• Få husohem.se's nyhetsbrev

    Skriv upp dig på vårt nyhetsbrev för senaste informationen!

  • 6 vackra rätter till advent eller julbordet

    Ingefärsgrillad lax, kalkonsallad och ostbricka med nötter är fräscht färgstarka rätter som passar både julbord och adventskalas. Och pepparkakstårtan med salt kola gör succé hos både stora och små

    6 vackra rätter till advent eller julbordet
    Av Meta Biørn och Nadin Martinuzzi/Sentralen

    Ingefärsgrillad laxsida

    6 port

    1 kg laxfilé, gärna med skinn 
    20 g skalad färsk ingefära, finhackad 
    4 msk sötsur sås 
    2 msk soja 
    1 msk flingsalt
    1 msk hela svartpepparkorn 

    Balsamicovinägrett

    2 msk crema di balsamico 
    2 msk vitvinsvinäger
    1 msk granatäppelsirap
    1 msk honung
    Salt och peppar 

    Gör så här:

    1. Sätt på ugnen med grillelement, ca 300 grader. 

    2. Lägg laxfilén med skinnsidan ner i en ugnsform och fördela ingefära, sötsur sås och soja över köttsidan. Krydda med salt och peppar och låt marinera i minst 30 minuter. Grilla i ugnen i 8–10 minuter. 

    3. Stäng av värmen, öppna ugnsluckan och låt laxen vila i cirka 10 minuter. Rör ihop alla ingredienser till dressingen och servera till. Den friska kålsalladen och inlagd rödlök är också god till, se recept här intill.

    Krispig kålsallad

    6 port

    2 fänkålsstånd
    6 rädisor
    1 majrova
    100 g vitkål

    Citrusdressing

    Saften från 1 citron
    1 msk olivolja
    1 tsk honung
    1 tsk vitvinsvinäger
    Salt och peppar 

    Snabbinlagd rödlök

    2 rödlökar
    ½ dl vitvinsvinäger
    1 dl strösocker
    1 tsk salt
    1 dl vatten 

    Till servering

    ½ dl färsk bladpersilja 
    Kärnor från 1 granatäpple

    Gör så här: 

    1. Skär fänkål, rädisa, majrova och vitkål i lövtunna skivor, gärna på mandolin. Vispa ihop alla ingredienser till citrusdressingen. 

    2. Skär rödlöken i fina ringar. Lägg den i en skål och tillsätt vinäger, socker, salt och vatten. Låt stå i ca 30 minuter.

    3. Vänd ihop dressingen med de hyvlade grönsakerna. Fördela salladen på ett fat och dekorera med inlagd rödlök, färsk bladpersilja och granatäppelkärnor.

    Lyxig ostbricka

    6 port

    2–3 valfria ostar
    4 clementiner
    100 g naturella nötter, t ex valnötter
    100 g oliver
    100 g salta rostade mandlar 
    2 fikon, delade
    1 granatäpple, delat i klyftor
    Honung
    Kompott och sylt

    Gör så här:

    1. Låt osten bli rumstempererad inför servering. Fördela osten med alla tillbehör på ett generöst fat.

    2. Müslibröd är ett perfekt tillbehör.

    Kalkonfilé med rödbets- och fetaostsallad

    6 port

    2 stora rödbetor
    800 g kalkonfilé
    Olivolja
    Salt och peppar
    150 g rucola
    ½ dl hackad bladpersilja
    40 g torkade tranbär
    Kärnor från ½ granatäpple 
    Fetaost

    Saltkokt potatis

    400 g småpotatisar,
    till exempel amandine 
    2 ½ dl grovt salt 

    Glaserade valnötter

    ½ dl vatten
    1 dl socker
    200 g valnötter
    2 tsk torkad rosmarin 
    1 tsk flingsalt

    Krämig dressing

    1 äggula
    2 msk olivolja
    1 msk vitvinsvinäger
    1 msk dijonsenap
    1 msk honung
    1 klyfta vitlök, finhackad 
    Nymalen svartpeppar och salt

    Gör så här: 

    1. Värm ugnen till 180 grader. Tvätta rödbetorna med skalet på och lägg dem på en plåt med bakplåtspapper. Baka i ugn i 2 timmar. Kyl, skala och dela betorna i skivor. Sänk ugnsvärmen till 150 grader och lägg kalkonfilén i en ugnsform och stick in en stektermometer i den tjockaste delen. Ringla på olivolja, salta och peppra. Stek i ugnen i cirka 50 minuter eller till en innertemperatur på 68 grader. Låt vila i minst 15 minuter.

    2. Saltkokt potatis: Lägg potatisen i en kastrull och fyll på med vatten. Tillsätt grovsalt och koka upp. Sänk värmen och koka potatisen mjuk, 10–15 minuter. Häll av vattnet och låt potatisen ånga sig torr. Halvera potatisarna.

    3. Glaserade valnötter: Lägg vatten och socker i en stekpanna. Koka upp och låt puttra tills vattnet har ångat av och sockret smält. Vänd på pannan i stället för att röra, för att undvika att sockret kristalliserar sig. När du har en gyllene karamell, vänd ner valnötterna och se till så de täcks helt. Rör ner rosmarin och salt och vält ut allt på ett bakplåtspapper och låt svalna helt.

