• Få husohem.se's nyhetsbrev

  Skriv upp dig på vårt nyhetsbrev för senaste informationen!

 • Vägen till drömkåken

  När Josefin och Björn var klara med sitt första hus, flyttade de igen – till ett totalt renoveringsobjekt, Jobbigt, javisst, men ändå värt varenda hammarslag. "Vi älskar det här huset och det har vi gjort sedan vi såg det första gången".

  Den gamla disponentvillan ligger vackert på en höjd i det lilla samhället.

  Från hallen ser man in i det ljusa och rymliga vardagsrummet/matrummet. Det stora bordet är köpt på Blocket.

  Köket har flyttats till det som tidigare var matsal. Köksinredning kommer från Ikea och vitvaror från Husqvarna.

  Den stora köksön ger mycket arbetsyta och rymmer också lådor och skåp.

  In till det kombinerade vardagsrummet och matrummet finns stora skjutdörrar som är original från när huset byggdes.

  Köksbord och stolar är loppisfynd som Josefin målat om. Barnstolen kommer från Ikea. På hyllan gamla ramar som också målats vita. Glaskupa från Bettys. Tapet "Linné 3309", Boråstapeter.

  I familjens myshörna i vardagsrummet står soffor från Ikea. Kviltar, Bettys. Soffbordet är ett Blocketfynd som Josefin har målat.

  På en vägg hänger familjefotona i ramar från Ikea. Det gamla barskåpet på hjul fanns i huset när familjen flyttade in.

  Karls rum på övervåningen var enligt de gamla ritningarna husans rum. Sängen som följde med huset har målats vit. Träborg från Kurragömma.

  Lådor vid sänggaveln i Nellies rum, Green Gate. Klädhängaren med prinsessklänningar kommer från Madame Stoltz. Hylla med fack som Josefin tapetserat i olika färger.

  Hallen i över-våningen används både som lekrum och kontor. Det stora praktiska skåpet rymmer pysselsaker och spel, Blomsterhuset. På golvet ett mjukt fårskinn som Axel tycker om att ligga på.

  Sängen i Josefins och Björns rum kommer från Bosättningspiraten. Lampor och fåtölj, Ikea. Blommigt överkast, Bettys.

  Handfat "Waverly Edwardian", Badex. Spegel och bokstav från Bettys. Kommod, Blocket. Lampa, Ikea. Som insynsskydd har Josefin sytt en halvgardin som hon spänt upp med ståltråd.

  Bredvid föräldrasovrummet ligger badrummet. Duschblandare, Mora Armatur.

  Handfat "Waverly Edwardian", Badex. Spegel och bokstav från Bettys. Kommod, Blocket. Lampa, Ikea. Som insynsskydd har Josefin sytt en halvgardin som hon spänt upp med ståltråd.

  Tegelväggen från det gamla köket finns kvar i det som numera är tvättstuga. Vitvaror, Siemens. Den höj- och sänkbara tvättställningen och skåpluckorna kommer från Ikea.

  Huset på 170 kvm med 5 rum och kök har rymliga hallar på både övre och nedre plan. Entrén vetter mot söder.

  Huset på 170 kvm med 5 rum och kök har rymliga hallar på både övre och nedre plan. Entrén vetter mot söder.

  Ta ett gammalt hus där precis allt behöver åtgärdas, tillsätt målmedveten vilja, en hel del hantverksinsatser och massor av eget arbete. Det är i korta drag receptet för familjen Skytts renoveringsresa som har pågått i tre år och ännu inte är riktigt klar. Mindre roliga överraskningar på vägen har inte saknats; en genomrutten yttervägg, ett läckande tak och ovanpå allt ett badkarsavlopp som fick det att regna in i vardagsrummet. Inget av detta har dock avskräckt Josefin och Björn och de hade länge drömt om detta hus. Björn som är född och uppvuxen där huset ligger och har sina föräldrar kvar där.

  – Vi tittade ofta på huset när vi var ute hos Björns föräldrar. Vi tyckte det var så vackert och fantiserade ofta om att bo där, säger Josefin.

  När det så blev till salu för tre år sedan slog familjen till och köpte det. Då hade de precis renoverat klart ett hus inne i Borås och trivdes bra där. Men Josefin och Björn kunde inte motstå chansen som dök upp, trots att de visste att mycket jobb väntade. I huset i Målsryd, byggt av traktens disponent på 1930-talet, hade två äldre damer bott i många år och underhållet var ordentligt eftersatt.

  – Det mesta var i original från tiden det byggdes och hade i princip stått orört sedan dess.

  Direkt efter köpet påbörjades en totalrenovering. Till att börja med bodde familjen kvar i sitt första hus och flyttade sedan in i ett tillfälligt boende.

