• Få husohem.se's nyhetsbrev

    Skriv upp dig på vårt nyhetsbrev för senaste informationen!

  • Utbyggt i New England-stil

    Det bekänner Johnny och Maria. Och det är lätt att tro dem – från en nedgången timmerstuga har de skapat ett souterränghus med spännande vinklar och kupoltak i New England-stil.

    Timmerstugan i svartbrunt har förvandlats till ett hus i romantisk New England-stil med liggande vit panel, grå fönsterluckor och spröjsade fönster. Både pardörrarna i entrén och arbetsrummets fönster intill är från Tängers Snickerier.

    I entrén hänger tunga röda sammetsförhängen framför pardörrarna. Mattor, Carpetvista. Bänk från Bruka. Golvlampa, Newport. Taklampa "142", Le Klint.

    Från entrén leder en trappa ner till tv-rummet och en annan upp till Marias och Johnnys sovrum. Ytterligare en halv trappa upp ligger vardagsrum, kök och matrum. Kryssräcket och rephandtag gjordes vid den första stora renoveringen. Taket är original och kom fram när det gamla innertaket revs. Kista från Kenya. Spegel tillverkad av en lokal glasmästare. På golvet grå sandsten, 50x50 cm, Aqua Royal.

    En garderob döljs bakom en halvvägg i entrén för att få in ljus. Kakelugn köpt på Blocket. Matta, Carpetvista. Fåtöljer, Folkhemmet. Kryssbord, Mio. Sidobord från nedlagd inredningsbutik.

    Panelgardiner från Hemtex delar av gästrummet från tv-rummet. Soffa, fåtölj och bord, Mio. Kuddar och pläd, Anna O. Matta, Ikea. Bokhyllorna byggdes in av tidigare ägare.

    I vardagsrummet är taket öppet till nock. Golv i merbau från Bauhaus. Soffa och soffbord, Turquoise. Matta från nedlagd möbelbutik. Tavla med rött hjärta av Maja Braun. Platsbyggd bokhylla. Serveringsskåpet är ett auktionsfynd och lyktorna i taket en gåva. Plädar och enfärgade kuddar från Anna O. Mönstrade kuddar, Adam & Viktoria.

    Upp t h ligger barnens rum, badrum och takterrassen. En trappa ner ligger Marias och Johnnys sovrum och den tillbyggda entrén. Öppna spisen är original. Bokhyllan är ett Blocketfynd. Mässingslampa, Spiti. Tavla med afrikanskt motiv av Heidi Lange. Masker från Kenya. Ljusstakar, Skultuna Messingsbruk. Rund matta, Mio. Kuddar, La Maison. Tavlorna i trappan, Nordiska Hem.

    Det lantliga köket med spontade vita underskåp, öppna hyllplan och glasade vitrinskåp är platsbyggt av en snickare. Köksbänk, 70 cm bred, i matt svart granit från Bror Törner. Ytterligare kontraster i miljön är de svarta vitvarorna från Husqvarna och den glasade skyddsväggen bakom spisen. Köksö med bänkskiva i valnöt och barstolar från en nedlagd butik. Lampa och hög ljusstake, Newport.

    Köksho från Intra, New Kitchen. Blandare, Tapwell. Granitbänk, Bror Törner. Lampa, Newport. Beslag från Beslags-specialisten. Ljusstake, Kristina Interiör. Krukor, Plantagen.

    Bord och matta i matrummet, Englesson. Stolar, Antikt Gammalt & Nytt. Ljuskrona, Magasinet i Växbo. Gardiner, Indiska. Pardörrar och fönster, Tängby Snickerier.

    Säng, Carpe Diem, och sängbord från Sova. Tapet, Måleributiken i Alvik. Överkast, Åhléns. Kuddar, Årstiden och Folkhemmet. Spegel från nedlagd möbelbutik. Sänglampor, Ikea. Lampan i taket har Maria själv designat. Tavla, Nordiska Hem.

    Biancas rum har en fondvägg i spontad panel och en med rosa tapet från Måleributiken i Alvik. Byrån är ett målat fynd. Matta, Ikea.

    Marias och Johnnys badrum har ljusgrå mosaik på väggarna, turkos på golvet och klarblå i duschen, från Aqua Royal. Platsbyggd kommod med handfat från Sanova. Badrumsmatta i bambu, Åhléns.

    De outnyttjade kattvindarna byggdes om till en takterrass i lärkträ. Utemöbler, Plantagen. Lykta från Nordiska Hem.

    En av trädgårdens magnolior slår ut med stora rosa blommor på försommaren. Växthuset har byggts efter engelsk förlaga. Alla 16 rektangulara fönster, gasolvärmare, pardörrar och det röda teglet har köpts på Blocket. Halvmåneformat fönster, Tängers Snickerier. Terrakottakrukor, Danderyds Blomsterhandel. Cementkrukor, Plantagen.

    Växthuset är Marias oas i trädgården. Bord, Indiska. Stolar, Ikea. Stolsdynor, Lexington. Duk, Åhléns. Hängande sekelskifteslykta, Ella Trädgård.

    Det ursprungliga huset på 180 kvm har byggts om och ut i två omgångar och är nu 250 kvm stort i suterräng.

    Det ursprungliga huset på 180 kvm har byggts om och ut i två omgångar och är nu 250 kvm stort i suterräng.

    Det ursprungliga huset på 180 kvm har byggts om och ut i två omgångar och är nu 250 kvm stort i suterräng.

