• Få husohem.se's nyhetsbrev

  Skriv upp dig på vårt nyhetsbrev för senaste informationen!

 • Filippa och Johanna delar fritidshus systerligt

  Med två familjer i ett hus och föräldrarna runt knuten skulle semestern kunna bli rena sommarplågan. Men Filippa och Johanna har bara bråkat två gånger – om en dvärgsyren och en flaska vin.

  Huset ligger i en slänt nära vattnet.

  I utbyggnaden ligger kök och matplats. Golv i vitlaserad furu.

  Köksskåp "Faktum" med luckor "Applåd", Ikea. Bänkskiva i carraramarmor, Södermalms Sten. Vitlackerade hyllskenor, Elfa. Vitlaserade hyllplan i furu, från brädgården. Trasmatta, Svensk Hemslöjd. Stolar "Lilla Åland", Carl Malmsten. Taklampa och soffa ur "PS"-kollektionen, Ikea. Sofföverdrag, Afroart. Kuddar, Svenskt Tenn och Afroart. Vägglampa, Örsjö Belysning.

  Ljust och öppet hela vägen genom huset. Sisalmatta, Ikea.

  Kudde i Marimekkotyg. Överkast virkat av mormor. Skåp köpt på auktion. Knopplist från loppmarknad.

  Påslakan "365+ Risp" och sänglampor, Ikea. Kuddvar sydda av Marimekkotyg.

  Väckarklocka ur "PS"-kollektionen, Ikea. Vas, Gustavsbergs Porslinsfabrik.

  Ärvd rullvagn. Korg, Afroart. Stol "Lilla Åland", design Carl Malmsten.

  Vid spisen sitter en pockethylla, från String, med kryddor, loppisfynd och arvegods. Flätat fat, Afroart.

  Solsängar, "Amigo", Fiam. Hemsnickrat bord och platsbyggda sittbänkar för förvaring. Kaféstolar, design Jonas Bolin.

  Utedusch på husets ena gavel. Vikskärm tillverkad av gavlar "Ivar", Ikea, som målats med grå fasadfärg och klätts med tyg från Ikea.

  Sjöutsikt från terrassen. Panelen är målad med grå lasyrfärg.

  Familjen Engnell-Nystrand-Westman.

  Planritning skala 1:200.

  Filippa och lillasyster Johanna har tillbringat somrarna på sommarstället vid Strömma kanal sedan 1974. Bredvid föräldrarnas sommarhus låg då en gäststuga på 20 kvadratmeter. För 14 år sedan byggde systrarna ut den med 12 kvadratmeter och en stor altan. Sedan dess delar de båda familjerna på sommarveckor, utgifter och skötsel.

  – Om man tror att allting ska vara precis som man själv vill ha det, då ska man inte dela hus. Lite måste man kunna se mellan fingrarna med – det är viktigt, säger Filippa.

  Är alla där samtidigt?

  – Midsommar firar vi alltid tillsammans, då har båda familjerna rätt att vara i huset. Men eftersom huset är så litet delar vi upp somrarna i tvåveckorsperioder, och om inte alla barnen är med bor jag och Johanna där samtidigt ibland. På våren är vi där varannan helg.

  Hur delar ni ansvaret?

  – Tidigt varje vår går Johanna och jag igenom årets projekt. Vem ska olja altanen, måla utedasset och vad behöver vi köpa? Sedan delar vi upp uppdragen mellan oss, sparar kvitton och delar på kostnaderna. Vi pratar alltid med varandra innan vi köper något till huset. Sedan är det alltid jag som planterar i trädgården och sätter blommor i blomlådorna. Det är Johanna helt ointresserad av.

  Har ni satt upp några regler?

  – Ja, man måste ta med alla kläder och tömma kylskåpet när man åker hem eftersom vi delar förvaringsutrymmen. Vi har bara några gemensamma grejer, som träskor och morgonrockar. Varje familj har en låda under dubbelsängen för egna lakan och i jordkällaren har mamma gjort varsin hylla åt oss. Dessutom har vi pratat om att vi måste ha överseende med att barnen inte städar lika noggrant som vi själva gör.

  Måste ni anstränga er för att hålla sams?

  – Nej, egentligen inte. Vi är väldigt samspelta, umgås mycket på fritiden, har lika smak och hörs faktiskt varje dag.

  Bråkar ni verkligen aldrig?

  – Vi är nog ingen grälfamilj. Det blir inte värre än lite sura miner. De två gånger vi har skällt ut varandra var dels när jag och Tommy lånat en flaska vin av Johanna och Macki som visade sig vara en present från författaren och regissören Lars Molin, dels när Johanna hade ryckt upp en vissnad dvärgsyren som jag planterat. Jag tar aldrig mer en flaska vin av henne och hon rycker aldrig mer upp några växter!

  Lägger sig era respektive i?

  – Nej, det blir så många som tycker och tänker då. Vi sköter det själva.

  Ni bor dessutom grannar med era föräldrar – hur går det?

  – På dagarna har de sitt och vi vårt. Men visst, vi delar båt med pappa och den vågar vi knappast använda för att reglerna är så många. Mamma är vår 7 eleven, hon har verkligen precis allting hemma. När vi lånar kryddor och annat utan att ställa tillbaka dem blir hon irriterad.

  Vem sköter huset på vintern?

  – Pappa... Han stänger av vattnet och tar in utemöblerna. Johanna och jag är faktiskt slarviga och dåliga på att ta ansvar.

  Vilka är fördelarna med att dela sommarhus?

  – Det är bra ekonomiskt, kusinerna umgås mycket med varandra och man behöver inte ha dåligt samvete när man inte utnyttjar huset – då är ju den andra familjen där.

  Och nackdelarna?

  – Det är inte alltid lätt att dela veckorna rättvist. Ibland skulle det vara skönt att styra och ställa själv, utan att behöva stämma av allting.

  Av Filippa Egnell Foto Patric Johansson Text Sara Hellström
 • Få husohem.se's nyhetsbrev

  Skriv upp dig på vårt nyhetsbrev för senaste informationen!