• Få husohem.se's nyhetsbrev

  Skriv upp dig på vårt nyhetsbrev för senaste informationen!

 • Vackert vitt i 30-talshuset

  Sönderrenoverat och mörkt med en igenväxt trädgård – och alldeles, alldeles underbart. När familjen Williams hittade sitt hus kändes allt rätt från början.

  John har byggt verandan efter amerikansk förebild. Med tiden är det meningen att den ska kläs in av klätterväxter.

  Familjen Williams hus utanför Borås är ett av Sveriges första "byggsats"- hus, byggt 1937 som tvåfamiljsvilla.

  Familjen Williams hus utanför Borås är ett av Sveriges första "byggsats"- hus, byggt 1937 som tvåfamiljsvilla.

  Huset i två plan blev 140 kvm när sovrummet på nedre botten byggts till. Verandan vetter mot sydväst.

  Huset i två plan blev 140 kvm när sovrummet på nedre botten byggts till. Verandan vetter mot sydväst.

  De inbyggda bokhyllorna som ramar in dörren ut till hallen har John byggt.

  Kakelugnen från Jötul sprider skön värme i stora rummet. Soffa från Mio. Soffbordet har familjen byggt av husets gamla ytterdörr.

  Från vardagsrummet ser man in i sovrummet som ligger i den nya tillbyggnaden. På byrån står en byst från Bettys i Borås. Spegeln är köpt i Frankrike.

  I den tillbyggda delen har Johanna och John sitt sovrum med utgång direkt till verandan. Sängen från Ikea har målats vit. Pallen är ett containerfynd.

  Skyddsängeln i taket kommer från Lavender Fields.

  I trapphuset hänger en takkrona från Ellos. Korgen på golvet är en duvkorg och är liksom tavlan köpt i Frankrike.

  Fönsterbänken har byggts ut till ett litet arbetsbord med utsikt över trädgården.

  Tavlan i badrumsfönstret är köpt i Frankrike. Handfatet kommer från Ikea och skåpet är ett loppisfynd.

  Köksbänk med arbetsyta delar av köket. Bänkskiva, skåp, diskho och blandare från Ikea.

  I köket står en stor köksö på hjul, ett ombyggt Ikeabord, som är lätt att flytta dit man behöver den. Korgarna undertill från Bruka. Vitrinskåp, Ikea.

  Den gamla järnspisen hittade Johanna i skogen. Nu är den ommålad och fungerar som sängbord.

  Den vita tallrikshyllan med gamla tallrikar kommer från Indiska.

  Köksbord "Plaine", Mio, med "Sjuan"-stolar. Kökssoffan, som stått i ett gammalt torp, har Johanna fått av sin styvfar.

  Det allra första huset de tittade på och dessutom ett som ingen annan ville ha – när Johanna och John blev med hus var det kärlek vid första ögonkastet. Med två barn och ett tredje på väg hade de bestämt sig för att det var dags för något större.

  – Vi började prenumerera på Borås Tidning och första morgonen vi fick den slog jag upp husannonserna och hittade ett hus som verkade alldeles perfekt för oss, både stil och pris stämde, berättar Johanna.

  Samma dag ringde hon mäklaren och på eftermiddagen var det visning – där de var de enda spekulanterna.

  – John tyckte givetvis att jag var helt galen och man hittar ju liksom inte ett hus på första försöket, men det kändes rätt från första stund.

  Huset, som ligger utanför Borås, är byggt 1937 och var från början avsett för två familjer.

  – Inuti var det hemskt, helt sönderrenoverat på 70-talet med konstiga lösningar och mörkt och murrigt. Nu drygt 10 år senare och med facit i hand så har det inneburit jättemycket jobb, tid och pengar för att få ordning på det. Men det har alltid känts hemma, även om hela huset har varit en byggarbetsplats i många år.

  Familjen har gjort den mesta av renoveringen själv, allt från planering och ritningar till att bygga. Det första de gjorde var att riva ut parkett som låg ovanpå gamla trägolv av furu.

