• Få husohem.se's nyhetsbrev

  Skriv upp dig på vårt nyhetsbrev för senaste informationen!

 • Så här bevarar du fönster med munblåst glas

  Fönster med munblåst glas förhöjer intrycket av huset. De är väl värda att spara! Och att stå inne i huset och titta ut är som att betrakta en skimrande tavla.
  Av Monica Almskår Heggset och Anette Sievers Foto: Monica Almskår Heggset

  Så här bevarar du fönster med munblåst glas

  Om man tittar ut genom en fönsterruta med munblåst glas ser man världen på ett annat sätt. Ojämnheterna ger naturen liv, nästan som ett konstverk. Har du ett gammalt hus med originalfönster kan det vara väl värt besväret att renovera och kitta om dem, eftersom även det ekonomiska värdet på gammalt fönsterglas är stort. 

  Om du bara behöver byta ut något enstaka glas är det viktigt att satsa på samma typ av glas, annars störs intrycket. Det så kallade kulturglaset har också ojämnheter, men eftersom glaset är falsat i stället för blåst ger det ett vågigt, regelbundet intryck. Detta var en teknik som användes från 1930-talet och fram tills moderna fönsterglas började tillverkas, det som kallas floatglas. 

  Munblåst glas är en hantverksprodukt. Glasblåsaren blåser upp glasmassan till en bubbla och pendlar den till en cylinder. Cylindern skärs sedan upp och glasskivan viks ut. Glasets tjocklek kan därför skifta mellan 1 och 3 mm och också ha små bubblor och vågiga ojämnheter. 

  Det kan vara väl använd tid att åka till en butik specialiserad på byggnadsvård innan man ger sig på sina gamla fönster, eller varför inte gå en kurs? Där kan man också få tips på linoljefärg och gamla beslag. 

  Du behöver:

  Färgskrapa
  Varmluftspistol
  Kittkniv el vass skrapa
  Tång
  Fönsterkitt
  Fönsterstift
  Linoljefärg

  Gör så här:

  Skrapa bort all lös färg, gärna med en varmluftspistol med fönstermunstycke. Kontrollera eventuellt rötskadat trä, som kan behöva åtgärdas.

  Ta bort gammalt kitt med kittkniv eller vass skrapa. Det går lättare när kittet är varmt efter borttagningen av färgen, men se till att inte repa fönsterglaset.

  Dra ur gamla metallstift med tång, så att glaset kan lyftas ut.

  Lyft ur glaset och tvätta det rent i ljummet vatten med diskmedel. Skrapa bort eventuella kittrester med någon form av vass stålskrapa.

  Mjukgör kittet i handen och fördela det i kanten av glaset med kittkniv.

  Tryck ut kittet jämnt längs alla fyra kanter, låt det gå ut över kanten. Då skapar du en kittbädd, så att rutan ligger stadigare i falsen.

  Lägg rutan på plats och se till att kittet flyter upp längs kanterna på utsidan.

  Slå in fönsterstift längs ­kanten av rutan, på utsidan av fönstret.

  Vänd rutan och ta bort överflödigt kitt på insidan.

  Lägg på kitt på utsidan av fönsterrutan med kittkniv, börja på eventuella spröjsar och fortsätt på kanterna. Kontrollera insidans kanter och sikta på dem när kittet läggs på.

  Jämna till kanterna med kittkniven. Efter att ha låtit kittet torka några dagar är det dags att måla med linolje­baserad färg och eventuellt byta ut eventuella rostiga beslag.

 • Få husohem.se's nyhetsbrev

  Skriv upp dig på vårt nyhetsbrev för senaste informationen!