• Få husohem.se's nyhetsbrev

    Skriv upp dig på vårt nyhetsbrev för senaste informationen!

  • 6 supergoda och lyxiga frukostrecept

    Låt vinterfrukosten bli en lyxig måltid att njuta av länge. Avokadosallad med pocherat ägg, powerjuice och chokladgröt med banan passar lika bra som överraskning på sängen som på brunchen med vännerna.

    6 supergoda och lyxiga frukostrecept
    Av Louisa Lorang Foto Lena Samsø
    Solig powerjuice 

    2 port

    1 liten sötpotatis, skalad
    6–7 morötter
    1 gul chili utan kärnor och stjälk
    20 gram färsk ingefära
    1 citron, med skal
    4 äpplen

    Gör så här:

    1. Lägg alla ingredienser i en juice­maskin och mixa till en juice. 

    2. Servera med is, eller väl kyld.

    Svartvinbärssyltade päron med yoghurt

    4 port

    6–7 dl koncentrerad
    svartvinbärssaft
    4 päron
    tjock yoghurt, gärna
    grekisk (10%)
    hackade pistaschnötter
    svarta sesamfrön

    Gör så här:

    1. Häll saften i en mindre kastrull och koka upp. Skala päronen och lägg ner dem. Pochera i 8–10 minuter. De ska vara helt täckta av lagen. Vänd dem då och då.

    2. Ta undan ca 1 dl av lagen. Låt päronen svalna i resten av lagen.

    3. Reducera (koka ner) lagen du tagit åt sidan till  ½ dl. Låt svalna helt.

    4. Lägg upp yoghurt i skålar. Toppa med päron och strö på pistaschnötter och sesamfrön. Servera med den nedkokta lagen.

    Avokadosallad med pocherade ägg

    2 port

    1–2 msk ättika
    2 ägg

    Sallad

    2 avokador i skivor
    2 hjärtsalladshuvuden i skivor
    6–7 brysselkålshuvuden i tunna skivor
    lite citronsaft
    lite olivolja
    salt och peppar
    örter eller skott av vattenkrasse

    Gör så här:

    1. Koka upp vatten och salt i en stor kastrull. Häll i ättika i en skål, och knäck ner äggen i.

    2. Rör om i det heta vattnet, så det bildas en virvel. Häll ner äggen och pochera dem i cirka 3 minuter. Ta upp dem med hålslev.

    3. Lägg upp avokado, sallad och kål. Droppa på citronsaft och olivolja, toppa med ägg. Strö på salt och peppar och örtskott.

    Kardemummasnäckor med glasyr

    ca 6 port

    1 dl mjölk
    50 g jäst
    1 kryddmått salt
    ½ dl rörsocker
    100 g smält smör
    5 dl vetemjöl, plus 
    lite till utbakning

    Fyllning

    50 g smör
    1 dl strösocker
    1 tsk mald kanel
    2 tsk malen kardemumma
    50 g mandelmassa, riven

    Topping

    ½ äggvita
    ca 150 g florsocker

    Gör så här:

    1. Ljumma mjölken till ca 37 grader. Lös upp jästen i mjölken. Tillsätt salt, socker och smält smör. Rör sist ner mjölet till en deg. Låt jäsa i 1 timme.

    2. Gör fyllningen: Smält ihop smör, socker, kanel och kardemumma i en kastrull. Låt svalna lite. Tillsätt riven mandelmassa. 

    3. Arbeta degen smidig på bakbordet, och kavla ut den till en platta. Bred på fyllning och rulla ihop till en rulle. Skär degen i 6–8 bitar och sätt dem på en smord plåt och tryck till dem lätt. Låt jäsa i 30 minuter.

    4. Värm ugnen till 185 grader. Grädda snäckorna i 25–30 minuter. Låt svalna. Gör glasyren genom att vispa äggvitorna och sedan sikta i florocker lite i taget. Bred glasyr på snäckorna och strössla på hackade pistaschnötter.

    Bagels med lax och pepparrot

    2 port

    150 g färskost
    1 msk citronsaft
    2–3 msk riven pepparrot
    salt och peppar
    2 bagels

    Fyllning

    ¼ spetskålshuvud
    1 äpple i skivor
    citronsaft
    100 g rökt lax i skivor
    1 näve skott av vattenkrasse

    Gör så här:

    1. Rör färskost med citronsaft, pepparrot, salt och peppar.

    2. Skär itu bagels och öppna dem och bred på färskosten. Fyll dem med kål, äpple, lax och gröna skott och kläm ihop. Servera direkt.

    Havregröt à la Snickers

    2 port

    2 dl havregryn
    4 dl mjölk eller havremjölk
    1 msk kakao
    1 nypa salt
    2–3 msk flytande honung
    1 banan i skivor
    2 msk jordnötssmör
    50 g mörk choklad, hackad
    50 rostade, hackade mandlar

    Gör så här:

    1. Lägg havregryn och mjölk i en kastrull, låt koka upp med kakao och salt. Låt sjuda i ett par minuter. Smaka av med honung.

    2. Servera gröten i skålar och toppa med banan, jordnötssmör, hackad choklad och rostade mandlar.

  • Få husohem.se's nyhetsbrev

    Skriv upp dig på vårt nyhetsbrev för senaste informationen!