5 kalla desserter till nyårsafton

Vaniljpudding med apelsinsås, pepparkakssandwich, frusen ris à la Malta och syndigt god chokladglass. Överraska med uppfriskande kalla desserter, perfekt som festlig final på nyårsafton.


Parfait à la malta med körsbärd 

4–6 port

2 ½ dl vispgrädde
6 äggulor
125 g socker
1 msk vaniljsocker
200 g kall risgrynsgröt
4 msk amaretto
100 g syltade körsbär, grovhackade 

Gör så här: 

1. Vispa grädden styv. Vispa äggulor, socker och vaniljsocker ljust och fluffigt med elvisp. Vänd försiktigt ihop grädden och äggsmeten. Vänd sedan ner risgrynsgröten, amaretto och körsbär och fyll en kak- eller brödform med smeten. 

2. Låt frysa i minst 4 timmar. Servera gärna med lite extra syltade körsbär vid sidan om.

5 kalla desserter till nyårsafton
Vaniljpudding med apelsinsås 

6 port

Pudding

5 dl mjölk, 3 %
3 dl + 4 dl vispgrädde
3 msk + 150 g strösocker
1 vaniljstång
8 gelatinblad 
8 äggulor 
150 g socker

Apelsinsås 

1 dl strösocker
1 dl vatten
6–7 kumquats 
2 msk Cointreau 

Gör så här: 

Puddingen

1. Häll mjölk och 3 dl grädde i en kastrull. Snitta upp och skrapa ur fröna ur vaniljstången. Blanda fröna med 3 msk socker.Tillsätt vaniljsockret och den delade stången i mjölkblandningen, och låt koka upp. Sjud sedan sakta, strax under kokpunkten. Stäng av värmen och låt blandningen stå och dra i 10–15 minuter.

2. Fiska upp vaniljstången. Lägg gelatinet i blöt. Vispa äggulorna med 150 g socker. Värm upp mjölkblandningen igen till strax under kokpunkten. Häll lite av mjölken i äggblandningen, under vispning. Vispa sedan ner äggsmeten i kastrullen med den varma mjölkblandningen. Vispa hela tiden, och låt smeten tjockna. Det tar 4–7 minuter. Passa så att det inte kokar. Dra grytan från värmen så snart smeten tjocknar, och häll över den i en skål. 

3. Kläm ur vattnet ur gelatinbladen, och lägg dem i den varma smeten. Rör tills de är helt upplösta. Täck över krämen och ställ den i kylen i ca 2 timmar, tills den börjat sätta sig.

4. Vispa 4 dl grädde till ett mjukt skum, och vänd ihop med vaniljkrämen. Skölj en puddingform med kallt vatten och fyll formen med smeten. Kyl i minst 8 timmar, gärna över natten.

Apelsinsås

1. Apelsinsås: Koka socker och vatten sakta, tills sockret smält. Skär kumquatsfrukterna i skivor och lägg dem i lagen. Låt småkoka i 3–4 minuter. Dra av från värmen och tillsätt Cointreau. Ställ såsen kallt, men inte i kyl. Vid servering, vänd upp puddingen ur formen. Häll på apelsinsåsen och servera direkt.

5 kalla desserter till nyårsafton
Chokladmousse med karamelliserade pekannötter 

4–6 port

Chokladmousse 

2 + 2 dl vispgrädde
150 g mjölkchoklad 
50 g mörk choklad

Karamelliserade nötter 

50 g socker
1 msk smör
1 tsk salt 
75 g pekannötter 

Gör så här:

Chokladmousse

1.  Värm 2 dl vispgrädde, utan att koka. Hacka chokladen fint och vänd ner den i den varma grädden. Rör tills chokladen smält helt.

2. Vispa 2 dl grädde styvt, och vänd ner den i chokladblandningen. Fördela smeten i 4–6 glas eller koppar. Ställ kallt i minst 3 timmar, eller över natten.

