• Få husohem.se's nyhetsbrev

    Skriv upp dig på vårt nyhetsbrev för senaste informationen!

  • Säsongens godaste påskmeny – 7 recept

    Dags att fira ljuset och våren! Bjud på påsklunch med lika lyxiga som vackra smörrebröd, överlastade med sparris, lax, avokado och krämiga röror. Hemgjord snaps kryddad med örter och blomblad passar fint till.

    Säsongens godaste påskmeny – 7 recept
    Av Louisa Lorang Foto Lene Samsø
    Currysillsbröd med ägg och äpple

    4 smörrebröd

    Ingredienser:

    400 g matjessillfiléer

    Dressing

    1 ½ dl matlagningsyoghurt
    2 msk majonnäs
    1 tsk dijonsenap
    1 msk gul curry
    1 tsk malen gurkmeja
    salt

    Topping & bröd

    1 salladslök
    kallt vatten
    4 vaktelägg
    ¼ litet blomkålshuvud
    ½–1 äpple
    smör 
    4 skivor rågbröd
    2–3 msk kapris 
    dillvippor och ev krasseskott

    Gör så här:

    1. Rör ihop yoghurt, majonnäs, senap, curry och gurkmeja, och salta. Dela sillen i bitar vänd ner dem i blandningen.

    2. Skär löken till toppingen i tunna skivor och lägg i iskallt vatten tills det är dags för servering. Koka äggen i cirka 2 minuter. Kyl i kallt vatten, och skala. Skär blomkål och äpple i tunna skivor.

    3. Smöra brödskivorna om så önskas. Toppa med sill i currysås, äpple, blomkål och kapris. Toppa med dill och eventuellt krasseskott.

    Curry, äpple, ägg och sill i ljuv förening ovanpå rågbröd.

    Rosdoftande välkomstdrink

    Ingredienser:

    rosensnaps med rabarber (se recept nedan)
    mineral- eller sodavatten is

    Gör så här:

    1. Bottna champagnekupor med lite rosensnaps. 

    2. Toppa med sodavatten och is, och dekorera gärna med torkade rosenknoppar eller andra blommor. Vill du göra drinken mer söt, droppa i lite koncentrerad rabarbersaft.

    Rosensnaps med rabarber

    1 liten flaska

    Ingredienser:

    200 g rabarber
    1 dl socker
    1 stor sked torkade rosenblad
    ½ liter Brännvin special eller okryddad vodka 

    Gör så här:

    Skär rabarbern i skivor och lägg dem i en burk med socker och rosenblad. Låt stå och dra till nästa dag. Fyll på med sprit och låt dra i 4–5 dagar till. Smaka dig fram till lagom smak efter ett par dagar. Sila snapsen och fyll på flaska. Servera iskall eller i en drink.

    Avokado- och laxmacka deluxe

    4 smörrebröd

    Gör så här: 

    200 g varmrökt lax
    3 msk crème fraiche
    salt
    en nypa socker
    1–2 hjärtsalladshuvuden
    2 avokador
    smör 
    4 skivor rågbröd
    citronsaft
    salt och peppar
    färska dillvippor
    eventuellt frisésallat

    Gör så här:

    1. Rör laxen med crème fraiche, smaka av med salt och en nypa socker. 

    2. Plocka loss bladen från salladen, och skölj och torka dem. Halvera avokadon, ta bort kärnan och skopa upp köttet med en sked. Skär i skivor.

    3. Smöra bröden och lägg på salladsblad. Lägg på avokado och droppa på citronsaft. Krydda med salt och peppar. Toppa med laxröra, dill och om så önskas lite frisésallat.

    Smörrebröd med kycklingröra och pancetta

    4 smörrebröd

    Gör så här:

    400 g kokt kyckling eller höns
    (utan skinn och ben)
    4–5 msk crème fraiche
    1 tsk dijonsenap
    1 msk vitvinsvinäger 
    2 msk finhackad purjolök
    2 dl tinade gröna ärter 
    salt

    Topping

    100 g pancetta i tunna skivor
    smör 
    4 skivor formfranska
    4–5 rädisor i tunna skivor
    1 näve sockerärter, i strimlor
    ärtskott eller örter till garnering

    Gör så här:

    1. Plocka eller skär ner kycklingköttet i små bitar. Rör ihop crème fraiche, dijonsenap, vinäger, purjolök och gröna ärter. Smaka av med salt och rör ner kycklingbitar.

