Ombonat, lyxigt och extra allt – så ser julen ut hos familjen Lind-Bagge

När Johanna och Anders Lind-Bagge firar jul i sin lyxiga herrgårdsvilla sparas det inte på krutet! Välkommen till ett svulstigt, ombonat julhem, komplett med hembakade frestelser på gottebordet, granar i alla rum och ljuv musik från flygeln.

Det är svårt att inte strössla med super-lativen då man är på besök i familjen Lind-Bagges enorma residens. Den 1 100 kvadratmeter stora herrgårdsvillan, med en tomt på 2,6 hektar, köpte Idol-juryprofilen och skivproducenten Anders Bagge för drygt 15 år sedan. Sedan ett par år tillbaka bor hustrun Johanna Lind-Bagge också här. 

Huset på Färingsö utanför Stockholm är byggt 1917 och paret har genomfört omfattande renoveringar, både interiört och exteriört. Här finns pool, fyra musik-studior, gamingrum, flygsimulator, spabyggnad med jacuzzi, fem hundar, en katt – och omkring 80 jultomtar.

– Vi älskar att gå “all in” med allt och det gäller förstås även julen, en högtid som både jag och Anders älskar, säger Johanna och skrattar.

Johanna har arbetat som entreprenör och hudterapeut inom hudvårds- och hälsobranschen i över 30 år. Parallellt med sin skönhetsbusiness drev Johanna framgångsrikt en inredningsbutik på Österlen under flera år med sin exman. Det är Johanna som till stor del sätter prägel inredningsmässigt på Baggebo, som makarna kallar sitt hem, medan Anders är förtjust i de exteriöra bitarna som att sköta trädgården och köra snöslungan.

Ombonat, lyxigt och extra allt – så ser julen ut hos familjen Lind-Bagge
Vedförvaring och stege från Artwood. Här hänger julstrumpor från Lexington och här bor även några av alla tomtar, vissa från loppis.
Ombonat, lyxigt och extra allt – så ser julen ut hos familjen Lind-Bagge
Hela huset fylls med julpynt.Kyrkan kommer från Konstsmide.
Ombonat, lyxigt och extra allt – så ser julen ut hos familjen Lind-Bagge
Vitrinskåpet är ett auktionsfynd. Porslin från Ikea. Blommor från Artflowers. ”Vi har mycket konstväxter hemma på grund av hundarna. Dels så förstör de blommorna och julstjärnor är dessutom giftiga för hundar.”

Varför är just julen en så viktig högtid för er? 

– Det är en tid då vi samlar familjen, släkt och vänner och verkligen umgås. Julen är så viktig för upplevelsens och stämningens skull. Tiden är den finaste julklappen man kan ge varandra i dagens stressade samhälle.

Anders fyller i: 

– Både jag och Johanna är entreprenörer och jobbar mycket, därför är det värdefullt för oss att stanna upp ibland, vilket vi gör under julen. Det är också en fin tid för att uppmärksamma och ge kärlek och värme till dem som kanske sitter ensamma under julhelgen.

Förberedelserna inför julen startar redan på sommaren, för de vinterälskande makarna Lind-Bagge. Johanna är den strukturerade motpolen till Anders, vars ADHD gör att han har svårt att planera och se vad som ska göras, om ingen delegerar uppgifter konkret till honom. 

– Jag börjar tänka på julafton redan den 24 juli, som jag skämtsamt kallar för “juliafton”. Själva essensen av julmyset borde man ha året runt: det varma och ombonade, julstjärnorna som lyser upp i fönstret om kvällen, en tindrande gran, säger Johanna. 

Paret har två stora konstgranar och åtta mindre, utöver den stora, äkta silvergranen. I ett försök att förlänga julkänslan skaffade paret ett år granen redan i slutet av november. 

– Den kostade 1 500 kronor – jag höll på att svimma, då jag tyckte det var dyrt. Tyvärr höll den sig inte fräsch länge nog. Det trista trettondagsskicket hade den här granen redan en vecka innan jul. Så vi fick köpa en ny! 

Numera är Johannas granplan att skaffa julgran cirka två veckor innan jul. Den får inte sågas eller huggas på fel sätt, utan måste få bra uppsugningsförmåga. Granen bärs först in i den svalare källaren ett dygn för att acklimatisera sig. Och självklart ska det vara sockerbitar i julgranfotens vatten, ett knep från Johannas mormor. 

Julgranen är inte den enda som får socker i Baggebo. Här dignar gottebordet fullt av hembakt och frestande julgodis. 

– Vi äter oss igenom julen, det måste man ju få göra. Jag är en riktig gottegris och älskar sötsakerna. I mitt nästa liv vill jag bli konditor. Bakningen är ett sätt för mig att koppla av, säger Johanna.

– Johanna är en riktig bullmamma, vilket är härligt. Hon står för det mesta av julens förberedelser med allt från julbak, julmat och dekorationer. Jag står mer för julmusiken, sitter vid flygeln och spelar, tänder en mysig sprakande brasa och gör julens goda sillåda. 

