringsnät håller stekpannorna på plats. Coca Cola-automaten är kökets blickfång, från Väla Antik & Loppis. Hushållsmaskin, Kitchen Aid.

  Robert och Sofie.

  Inredningstonen slås an redan i hallen. En vägg är klädd med liggande råspont, de andra putsade med tunn puts. Fåtöljen är en gåva och klädhängaren med grova svetsar har en smed gjort på beställning. Spotlight "Cato", Belid. Bordslampa, Jieldé. Bänken är ett gammalt verktygskåp. Klocka, Butik Sophie.

  I vardagsrummet har dator, stereo, skrivare och annat gömts undan i ett gammalt skånskt drängaskåp. Ovanpå står en rostig Jieldé-lampa, Butik Sophie.

  En mossgrön fondvägg ger liv åt vardagsrummets dämpade färgskala. Soffa, Ekeby Möbelaffär. Kuddar, Slottstallets Möbler. Golvlampa, Jieldé. I det gamla franska arkivskåpet förvaras sängkläder och handdukar. Träskylten hämtades på tippen.

  Fransk fabrikslampa i taket, Slottstallets Möbler. De kraftiga träbjälkarna i vardagsrummet är ren dekoration. Robert lät en smed specialtillverka järnbeslagen som håller ihop dem. Skolplanscherna fyndades på nätet och slagbordet i en gammal lada. Stolar, Tolix. Vitrinskåp, Väla Antik & Loppis.

  Arbetsrummet är lägenhetens pärla, tycker både Robert och Sofie. Golvet har fått ny vit plastmatta. Skrivbordet med skiva inklädd i obehandlad plåt har de ritat själva och låtit snickare bygga. Hjulen och spiralsladden till lampan gör bordet lätt att flytta ut mitt i rummet. Arkivskåp, Bror & Syster. Taklampa och omklädningskåp, Butik Sophie. Skyltdocka, Väla Antik & Loppis.

  Rostiga konservburkar håller pennor, penslar och saxar på plats. Skrivbordslampa, Butik Sophie.

  Kontorsstol, Väla Antik & Loppis.

  Tre av sovrummets putsade väggar är omålade för att ge rummet rustik karaktär. Två krackelerade trädörrar fick bli sänggavel. Sängkläder, H & M Home. Lampor och gammal Tolixstol, Butik Sophie.

  Klädkammarens fula 80-talsgarderob revs ut och ersattes med grova järnstänger att hänga galgar på. Jeans och skor har sin plats på trähyllan som Robert snickrat.

  För att framhäva den fina plåtskylten, från Butik Sophie, målades en av sovrumsväggarna vit.

  I ena hörnet har Robert byggt en fejkad skorstensvägg och placerat en gammal gjutjärnskamin framför som smycke.

  Huset ligger fem minuter från Helsingborgs centrum.

  Boytan är 71 kvm och den ljusa lägenheten har utsikt åt tre håll. Arbetsrummets fönster är fint placerat i husets avskurna hörn.

  I lugna området Tågaborg, ett stenkast från sundet och fem minuter från pulsen i centrum av Helsingborg, bor Sofie Paulsson och Robert Ask. När de flyttade in 2008 var trerummaren i hyfsat gott skick, men inte alls vad de drömt om.

  – Hela lägenheten var präglad av 1990-talet, med strukturtapeter och plastmattor. I samråd med vår hyresvärd kunde vi börja renovera lägenheten i vår stil, berättar Sofie.

  Nu har de hunnit göra om alla rum och nått målet att skapa ett personligt hem som känns välkomnande och lite annorlunda.

  – När våra gäster kliver in genom dörren ska de känna att här har någon tänkt till och skapat något unikt. Därför har hallen stor betydelse, den blir det första intrycket.

  Innanför entrédörren möts man nu av ett schackrutigt, svartvitt golv och en sparsmakad mix av nytt och gammalt som är genomgående för hela lägenheten: en skinande vit designlampa på ett rostigt plåtskåp intill en nött skinnfåtölj.

  "Vi fascineras av gamla saker, gärna slitna och rostiga"

  Innan Robert och Sofie flyttade ihop var de osäkra på hur de skulle utforma sitt första gemensamma hem. De började inreda i en lantlig, shabby chic-inspirerad stil, men gled ganska snart över till något lite ruffare.

  – Vi har båda två alltid fascinerats av gamla saker, gärna slitna och rostiga. De bär på en historia, säger Sofie, som skriver om sina inredningsäventyr på den egna bloggen (sofiesnyttochgammalt).

  Lägenheten skapar "huskänsla"

  Robert är snickare och road av att bygga om och renovera möbler. Precis som Sofie är han mer intresserad av ytbehandlingar, material och byggnadskonstruktioner än småprylar. Det märks till exempel i vardagsrummet som dekorerats med tjocka bjälkar, sammanfogade av handsmidda järnbeslag. Putsade väggar och väggar klädda med råspont – och en fejkad skorstensvägg – är andra inslag som bidrar till lägenhetens huskänsla.

  Lediga dagar besöker Robert och Sofie gärna loppisar. Ett av deras bästa köp är en gammal Coca Cola-automat, som inspirerade dem att låta amerikansk 50-talsdesign prägla köket. Det grafiskt svartvita golvet, en turkos fondvägg och flera bulligt formade hushållsmaskiner bildar nu en fin helhet.

   Mest nöjda med arbetsrummet

  Utmaningen i vardagsrummet har varit att få plats med allt utan att belamra varenda yta. Ett rymligt, gammalt drängaskåp gömmer nu datorn, stereon och andra teknikprylar och ett praktiskt slagbord fick bli matbord. När skivorna är uppfällda ryms tio gäster runt bordet.

  Av lägenhetens alla rum är Robert och Sofie nog ändå mest nöjda med arbetsrummet, en ljus och avskalad plats som andas både arkitektkontor och verkstad. I centrum står ett skrivbord.

  – Vi tyckte det var svårt att hitta ett arbetsbord som passade in, så vi började skissa på en egen modell som skulle påminna om ett ritbord på hjul, berättar Robert.

  Ett snickeri byggde bordet enligt deras ritning och en plåtslagare klädde in bordsskivan i rostfritt stål. Med en spiralsladd monterad på skrivbordslampan kan bordet enkelt dras ut mitt i rummet så att man kan komma åt arbetsytan från olika håll.

  Drömmer om att renovera ett helt hus

  Nu är allt klart och vad nästa projekt blir återstår att se. Drömmen är att få ge sig i kast med att renovera ett helt hus, gärna någon gammal industrilokal som kan göras om till bostad. Att börja sälja möbler som de själva hittat på loppisar och andra ställen, känns som ett mer närliggande projekt. Redan nu hyr de ett förråd på en bondgård för att ha plats med saker de köpt men inte har plats för.

  – Varje möbel i vårt hem har en historia. Och den handlar inte bara om var möbeln kommer ifrån, utan också om hur vi hittade den och fraktade hem den, förklarar Sofie och exemplifierar med historien om hur ett gammalt linneskåp under många glada tillrop fick balansera på en ölkärra från Helsingör till Helsingborg och sedan tryckas in i en liten Toyota…

  – Trots att vi inte har plats för skåpet längre, vägrar vi göra oss av med det, just för att vi har så goda minnen kopplade till det. På det sättet kan man kanske säga att vårt sätt att inreda fungerar som en livsstil.

  Text och styling Johanna Flyckt FotoMari Eriksson
 • Få husohem.se's nyhetsbrev

  Skriv upp dig på vårt nyhetsbrev för senaste informationen!