    De var många som höjde på ögonbrynen när Maria och Johnny Capor som nyblivna föräldrar för tio år sedan köpte den svartbruna "alp"-stugan med stort renoveringsbehov. Då hade de precis avslutat en totalupprustning av en trea i Stockholms innerstad. Men när familjen växte bestämde de sig för att sälja och söka hus norr om staden där flera av familjens vänner redan bodde.

    Den svartbruna timmerstugan var det andra huset de kikade på. Trots att skicket var bedrövligt, var atmosfären mysig och båda såg potentialen. Att arbetsinsatsen skulle bli enorm var helt klart, men det var inget de tvekade inför.

    – Vi är riktiga renoveringsfantaster bägge två. Har vi inget renoveringsprojekt så fixar vi ett, säger Johnny.

    Huset från 1937 hade bara haft ett fåtal ägare innan Maria och Johnny övertog det. Insidan var en kakofoni av färger och material från tidigare decennier. Heltäckningsmattor och färgstarka vävtapeter från 70- och 80-talen löpte som en röd tråd genom huset.

    Dessutom var hela huset täckt med murgröna så att man varken kunde se in eller ut genom fönstren, och trädgården liknade mest en vildvuxen djungel.

    – I efterhand har flera undrat varför vi inte bara rev huset och byggde nytt, men då hade det inte haft samma själ, säger Maria.

    I dag ligger en vit Newport-influerad villa med liggande träpanel och stora spröjsade fönster på den kuperade tomten. Från gatan ser huset rätt modest ut, men på baksidan breder det ut sig i sex etage nedför slänten. Huset, från början 180 kvadratmeter stort, har byggts till i omgångar.

    Första steget var att ge hela huset ett lyft: fasaden målades vit, fönsterluckorna blev grå och alla fönster renoverades eller ersattes med nya. Även insidan fick en total omdaning.

    – Under en period var huset bara ett tomt skal med stommen intakt, säger Johnny.

    Vävtapeter och innerväggar revs, ny isolering kom på plats och väggarna blev vita. På golvet lades ett genomgående mörkt trägolv. I vardagsrummet öppnades taket upp till nock och de avtäckta bjälkarna målades vita. Ett stort runt fönster sattes in på ena gaveln för att förstärka ljuset, rymden och den marina inslaget i rummet, något som också trappens kryssräcke och rephandtag gör. Det gamla köket ersattes med ett nytt från Ikea. Även barnens rum och de båda badrummen – med brunorange kakel och inbyggda askkoppar – fick sig en rond med hantverkarna.

    – Renoveringen har gått i ett sedan vi flyttade in. Vi har lika smak, Johnny och jag, men diskussionerna kan bli livliga. I slutändan är det jag som driver och Johnny som river, säger Maria med ett leende.

    Trädgården krävde också en riktig uppröjning. Precis nedanför entrén där en gammal kompost tidigare låg, står nu ett vackert växthus som Johnny byggt. Mycket av materialet har han hittat på Blocket.

    – Blocket är en guldgruva. Dubbeldörrarna hade jag letat länge efter, när jag en sen fredagskväll såg dem på nätet. Några dagar senare fick vi dem med tåg från Jönköping, säger Maria.

    2004 var det dags för nästa större modernisering när de byggde till ett matrum intill köket och vardagsrummet.

    – Vi hade nog flyttat om vi inte byggt till. Ytan där kök, matplats och vardagsrum förut samsades var alldeles för liten. Jag ville ha ett separat matrum, säger Maria.

    När bollen sedan var i rullning utökade Johnny och Maria även entrén på bottenvåningen som förr var en mörk och trång historia. Väggen sattes på sned, på entrétaket en kupol och vänd mot infarten två inbjudande dubbeldörrar. På insidan hämtade Maria inspiration från teaterns värld och hängde upp två tunga, röda sidenförhängen med skriften "Memento vivere" – kom i håg att leva – ovanför dörren som en påminnelse om det som är i viktigt i livet. I hallen togs innertaken bort vilket gjorde att takhöjden blev nästan fyra meter. Här blev också plats för en gästtoalett och en garderob. En kakelugn – även den fyndad på Blocket – byggdes upp på plats. Johnnys arbetsrum fick helt ny planlösning och kröntes med ett fantastiskt spröjsfönster som ger karaktär åt hela huset.

    I det sammanhanget hann de även bygga om köket, som nu har ett mer romantiskt sekelskiftesuttryck med spontade skåpsluckor och glasvitrinskåp.

    – Med tiden tyckte vi att det högblanka Ikeaköket var lite väl modernt, och valde i stället att bygga ett kök som passar in i helheten, säger Johnny.

    Som kronan på verket anlade han en takterrass med utgång från Estelles sovrum på övervåningen.

    – Redan när vi byggde om flickornas badrum insåg jag att vi skulle kunna utnyttja kattvindens döda ytor till något bättre, säger han.

    I dag stormtrivs familjen i sin ljusa och lite annorlunda "trädkoja" i fler etage som erbjuder blickfång och uteplatser i alla väderstreck. Tillsammans med Johnny har Maria skapat ett spännande hem där New England-inspiration möter minnen och ting från hennes uppväxt i Afrika.

    – Jag är ingen minimalist. Ett hem ska vara ombonat och levande, fyllt med saker och textilier som verkligen betyder något, säger Maria.

    Text Suzanna Nilson Styling Maria Abrahamsson Foto Björn Nordström
  • Få husohem.se's nyhetsbrev

    Skriv upp dig på vårt nyhetsbrev för senaste informationen!