• Få husohem.se's nyhetsbrev

  Skriv upp dig på vårt nyhetsbrev för senaste informationen!

 • Oordning vanlig orsak till konflikter i hemmet

  Var fjärde svensk upplever att de har stökigt hemma och i vart tredje hem är oordningen en vanlig orsak till familjekonflikter, det visar en ny undersökning från JM/Norstat.

  Foto: Anna Liljeberg

  Undersökningen visar också att mer än var fjärde svensk lägger minst en timme per dag, vilket motsvarar över 40 arbetsdagar varje år, på att hålla ordning hemma.

  – Vi har alla ett grundläggande behov av harmoni i tillvaron. Därför blir oordning en vanlig källa till stress, säger Anita Rinnbäck, Chefsinredare på JM. En orsak kan vara att man helt enkelt har för lite förvaringsutrymmen; sex av tio svenskar saknar – helt eller delvis – de utrymmen de behöver för att hålla ordning och reda hemma.

   

  JM/Norstats Stora förvaringsundersökning pekar också på skillnader mellan könen i synen på ordning och reda i hemmet; betydligt fler kvinnor än män har någon gång skämts över att man har det stökigt hemma (åtta av tio kvinnor respektive fem av tio män). Nio av tio kvinnor säger sig också vara den som tar störst ansvar för ordningen i hemmet.

  Malmöborna är något bättre än stockholmarna på att källsortera. Medan nio av tio malmöbor källsorterar uppger bara knappt åtta av tio stockholmare att de källsorterar hemma, något som kan bero på bristande förvaringsmöjligheter. Sju av tio svenskar uppger att de helt eller delvis saknar plats i hemmet för att källsortera.

   

  Källa: JM
 • Få husohem.se's nyhetsbrev

  Skriv upp dig på vårt nyhetsbrev för senaste informationen!