• Få husohem.se's nyhetsbrev

  Skriv upp dig på vårt nyhetsbrev för senaste informationen!

 • Personlig stilmix hos Helena

  Lyktor och ikoner, pärlor och urvuxna babyjeans. Allt platsar bara man blir lycklig av det. Därför samsas allt från egengjorda möbler till designklassiker hemma hos Helena och hennes familj.

  Den gula tvåvåningsvillan ligger skönt inbäddad bland fruktträd. När Helena och Carl Fredrik köpte den var den inredd i 60- och 70-talsstil.

  Tapet i hallen från Designers Guild. Virkad matta, Nellybell. Taklampor från Indiska. Väskan på väggen, från Oilily. Klassiska hyllan "Pilaster" längre in, från Källemo. Turkos plåtstol från Household.

  I källaren har Helena sitt pärlrum. Där finns allt man kan tänkas behöva vid smyckestillverkning.

  I köket är skåp och kakel från 60-talet kvar. Lampa "Fly", från Kartell.

  En liten byrå som hittades i källaren har plats för allehanda ting. Gökur från Designtorget. Matbord från Ikea. Stolar "Panton", köpta på nätet.

  På väggen i matrummet ryms såväl sönernas babyjeans som konst av Slas och Hasse Alfredson. Vitrinskåpet har Helenas pappa gjort. Sideboard tillverkade av köksöverskåp och metallben, från Ikea. Stolar "Sjuan", av Arne Jacobsen, Fritz Hansen. Matbord från Mio. Svart stol "Non" i gummi, Källemo. Kohud köpt på nätet. Virkad korg, Nellybell.

  Biblioteket rymmer böcker från golv till tak. Skrivbordet är gjort av en gammal snickarbänk med en glasskiva ovanpå. Skrivbordsstol "Tulip", design Eero Saarinen, köpt på nätauktion. Fåtölj, Ikea. Vikbordet är arvegods.Mongolisk sidenkudde, Room. På golvet en kohud från Ikea.

  Soffan, mattan och bordet i vardagsrummet kommer från Ikea. Kuddar från Designers Guild. På den lilla byrån lampan "Bourgie" från Kartell.Bokstäverna på väggen är köpta på loppis. Lampkrona, Fafner.

  Tapet i trappan från Designers Guild.

  I den övre hallen står en gammal loppisfyndad stol. Dörrfodren har kvar originalfärgen.

  Sovrumsväggen är dekorerad med en guld- och turkosmönstrad tapet från Designers Guild. Överkast och läslampor från Ikea. Taklampa "Garland Light", design Tord Boontje för Habitat. Sängbord "Componibili", Kartell. Väskor från bl a Oilily och Indiska.

  I sovrummet har familjen byggt ett litet hyllsystem av gamla bryggerilådor från Visby Bryggeri. Lampan är formgiven av Helena Christensen för Habitat.

  Toalettbordet har använts av minst fyra generationer. Några av smyckena har Helena gjort.

  Oliver är ett stort Arsenalfan, vilket man kan se på färgvalet i hans rum. Många av klubbföremålen har han köpt i Arsenals shop i London.

  I Gabriels diskorum sitter en paisleymönstrad tapet från In Trade. Gula plåttunnor från Ikea. Taklampa från Mio.

  Mycket av inredningen och själva planlösningen i det 160 kvm stora huset är från 1960-talet.

  Mycket av inredningen och själva planlösningen i det 160 kvm stora huset är från 1960-talet.

  I idylliska kvarter i Uppsala, där många av husen ser ut att vara hämtade ur någon Astrid Lindgren-saga, bor Helena Wallström tillsammans med sambon Carl Fredrik och barnen Oliver och Gabriel. Deras gula villa är omgiven av lummiga trädgårdar med fruktträd som blommar fantastiskt om våren. Huset i två plan plus källare är personligt och okonventionellt inrett med riktiga designklassiker blandade med egentillverkade möbler.

