• Få husohem.se's nyhetsbrev

    Skriv upp dig på vårt nyhetsbrev för senaste informationen!

  • Ätbara julklappar – 6 goda favoriter

    De julklappar som uppskattas mest är de du gör själv! De här lättlagade läckerheterna är både trevliga gå borts-presenter och perfekta gåvor till någon du gillar.

    Ätbara julklappar – 6 goda favoriter
    Recept och styling Louisa Lorang Foto Lene Samsø
    1. Apelsinmarmelad

    2–4 burkar

    1 kg ekologiska apelsiner
    1 kg socker

    Gör så här:

    1. Skölj apelsinerna noga och lägg dem i en gryta. Häll i så pass mycket kallt vatten att det täcker apelsinerna. Koka apelsinerna hela på låg värme i 1–1 ½ timme, tills de är helt mjuka. Tillsätt ev mer vatten under tiden, om det behövs.

    2. Häll sockret i en matberedare. Ta upp de varma apelsinerna ur kokvattnet och lägg i dem i matberedaren. Mixa apelsiner och socker till en grov marmelad.

    3. Häll marmeladen i varma, väl rengjorda burkar och förslut dem direkt. Förvara marmeladen mörkt och svalt. En öppnad burk håller 1–2 veckor.

    2. Kryddigt örtsalt

    1–2 burkar

    Några kvistar vardera av:
    Persilja
    Oregano 
    Timjan 
    1 msk repad rosmarin
    1 ½ dl grovt salt eller flingsalt

    Gör så här:

    Sätt ugnen på 190 grader (inte varmluft). Mixa örtkryddor och salt i en matberedare eller i en minihackare. Bred ut örtsaltet på en bakplåtpappers-klädd plåt och låt det torka i ugnen i 56–60 min. Ta ut och mixa gärna saltet igen, ibland kan det klibba ihop sig lite i ugnen.

    3. Mandelkakor med kardemumma och citron

    35–40 st

    250 g vetemjöl
    125 g mandelmjöl
    125 g smör, kylskåpkallt och i tärningar
    200 g torkade fikon, finhackade
    100 g fast ekologisk honung
    1 tsk rivet citronskal
    2–3 tsk stött kardemumma
    2–3 msk citronsaft
    Rejält med florsocker

    Gör så här:

    1. Sätt ugnen på 200 grader. Bred ut vetemjöl och mandelmjöl på en plåt klädd med bakplåtspapper och rosta det i ugnen i 5–7 minuter. Ta ut och låt svalna.

    2. Häll mjölet i en skål och nyp ihop med smöret till en massa. Tillsätt fikon, honung, citronskal och kardemumma. Rör ner citronsaft och samla ihop till en deg. Låt degen sätta sig i kylskåp i ca 20 minuter. Dra ner ugnen till 180 grader.

    3. Rulla ut degen i långa korvar och skär i ca 2 cm långa bitar. Rulla bitarna till kulor och platta till dem lite. Lägg kakorna på en plåt med bak-plåtspapper och grädda i ugnen i 10–15 minuter, tills de är gyllene.

    4. Ta ut och vänd kakorna i florsocker medan de är ljumma. Låt dem kallna helt och förvara i en kakburk med tättslutande lock.

    4. Arancello

    Ca 6 dl 

    2 ekologiska citroner
    2 ekologiska apelsiner
    Kokande vatten till skållning
    4 dl vodka
    2 dl vatten
    1 ½ dl socker

    Gör så här:

    1. Skala av det tunna, yttersta gula skalet av citronerna och apelsinerna med en skalare. Lägg skalen i en skållhet burk, häll över vodka och låt det dra i kylen i 6–8 dagar. Vodkan ska täcka skalen helt.

    2. Häll vatten och socker i en kastrull och koka upp tills sockret har smält. Låt kallna helt och häll det sedan i vodkan. Låt likören stå och dra i ytterligare ett dygn.

    3. Sila av skalen, häll arancellon på en väl rengjord, skållhet flaska. Likören håller ca 1 månad i kylskåp och bör avnjutas iskall.

    4. Chaimix

    1 burk eller påse

    3 kanelstänger
    20 kardemummakapslar
    20 g hel, torkad ingefära
    10 nejlikor
    10 pepparkorn
    100 g kandisocker eller rörsocker
    1 msk te i lösvikt, earl grey

    Gör så här:

    1. Bryt kanelstängerna och krossa kardemummakapslarna lätt. Bland alla ingredienser i en fin glasburk eller en cellofanpåse. 

    2. Skriv instruktionen till ditt chai och klistra på, t ex: "Lägg chaimixen i en kastrull, häll i 6 dl mjölk. Koka upp blandningen och låt den sedan stå och dra i 10 min. Sila av kryddorna och servera genast."

    6. Fransk nougat

    3–4 presentpaket

    1 ½ dl vatten
    375 g socker
    200 g glukos
    250 g fast ekologisk honung

    Dessutom
    75 g äggvita

    Fyllning
    400 g lätt rostade mandlar
    100 g saltade skalade pistaschnötter
    100 g torkade tranbär

    Florsocker till formen och till att strö över nougaten

    Gör så här:

    1. Häll vatten, socker, glukos och honung i en kastrull och låt det koka lugnt tills blandningen är 145 grader varm, använd stektermometer. Vispa under tiden äggvitorna med elvisp tills de är styva.

    2. Häll den varma sockerlagen i äggvitorna i en tunn stråle medan du fortsätter att vispa. Vispa i 8–10 min tills massan är riktigt seg. Vänd ner nötter och tranbär. OBS: Tänk på att massan är varm, så var lite försiktig.

    3. Pudra rejält med florsocker på en silikonmatta eller en plåt klädd med bakplåtspapper och bred ut massan. Använd gärna en kavel som du pudrat florsocker på.

    4. Låt allt svalna på köksbordet och skär nougaten i generösa bitar. Pudra över lite mer florsocker på bitarna när du förpackar dem, så att de inte klistrar ihop sig.

  • Få husohem.se's nyhetsbrev

    Skriv upp dig på vårt nyhetsbrev för senaste informationen!