• Få husohem.se's nyhetsbrev

  Skriv upp dig på vårt nyhetsbrev för senaste informationen!

 • Skönt häng i båthuset

  Ytan är inte allt. Det är Åsa och Stefans sommarhus ett bevis på. Med bra planering och smart förvaring har de fått in allt som behövs på få kvadratmeter – precis som på en båt.

  Trädäcket på Roslags-huset fungerar som uterum och gör att huset känns större. De vita Adirondackstolarna har Stefan och en släkting byggt efter en ritning i Hus & Hem. Kuddar från Afroart. Hängmattan med Hilma kommer från Coop Forum.

  Utemöbler t v från Plantagen. Adirondackstolarna är hembyggda.

  Ett brett trädäck omfamnar hela huset och ger uteplatser i alla väderstreck. Utemöbel och dynor, Grythyttan Stålmöbler. Tillbringare "Berså", Gustavsberg. Brödkorg, Afroart. Termoskanna, Stelton. Röd pläd, Tidstrand. Den gula fåtöljen och 60-talslampan med Ikeaskärm kommer från Stefans föräldrar.

  Utsikt över fjärden.

  Fönstret ovanför den glasade entrédörren ökar ljusinsläppet. Den grå mattan, Carl Malmsten-soffan och taklampan är gåvor från Stefans föräldrar. Grön hängare, Pluto Produkter. Höganäskrukan är ett auktionsfynd.

  Köksinredning och diskställ, Ikea. Bänkskiva i valnöt, Fredells. Spis, Electrolux. Blandare, Mora Inxx. Stänkskydd i härdat glas. Bricka, Svenskt Tenn. Köksmatta, Pappelina. Ekhylla från Norrgavel. Betongljusstakar, Tove Adman. Grön termos, Stelton. Fruktfat "Babell", Koziol. Det gröna bordet är köpt på auktion. Garderobsväggen är byggd av köksstommar och luckor från Ikea. Soffa "Visingsö", Carl Malmsten. Kuddar, Åhléns. Soffbordet har Stefan byggt.

  Matplatsen har utsikt mot havet. Köksbordet är från 70-talet. Stolar, Coop Forum. Taklampa och sopset, Edblad & Co. Tillbringare, Mateus. Förkläde, Svenskt Tenn.

  Badrummet är litet men funktionellt. Kakel och klinker, Konradssons Kakel. Handfat och kommod, Ideal Standard. Blandare, Hansgrohe. Dörren vetter ut mot trädäcket.

  Dörren till trädäcket från sovrummet vetter ut mot skog och hav.

  Väggarnas 36 cm breda vitlaserade limträstockar får Åsas och Stefans sovrum att kännas större. Lakan Änglamark, Coop Forum. Sängkappa, Åhléns. Norsk ullfilt från Svensk Hemslöjd. Sängbord, Norrgavel. Sänglampor, Ikea.

  Hilmas sovloft ger plats för en lekhörna på golvet. Fallskyddet av mantågsnät är liksom stegen och grabbräcket köpt i en båtbutik. Stegen kan även hakas på garderobsväggen i hallen utanför. Matta, Åhléns. Taklampa, Edblad & Co. Skåpet, dockvagnen och spegeln är arvegods. Röd kudde och nalle, Afroart. Vit kudde, Ikea. Gardintyg, Svenskt Tenn.

  Husets långsida med entrén är vänd mot söder. Tre dörrar vetter ut mot trädäcket.

  Det går knappast att bo närmare havet än vad Åsa och Stefan gör. Skogstomten i Roslagen har gått i arv i Stefans släkt i generationer och under flera år trängde familjen ihop sig i en liten friggebod på tio kvadratmeter, precis vid strandkanten. Men när Stefan och hans svärfar drog i gång ett företag som tillverkar monteringsfärdiga fritidshus, bestämde sig Åsa och Stefan för att förverkliga sin dröm om ett sommarhus med sjöläge.

  Redan från start var de inställda på att det skulle få ta tid och att de skulle bygga allt själva. Men eftersom både Åsa och Stefan är riktiga seglingsentusiaster tog det lite längre tid än de tänkt sig.