Ombonat, lyxigt och extra allt – så ser julen ut hos familjen Lind-Bagge
Vissa tomtar och dekorationsfigurer hittar ibland Anders och Johanna i skyltfönstren på julbutiker och tjatar sig till att få köpa. Så var exempelvis fallet med den stora isbjörnen. ”Det bästa julminnet för mig är alla jular jag har fått tillbringa här med Johanna och alla älskade djur som är vår familj”, säger Anders.
Ombonat, lyxigt och extra allt – så ser julen ut hos familjen Lind-Bagge
I loungeutrymmet är det tjusigt och lyxigt inrett med svarta, vita och grå nyanser och sofistikerad inredning från Artwood, mixat med mysiga plädar och kuddar från Ceannis. Grå tomte från Åhléns.
Ombonat, lyxigt och extra allt – så ser julen ut hos familjen Lind-Bagge
Matbord, stolar och ljusbehållare från Artwood. Duk från Ikea, porslin från Mateus, blå underlägg från Lexington. De fina små fjädergranarna är från Drömhuset, liksom ljusstakarna.
Viktigt med traditioner 

Några av familjens måsten på julbordet är Janssons frestelse, köttbullar, prinskorv, sill, brysselkål, julskinka och julkorv. För Johanna och Anders är det viktigt att hålla på traditionerna och de är inte förtjusta i nymodigheter som trendiga glöggsorter.

– Julen handlar om traditioner och de ska inte brytas. Vi skulle till exempel aldrig åka bort över julen. 

Mängden tomtar, granar och pynt har krävt att paret har behövt avsätta ett helt rum enbart för att förvara sina juldekorationer. 

– Vi har osunt många tomtar som vi båda har samlat på oss genom åren. Men ett stort hus kräver många tomtar för att det inte ska kännas fjuttigt. Och varje år tuggar hundarna sönder flera stycken, säger Anders. 

Det tindrar och glittrar, inte bara från juldekorationerna utan även i Johannas och Anders ögon. Det går verkligen inte att ta miste på parets genuina kärlek till julen. Johanna utvecklar deras julinredningstaktik:

– Det får gärna vara mycket av allting. Less is a bore. Julhemmet ska kännas varmt, mysigt och välkomnande. Men efter nyår får det vara nog, då åker julpyntet ut och tulpanerna ska fram!

Ombonat, lyxigt och extra allt – så ser julen ut hos familjen Lind-Bagge
En av alla konstgranar som sätts upp och dekoreras varje år inför jul, utöver den riktiga silvergranen. Röd klocka från Konstsmide. ”Förut hade vi dyra och vackra, handgjorda glaskulor, men det blev helt ohållbart med hundarna som tror att de är bollar och leker med dem. Nu satsar vi på storpack med budgetkulor från Rusta, Ikea och Åhléns som har jättefint julgranspynt.”
Ombonat, lyxigt och extra allt – så ser julen ut hos familjen Lind-Bagge
Det imponerande gottebordet med Johannas hembakta frestelser! Porslin från Mateus, servetter och grytlappar från Lexington. ”Julen ska upplevas med ögat, munnen och känslan. Det ska stimulera alla sinnen. Jag förbereder julbaket några dagar i förväg och vissa saker i god tid, som pepparkakor och saffransbullar”, säger Johanna.
Ombonat, lyxigt och extra allt – så ser julen ut hos familjen Lind-Bagge
Johannas saffranscheesecake 

(receptet räcker till ca 10 personer)

Botten
100 g smör
175 g pepparkakor

Fyllning
1/2 g saffran (1 kuvert)
1 st sockerbit
500 g Kesella gourmet (ta gärna 250 g Kesella gourmet och 250 g Kesella med vaniljsmak)
1 dl strösocker
4 ägg

Gör så här: 

1. Smält smöret och krossa pepparkakorna, gärna i en matberedare.
2. Blanda smöret och pepparkakssmulorna.
3. Lägg ett bakplåtspapper i botten av en form med löstagbar kant, ca 24 cm i diameter.
4. Tryck ut smulorna i formen och låt den stå kallt i 30 min.
5. Stöt saffranet med en sockerbit i en mortel.
6. Rör ihop Kesella, saffran och socker.
7. Vispa i äggen, ett i taget.
8. Häll smeten i formen och grädda i ca 30 min i 200 grader.
9. Ta ut och låt svalna. Sedan ska kakan stå i kylskåp minst två timmar för att stelna.
10. Dekorera med frukt eller bär vid servering!

Våra tips för att maxa julmyset!

“Lyssna på härliga gamla jullåtar från Bing Crosby, Dean Martin, Nat King Cole och
Mariah Carey.”
/Anders

“Byt ut textilierna i hemmet mot juliga sådana, som gardiner, dukar, sängöverkast, kuddar med mera.”
/Johanna

“Tänd ljus, eller en brasa om du har, och titta på alla julfilmer som finns.”
/Anders

“Fyll en stor skål med vackra julkulor som dekoration, de behöver inte alltid hänga i granen.”
/Johanna

“Glöm inte att leka i snön! Vi åker gärna pulka i den lilla backen vi har. Och jag älskar att köra snöslungan i timmar.”
/Anders

“Låt glögg sjuda på spisen och sprida julig doft.”
/Johanna

Scroll to Top