  – Det första vi gjorde var att borra för bergvärme så att vi skulle få en bra och ekonomisk uppvärmning till de stora ytorna.

  När det var klart påbörjades renoveringen av husets framsida som var i så dåligt skick att all puts måste tas ner. När den var borta fick familjen en mindre chock: den sidan var helt rutten och måste byggas upp på nytt.

  – I samband med det upptäckte vi också att taket var så dåligt att vi var tvungna att byta det med.

  Så här i efterskott tycker Josefin och Björn att det var ett misstag att inte kolla taket ordentligt när de besiktigade huset.

  – Vi hade köpt huset även om vi vetat hur dåligt det var men då hade vi haft med det i kalkylerna, både när det gäller pengar och tid.

  I det gamla badrummet gick det bara att använda handfatet eftersom badkarets avlopp var så dåligt att det rann ut vatten på golvet. Sedan rann det ut och regnade ner i vardagsrummet i undervåningen…

  – Vi bytte alla rör i hela huset utom i källaren, det får vänta tills vi eventuellt renoverar där.

  I det gamla badrummet fanns det ingen toalett, utan den låg separat vid sidan av.

  – Men rörmokaren rådde oss att sätta in en i badrummet också och det är vi glada för i dag.

  Tidigare låg tvättstugan i källaren, intakt i originalmodell med ett vedeldat tvättkar. Josefin och Björn bestämde sig för en rockad; för att slippa spring i trapporna fick tvättstugan flytta upp till det gamla köket, och det nya köket placerades i det som tidigare var matsal.

  – I det gamla köket hade det funnits en vedeldad spis men den var tyvärr borttagen och inte kvar i huset. Men vi har sparat murstocken och tagit fram teglet under putsen inne i tvättstugan.

  Den första tiden med mycket tung renovering anlitade familjen hantverkare till mycket.

  – Eftersom vi redan totalrenoverat ett hus där vi gjorde allt vi kunde göra själva, ville vi inte göra om samma sak igen när vi dessutom hade två små barn, säger Josefin.

  Till sin hjälp har familjen haft hantverkare som bytt all el och vvs, satt renoveringsgips i väggar och tak, målat lister, tak och dörrar, tapetserat, kaklat badrum och slipat golven. Hantverkare kallades också in för att byta bärlagret och stommen till framsidan av huset som var helt rutten, putsa om framsidan och laga på övriga sidor, måla huset och alla fönster.

  – Själva rev vi ut allt gammalt, lagade och lade om taket, behandlade golven, målade det som inte hantverkarna hann med, fixade garderoberna, slipade och målade trapporna invändigt och gjorde i ordning den nya tvättstugan.

  På väggarna i huset satt originaltapeterna kvar som spänntapeter – tapeter klistrade på tjock papp uppspänd mellan golv och tak.

  – Hantverkarna tog bort alla gammal papp ner till timmerväggarna som är stoppade med gammalt lin och satte upp renoveringsgips för att kunna spara de gamla fina listerna. Men vi har kvar mycket av de gamla tapeterna som vi funderar på att rama in som minne, berättar Josefin.

  – Underlaget gjorde att väggarna blev en aning ojämna men tack vare duktiga målare som spacklade noga och rådde oss att inte ta tapeter med stora mönster på så syns det inte så mycket.

  Josefin och Björn har slitit hårt, men har i dag sitt drömhus och är glada att de har bevarat känslan i det. Inomhus har de en stil som de själva beskriver som en blandning av art déco, lantligt och modernt – personligt och levande.

  – Det bästa med vårt hem är ytorna och känslan av lugn med alla fina gamla detaljer som den öppna spisen och det härliga burspråket. Vi älskar verkligen det här huset och har gjort det sedan vi såg det första gången. Det har mycket historia och vi har velat modernisera det utan att tappa den gamla stilen.

  Nu när det mesta är klart inomhus, planerar familjen för utsidan.

  – I somras satte vi i gång med att rusta upp trädgården och påbörjade ett garage som vi ska bygga själva. De förra ägarna berättade att de odlade allt de behövde. Det har funnits olika trädgårdsland, äppelträd och plommonträd och på husets framsida växte det spaljépäron.

  Tanken är att skapa en relativt lättskött trädgård med gräsmatta, grusgångar och en del fruktträd. Till sommaren ska de sätta fler träd, blommor och buskar. Men mitt i allt arbete måste det också finnas tid att återhämta sig och njuta, menar Josefin och Björn:

  – Vårt absoluta favoritställa är vår yttertrappa... det är så härligt att sitta där en varm sommarkväll när solen är på väg ner!

  Av Johanna Flyckt Foto Mari Eriksson
 • Få husohem.se's nyhetsbrev

  Skriv upp dig på vårt nyhetsbrev för senaste informationen!