• Få husohem.se's nyhetsbrev

  Skriv upp dig på vårt nyhetsbrev för senaste informationen!

 • Dags att kolla brandvarnaren

  Vintern är årets brandfarligaste årstid. En brandvarnare är en billig livförsäkring, den reagerar på röken och varnar i tid.

  Brandvarnare.

  December månad är den period när svenska hem är mest drabbade av bränder. Enligt Trygg-Hansas skade-statistik ökar bränderna med så mycket som 40 procent under julmånaden jämfört med snittet för januari–november.

  Bränder i hemmen infaller oftast runt helgerna och ökar allra mest kring andra advent och lucia. Den vanligaste brand-orsaken är brinnande ljus. Ett typiskt scenario är en ljusstake med mossa. Ljuset tänds tidigt på morgonen när det fortfarande är mörkt. När det är dags att gå hemifrån har det ljusnat ute och lågan syns dåligt, ljuset lämnas brinnande.

  Det är viktigt att det finns en fungerande brandvarnare så att man upptäcker branden i tid. Brandvarnaren ska sitta i taket så centralt som möjligt i rummet och gärna i närheten av sovrummet. Byt batteri och testa funktionen regelbundet!

   

  Jens Hjort, projektledare, Brandskyddsföreningen, vilken brandvarnare ska man välja?
  – Du ska välja en brandvarnare som uppfyller standarden SS-EN 14604. Den ska också vara CE-märkt. Eftersom brandvarnaren kategoriseras som en byggprodukt så innebär CE-märkningen att det har skett en opartisk provning av den och att den uppfyller kraven i standarden.

  Vad är det för skillnad på joniserande och optiska brandvarnare?
  – En joniserande brandvarnare reagerar på hastiga eldsvådor som plötsligt flammar upp. En optisk brandvarnare reagerar på pyrande bränder som kan ta mycket längre tid innan de blossar upp. En brandvarnare av varje sort, eller en med kombinerad jonisk och optisk detektering rekommenderas. Vissa typer av brandvarnare kan man också koppla ihop, så att om en larmar, larmar alla på en gång. Det kan vara praktiskt om man har brandvarnare på flera våningsplan. Ha som rutin att byta batteri i samtliga brandvarnare den första advent varje år!

  Av Ann-Kristin Rönnerbäck
 • Få husohem.se's nyhetsbrev

  Skriv upp dig på vårt nyhetsbrev för senaste informationen!