  – John tillbringade en hel natt med att slipa alla golv i hela huset. Sedan rev vi ner alla hemska 70-talstapeter och målade som besatta för att kunna stå ut, berättar Johanna.

  – Vi har givetvis gjort en del misstag under åren, sådant som vi sedan har rivit. Men vi har testat oss fram och mer eller mindre bott i alla rum i huset i olika perioder.

  En röd tråd har funnits med under hela renoveringsresan: all fast inredning som till exempel inbyggda hyllor ska se ut som den alltid har funnits i huset och alla snickerier, både in- och utvändigt, ska vara vita.

  För några år sedan insåg familjen att det behövdes ett sovrum till. Antingen kunde de bygga ett extra rum på vinden eller också bygga ut och samtidigt skaffa en veranda.

  – Vi byggde ut och det har vi aldrig ångrat! Nu har John och jag vårt sovrum på första våningen, man sover fantastiskt bra därinne och på sommaren kan vi öppna dörrarna ut till verandan.

  Verandan tog flera år att planera och rita och precis som allt annat i huset har John byggt den själv. Förebilden är en amerikansk "porch" som så småningom ska kläs in av vildvin.

  – Vi visste på ett ungefär vilken känsla vi ville ha. Men sedan visste vi ju inte riktigt om det skulle fungera med husets stil.

  På verandan som överallt annars, är materialen valda med omsorg. Till exempel ville Johanna ha ett teakgolv som blir grått och lent eftersom hon gillar att gå barfota under sommarhalvåret.

  – Det blev givetvis ganska dyrt, men det har vi aldrig ångrat och golvet har nu börjat få den karaktär som vi ville ha.

  När de flyttade in växte silverpoppel över hela tomten. Ett av de första projekten blev att röja sly och planera för en trädgård.

  – Vi har inspirerats av Tasha Tudor och engelsk trädgårdskonst med mycket sten och lite halv-kaos. Vi vill att den ska se ut som en riktigt gammal trädgård och har varit runt på varenda ödetomt i omgivningarna och grävt upp blommor som passar den stilen. Vi har också en förkärlek för klätterväxter på fasaden, de skapar ett fantastiskt ljus inomhus.

  Både Johanna och Johan tycker om att laga mat och baka och jobbar gärna tillsammans i köket.

  – Efter sovrummet är köket det rum vi är mest nöjda med. Eftersom John har jobbat som kock i många år så vet han hur ett bra kök ska fungera. Vi ville inte ha för mycket förvaring i köket eftersom det lätt blir att man samlar på sig en massa saker som man aldrig använder, och det har vi lyckats hålla på.

  En annan tillgång är braskaminen som går varm hela höst- och vinterhalvåret. Den installerade familjen efter att stormen Gudrun slagit till och då de var utan el i några dagar.

  – En riktig mysfaktor, hundarna bara älskar att ligga framför brasan på sina lammfällar och sova.

  – Vi är bägge två intresserade av färg, form och balans i inredning, både inne och ute. John gillar att lägga sten, snickra och få fram den rätta känslan. Jag inreder, springer på loppisar och i secondhand-butiker och ser potentialen i saker som inte verkar vara mycket för världen, men som kan vara små skatter.

  Nästa projekt är att förvandla entrén till en inglasad veranda med plats för gummistövlar och våta hundar och samtidigt erbjuder sittplats soliga sommardagar. Trädgården och stenläggning står också på listan.

  – Ja, det tar aldrig slut, säger Johanna, men vi älskar vårt hus för att det ligger så fridfullt och ändå nära stan, och för att vi fått det precis som vi vill ha det och har löst nästan omöjliga saker på ganska bra sätt...

  Av Johanna Flyckt Foto Mari Eriksson
 • Få husohem.se's nyhetsbrev

  Skriv upp dig på vårt nyhetsbrev för senaste informationen!