• Få husohem.se's nyhetsbrev

    Skriv upp dig på vårt nyhetsbrev för senaste informationen!

  • Duka upp till vårfika under äppelträdet

    Välkomna sköna maj på en mysig uteplats, där vårsolen värmer som bäst. Vi dukade till rabarberfest under ett tak av skiraste äppelblom.

    Duka upp till vårfika under äppelträdet
    Foto och recept: Sonja Dahlgren

    Efter en lång vinter är det ingenting som går upp emot en utefika. Det gäller bara att hitta den perfekta platsen, i lä för vinden och i läge för vårsolen. När äppelträdet blommar är det den givna platsen och sedan ut med möblerna från förrådet! Efter hand som solen flyttar sig under dagen är det bara att följa efter.

    Det är under äppelträdet man vill leva sitt liv vackra dagar i maj, under ett tak av rosa blommor.

    Skapa en mysig fikaplats under äppelträdet med traditionella vita trämöbler.

    Krispiga havregryn med muscovadosocker är gott till vårens första rabarber. En jordgubbs­planta i terrakottakruka är fin som krukväxt.

    Plantera i korgar och baljor, som går att flytta med till den plats som är mysigast för årstiden och stunden på dagen.

    Recept: Rostad rabarber och jordgubbar med muscovadosmul

    Rostade rabarber och jordgubbar

    4 PORT 

    2–3 rabarberstjälkar
    ca 250 g frysta jordgubbar, alt färska 2 msk råsocker
    1/2 vaniljstång, snittad och fröna urskrapade 

    Sätt ugnen på 225°. Skölj och skär rabarbern i ca 3 cm långa bitar. Dela jordgubbarna på mitten.

    Blanda rabarber och jordgubbar med socker och urskrapad vaniljstång. Bred ut jämnt på en plåt täckt med bakplåtspapper.

    Rosta mitt i ugnen ca 15–20 minuter. Ta ut ur ugnen och låt svalna något före servering.

    Muscovadosmul

    50 g smör
    2 msk ljust muscovadosocker
    en nypa fint havssalt
    2 1/2 dl havregryn eller andra gryn/flingor 

    Smält smöret i en stekpanna och tillsätt muscovadosocker och salt när smöret puttrar ordentligt. Vrid ner värmen något och rör så att sockret smälter.

    Tillsätt havregryn och rör ordentligt medan allt blandas. Rosta tills grynen fått en gyllengul färg. Rör om med jämna mellanrum, så att det inte bränns. Ta av från värmen och låt svalna.  

    Rostad rabarber med muscovadosmul är en variant till rabarberpaj.

  • Få husohem.se's nyhetsbrev

    Skriv upp dig på vårt nyhetsbrev för senaste informationen!