• Få husohem.se's nyhetsbrev

    Skriv upp dig på vårt nyhetsbrev för senaste informationen!

  • 5 goda kakrecept att testa i jul

    Att få fylla kakburkarna med hemgjorda sötsaker är något av det bästa med julen. Här är några sorter som faller både stora och små i smaken.

    5 goda kakrecept att testa i jul
    Recept och foto Winnie Methmann

    Klassiska pepparkakor

    Ca 60 st, beroende på storlek

    150 g smör, rumsvarmt
    250 g socker
    70 g mörk sirap
    1 tsk malen kardemumma
    2 tsk malen ingefära 
    2 tsk malda nejlikor
    1 ½ msk malen kanel
    1 ½ tsk bikarbonat
    1 dl vatten
    Ca 550 g vetemjöl

    Glasyr

    150 g florsocker
    1 äggvita

    Gör så här: 

    1. Blanda smör, socker och sirap i en stor skål och rör ihop till en jämn smet. Blanda därefter ner kardemumma, ingefära, nejlikor, kanel och bikarbonat och arbeta in det i degen.

    2. Tillsätt vattnet och arbeta in mjölet i degen,lite i taget, tills den är glansig och sammanhängande. Stjälp ner degen i en plastpåse och låt den ligga i kylen ca ett dygn.

    3. Sätt ugnen på 200 grader (varmluft). Ta ut degen ur kylskåpet och knåda igenom den ordentligt igen.

    4. Kavla ut degen på mjölat bakbord till 3 millimeters tjocklek, den ska helst inte vara tjockare, och ta ut figurer.

    5. Lägg kakorna på en plåt med bakplåtspapper och grädda mitt i ugnen i 8–12 minuter, beroende på storlek, tills de är gyllenbruna. Låt kakorna svalna på galler så att de håller sig spröda. De ska bli helt kalla innan de dekoreras.

    6. Vispa ihop florsocker och äggvita till en luftig och seg glasyr och dekorera pepparkakorna.

    Finska pinnar med en doft av citron

    Ca 50 st

    250 g smör, kylskåpskallt 
    400 g vetemjöl
    100 g socker
    1 ekologisk citron, det rivna skalet
    Ägg till pensling

    Strössel

    50 g hackad mandel
    20 g pärlsocker

    Gör så här: 

    1. Sätt ugnen på 200 grader (varmluft). Skär smöret i små tärningar och blanda det med mjölet i en skål. Nyp ihop till en grynig massa, tillsätt socker och citronskal och knåda samman till en deg.

    2. Ta ut degen på mjölat bakbord och kavla ut den till en fyrkant, ca 1 cm tjock. Pensla fyrkanten med lite uppvispat ägg och skär därefter ut rektanglar på ca 5 x 2 cm. Strössla över hackad mandel och pärlsocker.

    3. Lägg kakorna på en plåt med bakplåtspapper och grädda mitt i ugnen i 10–12 minuter, tills de är vackert gyllenbruna. 

    4. Låt kakorna svalna på galler så att de håller sig spröda och förvara dem i en lufttät burk.

    Kardemummahjärtan

    Ca 25 st

    200 g smör, kylskåpskallt i tärningar
    1 tsk vaniljsocker
    2 tsk kardemumma
    100 g socker
    350 g vetemjöl

    Gör så  här: 

    1. Nyp ihop alla ingredienser till en deg. Lägg i en plastpåse och låt vila svalt i 30 min.

    2. Sätt ugnen på 200 g (varmluft). Kavla ut degen på mjölat bakbord tills den är 3 millimeter tjock.

    3. Ta ut hjärtan – eller andra former – och lägg på en plåt klädd med bakplåtspapper.

    4. Grädda mitt i ugnen i 12–18 min, tills kakorna är vackert gyllene.

    5. Ta ut och låt kakorna svalna på galler så att de blir spröda. Förvara i en lufttät burk.

    Vaniljkransar

    Ca 60 st

    150 g socker
    1 vaniljstång
    200 g smör, kylskåpskallt
    350 g vetemjöl
    1 ägg
    80 g mandelmjöl

    Gör så här: 

    1. Häll sockret i en skål. Skär vaniljstången på längden och skrapa ur fröna med en vass kniv och tillsätt vaniljfröna i sockret, rör runt så att det blandar sig ordentligt. Tillsätt smör och vetemjöl och blanda ihop till en smulig massa. Tillsätt sedan ägg och mandelmjöl och knåda ihop till en jämn deg. Lägg degen i en plastpåse och låt den vila i kylskåpet i en timme.

    2. Sätt ugnen på 200 grader (varmluft). Ta fram köttkvarnen och montera den stjärnformade insatsen. Kör degen igenom kvarnen till stänger, skär sedan stängerna så att de blir 8–10 cm långa och forma till kransar. Har du ingen köttkvarn så kan du använda en spritspåse med stjärntyll, men då ska degen inte vila så länge i kylskåpet så att den blir hård.

    3. Lägg kransarna på en plåt klädd med bakplåtspapper och grädda i ugnen i 8–12 minuter, tills de är vackert gyllene. Ta ut och låt kakorna svalna på galler så att de blir spröda. Förvara i en lufttät burk.

    Choklad- och apelsinkex

     Ca 30 st

    300 g vetemjöl
    125 g florsocker
    1 tsk vaniljsocker
    250 g smör, kylskåpskallt i tärningar 
    70 g mörk choklad, finhackad 
    1 ekologisk apelsin, det rivna skalet

    Gör så här:

    1. Blanda vetemjöl, florsocker och vaniljsocker i en skål. Tillsätt smör, choklad och apelsinskal och nyp ihop till en deg. Forma degen till en rulle, 4–5 cm i diameter, plasta och lägg in i frysen i ca 30 min.

    2. Sätt ugnen på 200 g (varmluft). Ta ut degen och skär den i 1/2 cm tjocka skivor med en vass kniv och lägg dem på en plåt klädd med bakplåtspapper. Grädda mitt i ugnen i 10–12 min, tills de är gyllene. Ta ut och låt kakorna svalna på galler så att de blir spröda. Förvara i en lufttät burk.

  • Få husohem.se's nyhetsbrev

    Skriv upp dig på vårt nyhetsbrev för senaste informationen!