  – Så fort vädret är fint är det sjön som gäller för oss, säger Stefan.

  Under en vårhelg för sex år sedan reste de tillsammans med två släktingar husets stomme. En vecka senare var tak, fönster och ett vädertätt skal på plats. Interiören var då en helt tom yta. Första sommaren vitoljade Åsa och Stefan golven och vitlaserade innertak och väggar i limträ. Sommaren därpå byggde de ett trädäck runt hela huset och inredde ett utekök på baksidan.

  – Genom att altanen är så stor, känns insidan större när dörrarna står på vid gavel. När det är varmt lagar vi mer mat ute på verandan än inomhus, säger Åsa.

  Eftersom innerväggarna inte är bärande, kunde familjen planera inredningen i lugn och ro när huset var på plats.

  – Det var skönt att inte stressa fram planlösningen. Under de första två åren testade vi oss fram och hängde upp vita lakan på vajrar för att se hur vi ville ha sovrum och allrum. Det ledde till att vi bland annat placerade köket på ett helt annat ställe än vi först tänkt oss, säger Åsa.

  Köket blev dessutom mycket mindre än de planerat.

  – Vi tänkte i båttermer för att få ut mesta möjliga av ytan. Hur stort kök och badrum behöver vi för att klara oss? Räcker ett pentry? Vad kan vi skippa för att få in något annat? Hur drar vi bäst nytta av takhöjden och hur maximerar vi förvaringslösningarna? Fungerar det att bo litet på en båt, går det även i ett hus, säger Stefan

  När innerväggarna var uppe, slutförde de resten av insidan – kök, badrum, sovrum - och drog in el och vatten.

  Sedan tre år står huset färdigt. Den mattgrå träfasaden, behandlad med järnvitriol, gör att det nästan försvinner in bland träd och grönska.

  – Från havet syns huset knappt, precis som vi ville, säger Stefan.

  Ett stort fönsterparti på ena gaveln, vänd mot havet och naturen utanför, gör tavlor onödiga. För att få in så mycket ljus och värme som möjligt är husets högsida med 3,30 meter i takhöjd, vänd mot söder. Insidan är ljus och luftig med de vitlaserade limträstockarna som en lugn fond. Det kombinerade köket och vardagsrummet ligger vänt mot havet. Sovrummen, bägge utan dörrar för att få in maximalt med ljus, ligger mot husets baksida.

  Hilma har en loftsäng, ett mysigt krypin under pulpettaket, med två meter ner till golvet.

  – Vi hade mantågsnät som skyddade henne från att falla ur båten när hon var liten. Nu kom det till nytta som fallskydd i loftsägen, säger Stefan.

  Den till synes platsbyggda garderobsväggen mellan sovrum och allrum, är i själva verket ett Ikea-montage.

  – Det var ett pysslande utan dess like för att få ihop köksstommar och spillbitar till en struktur som fungerade. Finessen var att ta för höga köksskåpsluckor som kapades efter taket. Det gav en bonushylla ovanför stommen. När man har begränsad förvaring är all yta nödvändig, säger Åsa.

  För att nå både de övre skåpen i hallen och loftsängen i Hilmas rum finns en flyttbar stege som hakas på en monterad stång. En annan finurlig lösning är en smal verandadörr som Åsa och Stefan satte in i badrumsväggen ut mot stranden och vattnet.

  – Då kan man gå in direkt i duschen med sandiga fötter i stället för att sprida den genom huset först, säger Åsa.

  Även om Åsa och Stefan tog god tid på sig att bygga huset, tycker de i dag att det varit värt all möda.

  – Det finns inget bättre sätt att koppla av på än att lämna stan och stressen bakom sig och komma hit till havet, lugnet och tystnaden, säger Stefan.

  Text Suzanna Nilson Bildarr Maria Abrahamsson Foto Per Dahl
 • Få husohem.se's nyhetsbrev

  Skriv upp dig på vårt nyhetsbrev för senaste informationen!