• Få husohem.se's nyhetsbrev

  Skriv upp dig på vårt nyhetsbrev för senaste informationen!

 • Gör det själv: Bänk med förvaring

  Dynboxar är praktiska, men inte alltid så snygga. Den här förvaringslådan döljer en plastbox och blir samtidigt en härlig sittplats.

  Gör det själv: Bänk med förvaring
  Foto: Anna Jeppsson

  I nummer 10 av Hus & Hem har beskrivningen till bänken tyvärr försvunnit, men här hittar du fullständiga instruktioner. 

  Möbler som fyller mer än en funktion är guld värda! Den här smarta bänken står utanför Hus & Hems medarbetare Anders och Anna Jeppssons ateljé. Om man lyfter på bänkens lock finns en dynbox i plast, som håller textilier och föremål torra. Den kan också bli räddningen under sommarmiddagen, då många behöver bänka sig på uteplatsen.

  Sittbänken är ett typiskt exempel på Annas och Anders smarta snickeri-projekt, som man hittar fler exempel på i deras nya bok "Snickra och bygg". De klurar ofta ut nya, kreativa lösningar på praktiska problem. 

  Förvaringslådans  fack i beskrivningen  är stort nog för de flesta dynboxar. Tänk på att vissa boxar kan behöva lite extra utrymme i bakkant för att det ska gå att öppna locket. Virkesmängden inkluderar tio procent marginal för spill. Beräkna för att få ut de hela längder som behövs.

  Du behöver:

  Regel 45x70 mm (totalt 15 m)
  2 st 2 300 mm (A)
  4 st 715 mm (B)
  2 st 2 210 mm (C)
  2 st 626 mm (G)
  Baspanel* 21x120 mm (totalt 32 m)
  52 st 555 mm (D)
  Planhyvlat virke 21x69 mm (totalt 4,5 m)
  8 st 460 mm (E)
  Planhyvlat virke 21x43 mm (totalt 10,5 m)
  4 st 460 mm (F)
  5 st 665 mm (H)
  2 st 650 mm (J 1)
  4 st 666 mm (J 2)
  Planhyvlat virke 21x118 mm (totalt 15,5 m)
  6 st 793 mm (K 1)
  6 st 1 522 mm (K 2)
  Skruv
  16 st rostfri trallskruv, 4,8x75 mm
  Rostfri trallskruv, 4,2x41 mm
  Rostskyddad skruv 3,5x35 mm
  4 st vinkelbeslag, 50x50 mm
  Trälim för utebruk
  5 st förzinkade kantgångjärn, 38 mm
  Syllpapp

   

  Gör så här:

  1. Såga till delarna till de två ramarna. Två reglar till framsidan A, fyra kortsidor B och två reglar till baksidan C. Skruva ihop reglarna till två ramar med rostfri trallskruv 4,8 x 75 mm.

  2. Såga till de 52 bitarna ytterpanel D. Markera en linje 22 millimeter från överkant längs hela insidan av den övre ramen. Ställ ramarna på sidan med 460 mm mellanrum och skruva fast panelbrädorna med trallskruv 4,2 x 41 mm längs linjen från ramarnas insida. På den nedre ramen kommer sponten hamna cirka 28 mm från ramens underkant för ändträet inte ska komma i kontakt med marken. Klyv vid behov den sista brädan på varje sida.

  3. Såga till de åtta listerna E. Såga till de fyra listerna F. Res lådan och skruva med trallskruv 4,2 x 41 mm fast de smalare listerna F som "knutbrädor" på kortsidorna i lådans ytterhörn. Skruva fast de bredare listerna E likadant på långsidornas ytterhörn. Skruva därefter två lister E på varje långsida så att tre lika stora fält bildas. 

  4. Såga till två tvärslåar G. Skruva med trallskruv 4,2 x 41 mm fast tvärslåarna med vinkelbeslag nedtill och upptill inuti lådan, så att ett stort och ett litet fack bildas.

  5. Såga till sex brädor K1 till det mindre locket och sex brädor K2 till det större locket.

  Såga till fem tvärslåar H till locken. Lägg tvärslåarna på sina platser i kanten på lådan. Mät och markera tvärslåarnas lägen på lockens brädor. Locken ska sticka ut cirka 10 mm framtill och på kortsidorna, men ligga jäms med bakkanten. Tvärslåarna limmas på undersidan av lockens brädor med trälim och skruvas med skruv 3,5x35 mm från undersidan. 

  6. Såga till två passbitar J1 och fyra passbitar J2. Limma och skruva passbitarna mellan tvärslåarna. Montera lockens gångjärn, tre på det stora locket och två på det lilla.

  7. Ytbehandla. Locken bör målas med fönsterfärg som ger en hårdare och tåligare yta. Grundmåla gärna alla delar innan de monteras ihop. Sätt syllpapp under lådans bottenram när den placeras på trädgårdsplattor eller trädäck för att skydda mot fukt.

   

   

  Tävla & vinn!

  Ta chansen att vinna ett exemplar av boken "Snickra & Bygg" som innehåller flera härliga byggprojekt du kan göra själv. Allt du behöver göra är att svara på frågan nedan och motivera varför just du ska vinna. Vi tävlar ut fem böcker. Senast den 2 september behöver vi ha ditt svar. 

  Tävlingen är avslutad, nedan ser du de korrekta svaren (grön text).

  1. Vad kallas en speciell sorts hyvel?

  • Rätt svar: Rubank
  • Svarsstatistik

  • 0,8%
  • 0,8%
  • 98,3%

  2. Varför ska just du vinna boken?

 • Få husohem.se's nyhetsbrev

  Skriv upp dig på vårt nyhetsbrev för senaste informationen!