• Få husohem.se's nyhetsbrev

  Skriv upp dig på vårt nyhetsbrev för senaste informationen!

 • Byt inte fönster – renovera

  Riktigt gamla fönster håller så hög kvalitet att de oftast går att renovera med gott resultat. Nya fönster är mer energisnåla, men ett fönsterbyte kostar så mycket att det tar lång tid att tjäna in.

  Det här dåligt underhållna fönstret går att renovera till nästan nyskick.

  Som amatör är det lätt att låta sig lura av flagnande färg och rostiga beslag, men ett gammalt fönster kan vara nog så friskt och väl värt att renovera trots ett slitet yttre. Förr var man noga med virkeskvaliteten och en branschbestämmelse sa att bara det mest tätvuxna kärnvirket med minst sex årsringar per centimeter dög att bygga fönster av. På femtiotalet frångick man detta och började massproducera fönster av vanligt virke vilket ledde till att fönstrens hållbarhet minskade drastiskt.

  Ett fönster tillverkat före 1950 är av så bra kvalitet att det egentligen inte åldras om det underhålls regelbundet. Man kan själv undersöka hur det står till med fönsterbågen genom att sticka i den med en kniv. Om träet inte känns mjukt eller smulas sönder är troligtvis skicket gott och fönstret är värt att spara. Nedre delen av fönsterbågen slits hårdast eftersom vätan samlas nertill, så där kan eventuellt en bit av bågen behövas bytas ut mot nytt friskt trä.

  Fönstren speglar husets själ

  Fönstren betyder mycket för husets utseende. Byter man ut dem förändras hela huset karaktär. Därför ska man tänka efter både en och två gånger innan man genomför ett fönsterbyte, inte bara av estetiska skäl utan också av ekonomiska eftersom husets värde kan minska om kommande köpare upplever att huset förfulats.
  Äldre fönster har nätta dimensioner och eftersom dagens fönster med rutor av energiglas kräver kraftigare bågar är det svårt att byta utan att slutresultatet ser klumpigt ut. Det är inte ovanligt att de som köpt ett äldre hus där fönstren bytts ut gör vad de kan för att återställa den gamla stilen, antingen genom att leta originalfönster hos återvinningsföretagen eller genom att låta en snickare tillverka fönster i gammal stil.

  Hellre renovera än byta

  Är man lite händig och har tålamod kan man renovera sina fönster själv, men enklast är förstås att låta ett proffs utföra arbetet. En renovering kostar från 3 000 kronor per kvadratme

  ter och uppåt, beroende på fönstrens skick. Vill man sätta in energiglas i innerbågen – då krävs att den är tillräckligt stabil – kostar det ytterligare omkring 1 000 kronor per kvadratmeter. Den typen av renovering har stigit i popularitet sedan energideklarationerna infördes. Kostnaden för renovering ska jämföras med att nya fönster kan kosta så mycket som 7 000 kr per kvadratmeter inklusive montering.

  Om man ändå byter

  Om de ursprungliga fönstren är så murkna att de är bortom all räddning måste man förstås byta. Eller kanske av estetiska skäl om tidigare husägare okänsligt bytt till fönster som inte passar husets karaktär.
  Det är lätt att gå till byggvaruhuset och se ut standardfönster som passar i hålen efter de gamla, men man ska ha en osannolik tur om resultatet ska se riktigt bra ut. För lekmannen är det ofta svårt att avgöra hur fönstren ska se ut om originalfönstren inte finns kvar. Att byta alla fönster i ett hus är en så stor kostnad att man bör överväga att rådfråga en arkitekt. Det är bättre att kosta på sig några timmars arkitektkonsultation än att sänka värdet på sitt hus.
  Den mest påtagliga skillnaden i utseende mellan gamla och nya fönster är fönsterbågarnas tjocklek. Moderna fönster har betydligt tjockare fönsterbågar. Skälet är helt enkelt att det inte går att tillverka fönster med riktigt låga energivärden om bågarna är för tunna. Det beror på att energiglas och dubbelglaskassetter är så pass tunga att en klen fönsterbåge inte kan bära vikten, men även att energiförlusten genom en äldre tunn fönsterbåge är större än genom en modernt utformad båge.

  Energivärdet är viktigt

  Men visst är fönstrets energivärde ett viktigt kriterium vid fönstervalet om man ändå byter. De flesta standardfönster som säljs i dag har en ruta av energiglas som har en tunn beläggning som hindrar värmen att stråla ut igen. I energiglasens barndom upplevdes fönstren som mörkare än vanliga glas, men i dag är den skillnaden högst marginell.
  Äkta spröjs som delar upp glasytan i flera mindre glas har ett viktigt värde för utseendet på ett hus som ska ha spröjsade fönster. Men man ska ha klart för sig att spröjsen ger en köldbrygga och därför sämre energivärden. En rimlig kompromiss är spröjs på ytterglaset medan innerglaset är helt.

  Räkna med att måttbeställa

  Det vanligaste är att måttbeställa fönster vid byten för att få exakt rätt storlek och utseende. Leveranstiden blir förstås längre än för lagervaror och det bör man planera för. Dessutom ska man räkna med cirka 15 procents högre kostnad. De stora fönstertillverkarna tillverkar på mått, men det går också att få fönster tillverkade på mindre snickerier. Ta alltid in offerter från flera leverantörer och jämför pris, kvalitet och utseende.
  Valet av nya fönster till ett befintligt hus är alltid en kompromiss. Man måste fråga sig om man till varje pris ska sträva efter optimala energivärden om det leder till att sänka husets arkitektoniska värden. Ett byte från gamla tvåglasfönster till moderna lågenergifönster kan ta 20-40 år att tjäna in beräknat på dagens energipriser. Eftersom tendensen är att priset på energi hela tiden stiger kan det gå fortare. För den som är ute efter att sänka värmekostnader finns det betydligt mer lönsamma alternativ än att byta fönster.

   

  Av Maria Blom och Roger Nyström Foto Per Gunnarsson
 • Få husohem.se's nyhetsbrev

  Skriv upp dig på vårt nyhetsbrev för senaste informationen!