  Helena beskriver stilen i huset som "väldigt mycket jag".

  – Det får inte vara så allvarligt. Inredning måste ha humor. Det måste vara möjligt att ha en takkrona av taggtråd i stället för kristall, säger Helena.

  Hon letar efter saker i perioder och just nu står lampan "Tuben", i vitt, högst på önskelistan. Hon håller koll på lämpliga auktioner på Tradera och finkammar Blocket. I matrummet står ett Blocketfynd, ett tandläkarskåp med massor av lådor där en stor del av Helenas handarbeten ryms. På väggen i samma rum trängs barnteckningar och inramade babyjeans med konstverk av Slas och Hasse Alfredson.

  – De där jeansen har både jag och Oliver haft, säger Gabriel och pekar.

  På en vägg i vardagsrummet lyser bokstäverna G och Ö i grönt.

  – Jag stod på en loppis på Gotland, tittade på de där gröna bokstäverna och undrade varifrån de kunde komma. Och så slog det mig att de måste ha suttit på en byggnad där Försäkringskassan har huserat en gång!

  Helena hade inte sett den gula 1930-talsvillan innan de beslutade sig för att köpa den, utan bara fått den entusiastiskt beskriven på telefon av Carl Fredrik. De förra ägarna hade bott i huset i över 40 år och inredningen var intakt i 60- och 70-talsstil.

  De första tre veckorna bodde den nyinflyttade familjen i källaren.

  – Menyn bestod av pizza som vi åt direkt från kartongen. När vi lyxade till det lite, använde vi en flyttkartong som matbord! Vi tänker bo ett par dagar i källaren varje år, för att påminna oss om hur det var, skojar Helena.

  Även om köket målades om är köksinredningen intakt från 70-talet.

  – Pengarna och orken tog slut efter renoveringen av de övriga rummen, säger Helena, som ändå är nöjd med köket där turkosa detaljer står fint mot de vitmålade luckorna och det 60-talsbruna kaklet.

  Hela huset är präglat av favoritdesignern Tricia Guild.

  – Jag är så imponerad av hennes sätt att använda vitt, säger Helena, som valde att låta måla alla vita väggar med obruten vit takfärg för att få den rätta matta känslan.

  Många av väggarna har tapeter av henne och kuddar från Designers Guild fyller soffan i vardagsrummet.

  I biblioteket på andra sidan hallen står en av familjens egna möbelkonstruktioner – en glasskiva lagd direkt på en gammal snickarbänk blev en ovanligt personlig plats för datorn.

  I källaren finns ett rum för tonåringen och hans kompisar, ett för de vuxna – inklusive en bar – och inte minst Helenas "pärlrum". Där inne hänger rad efter rad med pärlor och smyckestillbehör av alla upptänkliga slag, inklusive små glasplattor avsedda för smycken som Helena tillverkat.

  På övervåningen ligger sönernas rum.

  – Mamma sa att jag fick ha det som jag ville här inne, bara jag valde vitt! säger Oliver och skrattar.

  Men det blev inte som mamma ville. Oliver är ett stort fan av fotbollslaget Arsenal, vars lagfärg satt sina spår i rummet – rött från golv till tak.

  Helena har haft desto mer att säga till om i resten hemmet. Överallt finns små stilleben med lyktor, väskor, ikoner, halsband, garnnystan och schackbräden. Saker som man blir lycklig av att titta på, enligt Helena.

  Och efter två år i huset känns det som om huset alltid varit menat för Helena och hennes familj. Den känslan förstärktes när hon hittade originaltapeten i en garderobsnisch på övervåningen, en tapet som var mycket välbekant för henne.

  – Samma som jag hade i mitt flickrum hemma!

  Text Anna Lindgren Bildarr Madeleine Gesar Foto Pernilla Hed
 • Få husohem.se's nyhetsbrev

  Skriv upp dig på vårt nyhetsbrev för senaste informationen!