    2. Stek pancettan knaprig. Smöra bröden och toppa med kycklingröra, knaperstekt pancetta, strimlade sockerärter och ärtskott. Mal över lite svartpeppar och servera direkt.

    Smörrebröd med potatis och purjolöksmajonnäs

    4 smörrebröd

    Ingredienser:

    400–500 g färskpotatis (eller små delikatesspotatisar)
    salt

    Purjolöksmajonnäs

    1 dl hackad purjolök
    2 dl olja med neutral smak
    2 äggulor 
    1 tsk dijonsenap
    1 tsk salt
    2 msk vitvinsvinäger

    Topping

    2–3 potatisar
    olja till fritering
    smör
    4 skivor rågbröd
    4 stora msk stenbitsrom
    finklippt krasse
    salt och peppar

    Gör så här:

    1. Skrubba potatisen och koka den mjuk i ordentligt saltat vatten. Låt ånga av och svalna.

    2. Mixa purjolöken med olja och sila den. Blanda äggulor med senap, salt och vinäger och vispa under omrörning ner den gröna lökoljan, lite i taget. Smaka av. 

    3. Skär potatisen till toppingen i tunna skivor. Stek dem spröda och gyllene i varm olja. Krydda med salt och låt rinna av. 

    4. Smöra brödet, toppa med skivad kokt potatis, purjolöksmajonnäs, chips, stenbitsrom och krasse. Krydda med salt och peppar och servera.

    Tips! Koka alltid potatisen i vatten salt som havsvatten. Det ger bästa smak och textur.

    Smörrebröd med rimmad kalv och pepparrotskräm 

    4 smörrebröd

    Ingredienser:

    ½ kg urbenad kalvbringa (oxbringa går också bra)
    50 g grovt salt
    15 g socker
    1–2 lagerblad
    2 tsk svartpepparkorn

    Syltad rödlök

    1 dl ättika
    1 dl socker
    2 rödlökar

    Pepparrotskräm

    1 dl vispgrädde
    50 g färskost
    1–2 msk finriven pepparrot 
    2–3 msk citronsaft 
    1 nypa socker
    salt
    1 liten bunt grön sparris
    2–3 tjocka vita sparrisar
    smör 
    4 skivor rågbröd
    färsk körvel

    Gör så här:

    1. Putsa köttet och gnugga det med salt och socker. Låt stå i en täckt skål i kylen i 1–2 dagar. Vänd den regelbundet. Borsta överflödigt salt och socker från bröstet och lägg det i en kastrull med kallvattentäckning, samt lagerblad och svartpepparkorn. Koka köttet i 1–1 ½ timme, eller tills det är mört. Skumma under tiden. Låt köttet dra i lagen i ytterligare 30 minuter, och kyl ner.

    2. Syltad lök: Koka upp ättika och socker tills sockret smält. Skala, halvera och skär löken i tunna skivor. Lägg ner i den varma lagen. Låt dra svalt i ett par timmar eller gärna över natten.

    3. Pepparrotskräm: Vispa grädden fast. Rör färskost med pepparrot, citron, socker och salt. Vänd försiktigt ihop med grädden. Smaka av.

    4. Bryt av den nedersta delen av den gröna sparrisen. Skala den vita sparrisen. Hyvla tunna strimlor av båda sparrissorterna. Smöra bröden och toppa med tunna skivor rimmat kött, pepparrotskräm, syltad lök, sparris­strimlor och massor av färsk körvel. 

    Det möra köttet passar perfekt med pepparrotssmaken och krispig sparris.

    Dragon- och päronsnaps

    1 liten flaska

    Ingredienser:

    1 moget päron
    1 stjälk färsk dragon
    3 dl Brännvin special eller okryddad vodka 

    Gör så här:

    1. Skär päronet i båtar. Ta bort kärnhuset. Lägg bitarna i en flaska med dragon och sprit. 

    2. Sätt på lock och låt dra i 1–2 veckor. Sila om så önskas, och servera kall.

  • Få husohem.se's nyhetsbrev

    Skriv upp dig på vårt nyhetsbrev för senaste informationen!