Karamelliserade nötter

1. Smält socker och smör i en stekpanna. Tillsätt salt och nötter i den smältande massan. Låt allt bli genomvarmt på svag värme, i 1–2 minuter. Häll upp på bakplåtspapper och låt stelna. Hacka pekanbräcket grovt och strö på den kalla moussen vid servering. 

5 kalla desserter till nyårsafton
Pepparkakssandwich

Ca 15 st

Kakbottnar 

250 g smör, rumsvarmt 
2 dl strösocker
1 äggula
2 tsk vaniljsocker 
250 g vetemjöl
1 ½ msk malen kanel
2 tsk nystött kardemumma 
1–2 tsk malen kryddpeppar
½ tsk malen kryddnejlika
½ tsk bakpulver 
½ tsk salt 

Fyllning

1 paket vaniljglass (ca 1 liter)

Gör så här: 

Kakbottnar

1. Vispa smör och socker ljust och luftigt med elvisp. Tillsätt äggula och vaniljsocker. Blanda mjöl, kanel, kardemumma, kryddpeppar, nejlikor, bakpulver och salt. Sikta ner blandningen i smeten och rör till en smidig deg. Dela degen i två, och kavla ut dem till ½–¾ cm tjocklek. Låt degen vila i kylen i ca 20 minuter. 

2. Värm ugnen till 175 grader, varmluft.  Skär degen till avlånga kakor, ca 5 x 10 cm, och grädda dem på bakplåtspappersklädda plåtar i 10–14 minuter. Låt kallna helt på galler.

Fyllning

1. Skär glassen i skivor, i samma mått som kakorna. Lägg skivorna mellan två kakor, som en “macka”. Packa in dem, gärna i fint mönstrat smörpapper, och frys dem tills de ska ätas. Håller i frysen i 2–3 veckor.

5 kalla desserter till nyårsafton
Brownie med chokladglass 

8 port

Chokladglass

½ liter mjölk, 3%
½ liter grädde
150 g strösocker
100 g glukos
4 äggulor
200 g mörk choklad, ca 65% kakaohalt

Brownie

100 g mörk choklad 
80 g smör
2 små ägg
125 g strösocker 
korn från en vaniljstång (eller 1 msk vaniljsocker)
1 nypa salt
70 g vetemjöl
1 ½ msk kakao 
75 g valnötter
Smör till formen

Topping

Mörk choklad, smält 

Gör så här: 

Glass

1. Häll mjölk, grädde, socker och glukos i en kastrull, och värm upp till strax under kokpunkten. Rör ordentligt och kolla så att all glukos har smält. Dra av från värmen.

2. Vispa lite av mjölkblandningen i äggulorna, och vispa sedan ner gulorna i kastrullen med den varma gräddblandningen. Sätt tillbaka kastrullen på värmen och vispa tills det hela tjocknar något. Dra av från värmen igen. Hacka chokladen fint, lägg den i en skål och häll lite av den varma gräddblandningen över. Rör tills chokladen har smält och vänd sedan ner resten av gräddsmeten. Ställ smeten i kylen och kyl helt. Rör smeten och kör i ismaskin. Frys i minst 4 timmar, gärna över natten. 

Brownie

1. Sätt ugnen på 175 grader. Hacka chokladen grovt, och smält den med smör i kastrull på låg värme. Låt svalna något. Vispa ihop ägg, socker, vaniljfrön och salt luftigt med elvisp. Blanda ner den smälta chokladen. Blanda mjöl och kakao, och sikta ner det i smeten. Hacka valnötterna grovt och vänd ner dem.

2. Smörj och mjöla en springform på ca 20 cm, och häll ner smeten. Baka kakan i cirka 25 minuter. Kontrollera med en sticka eller vass kniv, kakan ska fortfarande vara fuktig inuti. Servera brownien ljummen eller rumstempererad, med chokladglassen och lite smält choklad ringlad ovanpå.

Scroll to Top