• Få husohem.se's nyhetsbrev

  Skriv upp dig på vårt nyhetsbrev för senaste informationen!

 • Smarta kvadrat i Limhamn

  Fyra personer på 60 kvadrat och ändå plats för allt. Med smarta lösningar och säker smak har Johanna inrett det lilla gathuset i Limhamn för sig och sina barn.

  När det gamla gathuset renoverades special-tillverkades stora fönster för att få in så mycket ljus som möjligt i det lilla vardagsrummet. Där takkupan sattes in har Johanna sitt sovrum. Från gårdsplanen kliver man rakt in i en öppen hall som leder in till köket och vardagsrummet.

  Trappan fanns på plats när Johanna flyttade in. Tavlorna på avsatsen ovanför är målade av Tina Apelgren. Den inramade affischen är gammal.

  Till höger om trappan, på väg till köket, finns en garderob som sväljer allt från jackor till mjölpåsar, dock inte i samma avdelningar.

  Spisen från Smeg har gasplattor och elugn. Fläkt, Franke.

  Familjen har ofta gemensamma bakdagar. Köksinredning och diskhoar, Ikea. Bänkskiva i svart granit. Matta, Pappelina. Det stora H:et är från en numera nedlagd butik.

  Det svarta skåpet som löser en hel del av kökets förvaringsproblematik är från en numera nedlagd inredningsbutik.

  Mathörnan fungerar ofta som arbetsplats för Johanna och pluggplats för tjejerna och Linus. Matbordet kommer från Johannas föräldrahem. De klädda stolarna, från Ikea. Metallstolen "Tolix", från Miljögården i Lund. Golvet är målat med vit högblank lackfärg.

  Olivia och Tessa myser gärna fram-för kaminen under höst och vinter.

  Johannas favoritfåtöljmodell – "Howard". Soffbordet är danskt 50-tal och är öppningsbart med förvaring undertill, perfekt till fjärrkontroller och tidningar.

  Överkast och kuddar, från Nessla. Sängborden är inropade på auktion. Stor korg på golvet, David Design.

  Johanna hänger upp en tavla utanför badrummet. Till vänster ligger hennes sovrum.

  Linus i sitt rum på övervåningen. "Herbie"-bilar är favoritinredningsdetaljer. Skrivbordet kommer från Johannas föräldrahem. Överkast, Gant. Hylla "Lack", Ikea. Gosedjur från Ikea och Ugly Dolls.

  Enkelheten regerar även i badrummet med rutigt klinkergolv, vita väggar och färgglada handdukar. Badkar, tvättställ och handdukstork sattes in av de förra ägarna.

  Olivias rum har en dov färgskala. Tapet "Julian", Sandberg Tyg & Tapet. Skrivbord, stol och hylla från Ikea.

  Johanna arbetar som inrednings-arkitekt och stylist och behöver plats för materialprover, basmöblemang och rekvisita. Eftersom arbets-rummet är litet hyr hon också en lagerplats.

  Tessa valde prickarna till sitt rum i en butik i Florida. Takfönstret sattes in för ett bättre ljusinsläpp, ett annat plus är att man kan ligga i sängen och titta på stjärnorna. Påslakan, Marimekko.

  Längst ner i passagen är de två ingångarna till Olivas respektive Tessas rum. Den vita "Adirondack"-stolen, är från Room i Köpen-hamn. Den grå dörren bakom stolen leder in till Johannas arbetsrum.

  Huset på 60 kvm fick ett större ljusinsläpp och kändes större när väggen mellan vardagsrum och matplats öppnades.

  I en trång liten gränd, några hundra meter från strand och fiskehamn, hittade Johanna Ekelund för två år sedan sin dröm – ett gathus på gamla Limhamn. Det pyttelilla huset på 60 kvadratmeter verkade vid första anblicken vara alldeles för trångbott för en mamma med två tonårsdöttrar och en son på 8 år.

  – Jag blev helvild när jag såg huset på Hemnet, jag ringde upp mäklaren och skrek att jag måste ha det. På visningen var det bara singlar och äldre par utan barn som var och tittade, ingen kunde förstå vad jag och alla mina barn gjorde där. Men jag hade en plan…

  Johanna, som tidigare bott i USA under 15 år, utbildade sig där till inredningsarkitekt på School of Visual Art på Manhattan.

  – Där fick man bland annat lära sig hur man utnyttjar varje kvadratmeter på ett smart sätt. På visningen såg jag framför mig hur bra det skulle kunna bli för oss, att tjejerna kunde få var sitt ostört rum i det gamla förrådet på tomten och det skulle till och med bli ett rum över som jag skulle kunna använda som kontor och ateljé.

