• Få husohem.se's nyhetsbrev

  Skriv upp dig på vårt nyhetsbrev för senaste informationen!

 • Så anlägger du en grusgång

  Härligt knastrande och inte särskilt svår att lägga. En grusgång fram till dörren är trädgårdens klassiker.

  Grusgången är kanske det enklaste och billigaste sättet att skapa gångstråk fram till huset. Om den inte heller belastas av något tyngre än strosande människor krävs det inte något krångligt förarbete. Det handlar om att gräva bort matjorden, få en markduk på plats och fylla på med grus. Det svåraste, förutom att det är tungt arbete att skotta grus, kan faktiskt vara att välja material och få det hemtransporterat i lagom mängd. I byggbranschen kallas "gruset" för olika saker beroende på vad det används till, t ex makadam, stenmjöl, kross och singel.
  – Ska man anlägga en vanlig grusgång så kan man glömma makadam. Det används egentligen bara vid större arbeten och vid dränering, säger Henrik Persson på byggföretaget Diskursbygg.

  Bild 1199770

  Stenmjöl är bra

  För den som bara ska anlägga en enkel gång rekommenderar han stenmjöl. Det består av stenmaterial som är 0–8 mm och går utmärkt att använda till hela fyllningen av gången.
  – Det fina, lite dammiga stenmjölet regnar bort, de grövre stenarna blir kvar och gången får en bra stadga. Om man i stället lägger ett tjockt lager singel, som består av mer  rundade stenar, kan gången i värsta fall upplevas som ett "bollhav".
  Men många väljer ändå att ha ett lager finare naturgrus på ett bärlager av stenmjöl eller stenkross. Typen av sten växlar i olika delar av landet. I vissa områden dominerar t ex röd granit, på andra finns gula och svarta bergarter.
  – Välj gärna sten från en lokal stenkross, säger Henrik Persson. Dels är det roligt med den lokala anknytningen, dels blir transporten billigare.  Frakten kostar nästan alltid mer än materialet.

  Så här lägger du en grusgång:

  Gräv bort all matjord, det brukar räcka med ca 10–15 cm. Lägg på en markduk, en s k geotextilduk, för att gruset inte ska sjunka ner i underlaget. (Viktigt att duken är genomsläpplig, det går inte att använda en plastpresenning.) Lägg på krossgrus. (Gruset kan ev plattas till och jämnas med en s k padda.)
  Kostnad: Till en 10 m lång gång, som är 1 meter bred med ett 2 dm tjockt lager kross, behövs ca 3 ton grus. Prisexempel i Storstockholm: 1 1/2 ton grus, 1 790 kr. 3 ton grus, 3 000 kr. 5 ton grus, 3 390 kr. (Priserna gäller stenmjöl, samkross och ärtsingel.)

  Bild 1199771

  Av Nina Sederholm
 • Få husohem.se's nyhetsbrev

  Skriv upp dig på vårt nyhetsbrev för senaste informationen!