• Få husohem.se's nyhetsbrev

    Skriv upp dig på vårt nyhetsbrev för senaste informationen!

  • Nya utsikter i 60-talshuset

    Hur gör man för att bäst bevara ett halvgammalt hus, och ändå ge det en modernare form? Med hjälp av nya fönster och rivna väggar fick familjen Steens 60-tals villa nytt liv.

    Det putsade suterränghuset uppfördes ursprungligen 1964–68. Under renoveringen 2006 byttes några av fönstren mot nya i större storlek, som ger mer ljus inne och fler möjligheter att titta ut.

    Mårten, Vera och Linda på entrétrappan. Ovanför ytterdörren har arkitekten låtit öppna upp ett nytt fönster som ger utsikt mot sjön från trapphuset.

    Den nya trappan från balkongen har gjort trädgården mer lättillgänglig.

    Trapphuset med det nya fönstret sett inifrån. Ytterdörren är original, men har målats i en mörkt grå färg.

    Trappan med sina räcken i oljad ek är intakt men heltäckningsmattan på trappstegen har ersatts med valnötsparkett. På entréplanet och i den nedre hallen ligger ett nytt mosaikgolv som förstärker 60-talskänslan. Dessutom har alla gabondörrar från 1968 sparats.

    Planlösningen blev öppnare sedan väggen mellan kök och vardagsrum togs bort. För att få ytterligare ljus och fina utblickar sattes ett stort fönster in vid matplatsen. På golvet ligger valnötsparkett. Matbord, EM. Stolar "Sjuan", Fritz Hansen. Lampa "PH 5", Louis Poulsen. Plastmatta, Pappelina. Tapet "Krysantemer", design Josef Frank, Svenskt Tenn.

    Vardagsrummet blev större sedan väggen till ett av sovrummen flyttades. I smygen som skapades arrangerades en läshörna med en platsbyggd bokhylla. Soffa, Inside & Living. Soffbord "Flower", Swedese. Matta, Jab. Taklampa, Le Klint.

    Ett tyg med tryck av Stig Lindberg har spänts upp på gardinskenor så att det kommer en bit utanför väggen. Säng och sängbord från en nedlagd butik. Klädbetjänt från Mårtens föräldrahem. Fondvägg målad med färgen "Salvia", Mio.

    Sovrummets garderob har ett förvaringssystem från Elfa.

    Vera läser saga för dockan Klara. Här har väggarna målats i en ljust lila ton, "Blomma", Mio. Säng, sänglinne och fårskinn, Ikea. Kuddar från Mimou och Indiska.

    Två rum slogs samman för att skapa ett större badrum. Brunt och vitt kakel, Intema Kök & Bad.

    Duschen avskärmas av två väggar i glasbetong. Den högra ger ljus in till den lilla toaletten bredvid. Duschblandare, Dusar.

    Toaletten placerades i ett eget litet utrymme. Handfat och blandare, Vitra. Handduk, Åhléns.

    Köksinredning, Ikea och vitvaror, AEG.

    Köksinredning, Ikea och vitvaror, AEG.

    Linda och Vera bakar rabarberpaj. Mosaik på väggen, CC Höganäs. Bänkskiva i betong, Betong Design. Köksfläkt, Fjäråskupan.

    Så här såg huset ut före ombyggnaden.

    Vid renoveringen togs väggarna mot vardagsrummet bort och ett sovrum försvann.

    Vid renoveringen togs väggarna mot vardagsrummet bort och ett sovrum försvann.

    Det var det trivsamma villaområdet och närheten till havet, som fick Linda och Mårten  att köpa hus på Värmdö utanför Stockholm. Året var 2006 och paret hade gått och sneglat ett tag på området, dit de bästa vännerna flyttat. När ett äldre suterränghus sedan blev till salu stämde allt.

    – Vi bodde i ett kedjehus tidigare och ville ha en bättre planlösning med rummen mera samlade, för vi tänkte framåt med barn och så, säger Linda.

    Huset visade sig vara ett dödsbo där allt varit sig likt sedan byggåret 1968.

    – Det såg lite annorlunda ut. Allt var original. Jag föll för det, jag kunde se potentialen, säger Linda.

    Men villan hade en lång mörk korridor i mitten. Linda och Mårten kände att den skulle vinna på att öppnas upp.

    – Vi blåste ut hela huset och sedan, när vi satte oss ner för att rita, insåg vi att vi nog skulle ta hjälp, säger Linda.

    Arkitekten Lotta Stokstad anlitades, och började genast titta på en mera ljus och öppen planlösning. Hennes förslag var att ta bort väggen mellan vardagsrum och kök. Linda och Mårten hade redan utökat vardagsrummet genom att riva en sovrumsvägg, så det stora allrum som sammantaget blev resultatet dominerar nu husets övervåning. Det tidigare badrummet blev också större genom att slås ihop med en intilliggande klädkammare. Linda och Mårten behövde också hjälp med att rita en större balkong och få en mera lättillgänglig trädgård.

    – Enda sättet att komma ner till trädgården innan, var att gå ner i källaren och gå ut den vägen eller att gå ut genom ytterdörren och runt huset, säger Linda.

    Nu byggdes en bredare balkong på cirka 35 kvadratmeter som likt den tidigare balkongen nås från vardagsrummet. En trappa ger direktkontakt med tomten, och gör att balkongen används mycket mer än förut.

    Trots den omfattande renoveringen har 60-talskänslan bevarats i huset. De flesta av fönstren med fönsterbänkar i marmor och alla gabondörrar har sparats. Dessutom har trapphuset fått behålla sina räcken i mörk ek. Ett nytt mosaikgolv i hall och trapphus bidrar till atmosfären.

    – Lotta sa att mosaiken var typiskt 60-tal, så därför valde vi den, säger Linda.

    Övriga golv, de flesta täckta av heltäckningsmattor, har fått ny valnötsparkett. Alla väggar har målats i en bruten vit ton, med undantag för en fondvägg med stormönstrad tapet i vardagsrummet.

    Mårten är nöjd med att ha de viktigaste rummen samlade på ett plan. Han gillar känslan av compact living, men att det ändå är ljust och öppet. Och han får medhåll av Linda:

    – Jag älskar den öppna ytan i vardagsrummet och köket. Vi är där jämt, och när sommaren kommer så flyttar vi ut på balkongen, säger hon.

    Planlösningen har också visat sig fungera bra när familjen har gäster.

    – I Sverige samlas alla av någon konstig anledning alltid i köket. Men här behövs det inte, man stå i köket och laga mat och ändå vara med hela tiden, säger Mårten.

    Linda är från Lerum mellan Alingsås och Göteborg och Mårten från Kullavik, strax söder om Göteborg. De hamnade båda två i Stockholm i slutet på 90-talet på grund av sina arbeten, men i nuläget har de inte några planer på att flytta tillbaka till västkusten. De trivs utmärkt i Mörtnäs där sommarstugor och vanliga villor från olika årtionden blandas.

    – Det är ett jättemysigt område. Det är blandningen av både människor och hus som gör det, att det är flera generationer som bor här, säger Mårten.

    En annan fördel är närheten till havet. Tio minuters promenad från huset ligger Grisslinge havsbad. Där har fastighetsföreningen en egen strand, dit familjen brukar gå.

    – Det är jättekul på sommaren, för halva dagis är ju där! Vår dotter Vera har alltid kompisar att leka med, säger Linda.

    Av Eva Sjöblom Foto Christer Vallstrand
  • Få husohem.se's nyhetsbrev

    Skriv upp dig på vårt nyhetsbrev för senaste informationen!