  Gathuset från 1860, Limhamns sista sommarhus, hade renoverats fyra år tidigare av ett ungt par. De hade ritat och satt in nya fönster och dörrar i en stil som passade husets ålder. Dessutom revs en del innerväggar för att få ett ljusare hus och en öppnare planlösning.

  – Renoveringen gjordes väldigt bra tycker jag. På en så pass liten yta är det nödvändigt med en ren bas, menar Johanna.

  I det här fallet innebar det att det inte finns något kakel i köket och inte heller en enda list i huset – små detaljer som tillsammans med de vitmålade plankgolven och de putsade väggarna bidrog till enkelheten. Det gick med andra ord att flytta rakt in i huset utan några tidsödande åtgärder. Däremot tog det tid att få tjejernas rum klara ute på gården och under flera månader sov Johanna och barnen på övervåningen.

  – Det var en prövning att dela rum och garderob med två tonårsdöttrar…

  När renoveringen av förrådshuset var färdig fick Olivia och Tessa bestämma själva hur de ville inreda sina rum och valde på egen hand färg, tapeter, golv och mattor. I de två rummen är takhöjden endast 220 centimeter och därför sattes både fönsterkupor och spotlighter i taket – något som bägge tjejerna gillar skarpt.

  – Taklamporna med dimmer ger ett mysigt ljus och på kvällen när man släckt alla lampor kan man ligga i sängen och titta på stjärnorna genom takkupan, berättar Olivia. Tessa fortsätter:

  – Det är perfekt med vår egen avdelning där vi kan vara ostörda med kompisar eller göra läxor i lugn och ro. Ett stort plus är vårt eget badrum.

  Johanna är inredare med eget företag. Framförallt inreder hon hem åt privatpersoner, men hjälper även butiker med inredningen och företag som behöver en stylist vid fotograferingar.

  – Jag älskar mitt jobb! Man träffar så spännande människor i härliga miljöer.

  När det gäller inredningen hemma hos henne själv är det några saker som är extra viktiga.

  – Här vill jag ha det hemtrevligt och mysigt med en spännande blandning, hemmet är ju en plats där man laddar om och får energi. Jag har tagit med mig möbler från ställen där jag bott tidigare, ärvda saker och mycket köksprylar från USA. Var man än tittar ska det vara vackert.

  Särskilt nöjd är hon med att hon också fick plats med ett hemmakontor på gården.

  – Det är litet men det gäller att rensa ofta och inte köpa onödiga prylar. Eftersom jag också arbetar med homestyling inför husförsäljningar har jag ett större lager på ett annat ställe där alla möbler och tillbehör förvaras.

  Men för Johanna är den praktiska biten lika viktig på den lilla ytan. Vardagsrumsbordet är ett exempel.

  – Jag valde ett runt bord, eftersom soffan och fåtöljen blir mer lättillgängliga när många ska slå sig ner samtidigt. Bordet har inga vassa hörn och är öppningsbart. Under skivan finns en liten korg som man kan förvara fjärrkontroller och filmer i. Ett annat exempel är den stora garderoben i hallen som Johanna ritade och fick platsbyggd av en snickare.

  – Alla i familjen har sina egna fack, var sak på sin plats är en viktig paroll i det här hemmet. Jag använder också mycket korgar till förvaring, t.ex. under den öppna trappan, där en korg är till tidningar och reklam och en annan används till stickade tröjor.

  Något som Johanna ser som en utmaning är att det inte bara är stora ytor som ger stora möjligheter, utan även en liten yta kan utvecklas. Som den trånga bakgården på tomten som bara är på ett par kvadratmeter.

  – Där tänker jag bygga väggfasta bänkar i u-form och göra en härlig uteplats med massor av kuddar. En annan tanke är att vi bygger ihop gårdshuset med bostadshuset med en glasgång.

  Efter två år i Limhamn kan familjen konstatera att de stormtrivs. De har lärt känna alla elva familjer som bor i gränden.

  – Grannarna är så trevliga! Varje år har vi ett knytkalas där vi alla gör ett gemensamt långbord på gatan. Där dukar vi fint, smakar av varandras mat och pratar oss genom hela natten.

  Av Ulrika Grönlund Foto Peter Carlsson
 • Få husohem.se's nyhetsbrev

  Skriv upp dig på vårt nyhetsbrev för senaste informationen!