• Få husohem.se's nyhetsbrev

  Skriv upp dig på vårt nyhetsbrev för senaste informationen!

 • 70-talshuset fick en helt ny fasad

  "Våga ge huset en helt ny kulör", tipsar familjen Gjerling som lät sitt tegelhus gå från klassiskt rött till trendigt grått.

  EFTER: När familjen bytte fönster stämde inte fasaden längre. Lösningen blev att måla om i en grå nyans.

  FÖRE: 70-talshuset med sin klassiska röda tegelfasad.

  På gaveln fick huset en ny horisontell panel.

  Mot tomten på baksidan byggde familjen en stor härlig altan.

  Mathias och Linda Gjerling föll för det rödteglade 70-talshuset i Västra Frölunda på visningen. De hade renoverat var sitt hus tidigare och såg möjligheterna.
  – Vi flyttade in i december 2011 och började renovera nästan omedelbart. Till exempel satte vi in större fönster med vita fönstersmygar i stället för att behålla originalfärgen, som var en klassisk brun sjuttiotalsnyans.
  Paret gillade sina nya fönster, men som så ofta vid renoveringar ledde den ena åtgärden till den andra.
  – När alla fönster var klara passade inte den vita färgen så bra med den röda tegelfasaden, det var inte samma formspråk. Så vi bestämde oss för att måla om för att ge fasaden samma lyft. Vår första tanke var att ha vit färg, men det skulle ge en känsla av mexitegel som vi inte ville ha. Vi funderade på att putsa huset men kom på att vi faktiskt kunde måla om det i alla fall, men i grått.

  Hyrde lift

  Mathias och Linda gick till en färgbutik för att diskutera sitt färgval. Vilket visade sig vara en klok idé.
  –  Planen var att måla om teglet i en ljusare nyans och trägaveln och grunden i en mörkare. Säljaren föreslog att vi skulle testa ännu mörkare nyanser än de vi först valt. Så vi tog hem olika provburkar och provade. Till slut föll valet på två mörkare nyanser än de vi tänkt välja från början.
  Den som vill måla om sitt hus gör klokt i att låta penslarna ligga tills stadsbyggnadskontoret fått säga sitt. Något som paret var väl medvetna om.
  – Vi undersökte om vi behövde bygglov, men det var inga problem eftersom husen i vårt område redan är ganska brokiga sinsemellan. Det är annorlunda i ett område där alla hus har ungefär samma nyans, då kan det bli problem om man väljer något som bryter av.

  Tacksamt material

  Att fasaden är av tegel underlättade när Mathias och Linda satte i gång med själva målningsarbetet.
  Att måla på tegel är väldigt tacksamt jämfört med att måla på trä, till exempel. Tegel suger inte åt sig lika mycket och behöver inget grundligt underarbete. Vi borstade bara av teglet så att det blev rent från damm och spindelväv. Totalt tog projektet ungefär tre veckor, eftersom paret målade på kvällar och helger och när det var vackert väder. Men den effektiva målningstiden var mycket kortare.
  – Huset behövde två strykningar, men det gick fort eftersom torktiden bara var runt fyra timmar.

  Beröm från grannarna

  Paret målade först de stora ytorna med hjälp av en roller. Sedan tog de hand om de mer svåråtkomliga ställena runt fönster och dörrar. Allra sist målades fasaden utanför vindsförrådet högst upp på huset.
  – Även om huset är i ett plan blev det ganska högt. Därför hyrde vi en lift, säger Mathias. Hans råd till andra är också att det lönar sig att lägga lite extra pengar på utrustning och material.
  Eftersom vi köpte bra färg satsade vi på bra penslar och rollers också. Den totala kostnaden stannade på 15 000 kronor varav 3 000 kronor för hyra av liften.
  Efter ett drygt halvår är Mathias och Linda fortfarande nöjda med den nya husfärgen,
  – Absolut. Huset är som nytt och vi får ofta beröm från grannarna.

  Av Jacob Härnqvist Foto Mathias Gjerling
 • Få husohem.se's nyhetsbrev

  Skriv upp dig på vårt nyhetsbrev för senaste informationen!