    4. Gör dressingen genom att vispa ihop äggula, olja, vinäger, senap och honung. Tillsätt vitlök, peppar och salt.

    5. Blanda rödbetor, saltkokt potatis, rucola, persilja och tranbär till en sallad och vänd ner dressingen. Skär kalkonen i tunna skivor och strössla på granatäppelkärnor, valnötter och fetaost. Om man vill kan man också servera en fetostskräm till.

    Müslibröd med doft av kaffe 

    ca 16 bröd

    Blötläggning

    150 g hela rågkorn 
    100 g pumpakärnor
    100 g solrosfrö
    50 g linfrö
    3 ½ dl kokande vatten 

    Deg 

    100 g valnötskärnor
    50 g mandlar
    125 g torkade aprikoser 
    800 g vetemjöl
    100 g havregryn
    25 g jäst
    1 msk flingsalt
    2 dl kaffe (rumsvarmt)
    1 dl farinsocker eller sirap
    150 g torkade tranbär
    Rivet skal av ½ clementin eller apelsin 
    Linfrö, solrosfrö och pumpakärnor till topping

    Gör så här: 

    1. Blötlägg råg, pumpakärnor, solrosfrö och linfrö i kokande vatten. Låt det dra tills det svalnat till rumstemperatur, i ca 30 minuter.

    2. Gör nu degen: Hacka nötterna och dela aprikoserna i strimlor. Vänd ner i de blötlagda fröna. Tillsätt vetemjöl, havregryn, smulad jäst, salt, kaffe, socker, tranbär och citrusskal och blanda till en deg i cirka
    10 minuter i maskin med degkrok. Degen ska ha en lerig konsistens. Täck över bunken och låt degen jäsa i rumstemperatur till dubbel storlek, ca 1 timme. 

    3. Stjälp ut degen på mjölat bakbord och forma den till små bröd. Lägg dem på en plåt med bakplåtspapper, pensla med vatten och strö på frön. Låt jäsa övertäckta i cirka 45 minuter. Värm ugnen till 200 grader. Grädda i mitten av ugnen i 20–25 minuter. Låt bröden svalna på galler.

    Pepparkakstårta med salt karamell och apelsinikräm

    Kakbotten

    100 g smör
    2 ½ dl mjölk, 3%
    1 vaniljstång
    4 ägg
    4 dl socker
    5 dl vetemjöl
    2 tsk bakpulver
    1 tsk malen ingefära 
    1 knivsudd malen
    kryddnejlika 
    1 tsk kanel 

    Salt kolasås

    1 dl vatten
    4 ½ dl strösocker
    150 g smör, i tärningar
    2 dl vispgrädde
    3 tsk flingsalt 

    Apelsinkräm

    400 g rumstempererad
    färskost
    400 g rumstempererat
    smör 
    800 g florsocker
    ca 1 dl apelsinsaft

    Dekoration

    Pepparkakor, gärna små hus
    Gröna kvistar
    Florsocker 

    Gör så här: 

    1. Värm ugnen till 160 grader. Smörj och mjöla två springformar (ca 20 cm) och lägg bakplåtspapper
    i botten. Gör sedan botten: Smält smör och häll mjölken i. Låt svalna något. Dela vaniljstången på längden och skrapa ur fröna. Lägg i en bunke med ägg och socker och vispa till en fluffig smet. Sikta i mjöl, bakpulver och kryddor och vispa till en jämn smet. Låt vispen gå och blanda ner smör och mjölk. Fördela smeten i de två formarna och grädda nederst i ugnen i cirka 40 minuter eller tills en sticka kommer ut torr. Låt kallna upp och ner på galler.

    2. Gör den salta karamellsåsen genom att koka vatten och socker gyllene på medelvärme. Rör inte medan sockret smälter, för att undvika kristallisering. Dra av från värmen och tillsätt smöret. Tillsätt även grädden under omrörning och sätt tillbaka kastrullen på spisen. Koka upp och rör till en blank och fin sås. Rör ner salt och häll över såsen i en burk som får stå i kylen i minst 1 timme.

    3. Gör apelsin-krämen genom att vispa ihop färskost, smör, florsocker och apelsinsaft. Ställ kallt.

    4. Ta bort formarna från kakbottnarna. Dela bottnarna i två delar. Fördela 1/3 av krämen på tre av bottnarna, häll på lite kolasås och lägg ihop bottnarna på ett fat. Lägg på den sista botten som lock och bred ut ett tunt lager apelsinkräm över hela tårtan.  Det här är för att man inte ska få smulor i den slutliga glasyren. Ställ tårtan kallt i minst 1 timme, gärna över natten. Blanda resten av krämen med kolasås, den får gärna vara marmorerad. Bred ut över tårtan så det täcker ordentligt. Ställ kallt till servering. Pynta med pepparkakor, gröna kvistar och florsocker.

  • Få husohem.se's nyhetsbrev

    Skriv upp dig på vårt nyhetsbrev för senaste informationen!