• Få husohem.se's nyhetsbrev

  Skriv upp dig på vårt nyhetsbrev för senaste informationen!

 • Fönster mot sommaren

  Kullerstensgångar och en stengärdsgård omringar det vita huset i Onsala. Från nästan varje rum är det havsutsikt.

  Familjen Vikingssons villa i Onsala.

  Entrén byggdes till år 2000. Golv i portugisisk kalksten. Bänk, design Tomas Sandell, Asplund. Lampa och bord i ett "Ruben", Ruben Lighting. Väggar och tak i vitmålad råspont.

  Utbyggnaden gav plats åt familjens bibliotek. Svart fåtölj "Cinema", Lammhults. Tapet, Sandbergs.

  Tillbyggnaden som gjordes år 2000 är ett stort sällskapsrum med glasad gavel och skjutdörrar mot havet. På väggen hänger familjens konstsamling från olika resor. Tak och väggar av råspontad, vitmålad panel. Oljat golv i bok, Junckers. Matgrupp, Norrgavel. Vilstol "Mi 36", design Bruno Mathsson. Matta, Kasthall.

  Vimpel, Svenska Flaggfabriken.

  Lekstuga i två våningar.

  Familjen på trappan till gästrummet ovanpå garaget.

  Fasaden är målad med obruten vit "Demidekk"-färg, Jotun.

  När havet är för kallt för ett dopp bjuder poolen på ett varmt bad.

  Den specialtillverkade trappan leder upp till sovrummen och ner till källaren.

  För att spara den gamla kastanjen byggdes det stora trädet in i entrén. Nu växer det rakt genom verandagolvet och taket. Badrummet har egen utgång till trädgården. Belysning under taket lyser upp stammen.

  Badrum med fransk glasmosaik både på golv och väggar. Badkar, Gustavsberg. Taklampor och handfat, Ikea. Vägglampor från Restoration Hardware i New York.

  Bänkskivor i bok. Köksskåp, HTH. Franskt kakel, 10x10 cm, med bred mörk fog. Bord "Superellips", stolar "Sjuan", Fritz Hansen.

  Kamin, Jøtul. Svart fåtölj "Cinema", design Gunilla Allard för Lammhults.

  Linns rum har en inbyggd säng under snedtaket. Under sängen ligger limträbalkar som håller upp husets konstruktion. Skrivbord och stol, Ikea.

  Martins rum. Tapet, Designers Guild. Matta, Kasthall. Säng, Glada Grodan. Bäddtextilier, Kosta Linnewäfveri.

  Föräldrarnas sovrum med balkong. Skjutdörr med runda fönster, ritad av arkitekt Anders Erlandsson. Säng, Royal Eden. Sänglampa, Bestlite. Sängtextilier, Lexington. Överkast, Gripsholm.

  Blå klocka ur "PS"-serien, Ikea. Lampa och bord i ett "Ruben", Ruben Lighting.

  Nedervåning. Efter två tillbyggnader är huset i dag 230 kvm stort.

  Planritning övervåning.

  Familjen Vikingssons hus ligger bara ett stenkast från strandkanten i Onsala, söder om Göteborg. Från trädgården ser man ut över Malö hamn och havet.

  – Det bästa med huset är ljuset som silar in genom de spröjsade fönstrena, havsutsikten och att det är en sådan bra känsla här, säger Annethe.

  På 1920-talet byggdes det första huset i den här viken. I jämförelse med det är familjen Vikingssons hus nytt, byggt 1984, men det går i lite gammaldags stil. När familjen flyttade in 1996 var det framför allt närheten till havet som lockade. Både Annethe och Carl jobbar i stora företag och har hög arbetsbelastning, så de uppskattar lugnet i den lugna viken.

  Då var interiören murrig och mest brun. Paret renoverade köket, alla ytskikt och alla golv. Det mesta gjorde de själva och det blev en snabb och intensiv renovering som gjorde hemmet ljust och luftigt.

  Både Annethe och Carl är väldigt intresserade av inredning.

  – Det är ett tacksamt hus att inreda för att det uttrycker så mycket i sig självt. Det är ett hus med speciell stämning och vacker själ, säger Annethe.

  Sedan den första renoveringen har huset byggts om i två omgångar, 1990 och 2000. Resultatet blev en ny entré, veranda, balkong och den långsmala tillbyggnaden med bibliotek och matsal.

  Familjens interesse för hav och segling återspeglas i inredningen, framför allt i sovrummet. Den specialbyggda skjutdörren med runda fönster signalerar båtliv, väl matchad med textilier i New England-stil.

  Bästa rummet, tycker Vikingssons, är det stora nya rummet i senaste tillbyggnaden mot väster. Med sina vita väggar, stora fönster och skjutpartier i glas bjuder det in till umgänge – eller till en stunds njutning med en bok framför brasan. Här samlar familjen konst från olika resor de gör.

  – Det har blivit en rolig vana att köpa med en tavla när vi är utomlands. Väggen samlar våra fina minnen och varje tavla berättar sin historia från en plats vi har besökt, berättar Carl.

  I trädgården som höjts över grannens hus nedanför med hjälp av 500 lastbilslass jord, växer körsbär, kastanj och alm. Träden, en tvåvånings lekstuga, ett gästhus ovanpå garaget och ett förråd gör att den upplevs som en kringbyggd gård.

  Familjen har skapat sitt drömboende och det bästa av allt – de har badrocksavstånd till en simtur i havet.

  Av Pernilla Åsberg Foto Björn Breitholtz
 • Få husohem.se's nyhetsbrev

  Skriv upp dig på vårt nyhetsbrev för senaste informationen!