Från pooldröm till drömpool​ – så väljer du rätt pool

Det är inte lätt att välja pool. Här är sex nya pooler som passar olika tomter och behov samt expertens bästa råd för ett lyckat poolbygge. Han förklarar också hur man minskar poolens vattenförbrukning och gör bygget mer hållbart.

Miljöpool med mindre kemikalier

Från pooldröm till drömpool​ – så väljer du rätt pool

I mars släppte Miamipool sin första miljöpool. Miljöpoolen är utrustad med ett större sandfilter och med ny sorts sand som gör att vattnet renas mer effektivt. På så vis behövs mindre kemikalier användas. Poolpumpen har upp till 30 procent högre prestanda jämfört med andra standardpumpar, samt en frekvensstyrning som gör att hastigheten kan regleras. Det gör att man sparar upp till 80 procent i energiförbrukning. En rektangulär 4×8 miljöpool med flerfärgad LED-belysning och invertervärmepump kostar 156 550 kronor.

Gräv ner eller bygg ovan mark

Från pooldröm till drömpool​ – så väljer du rätt pool

Poolerna från Willab garden kan grävas ner helt, halvt eller bygga ovan mark beroende på vilka förutsättningar du har i trädgården. Välj mellan flat botten, lutande botten och försänkt botten. Minipoolen Lola blir som en pool och relax i ett. Finns med flat botten och ett djup på 1,20, storlek 3,75 x 2,96 m. Från 99 900 kronor.

Pool för alla markförhållanden

Från pooldröm till drömpool​ – så väljer du rätt pool

En nyhet från Poolkungen är ECO Premium-poolerna, med kraftig stålstomme och självbärande konstruktion. Detta gör att du slipper återfylla med makadam och på så sätt kan undvika maskinhyra och kostsam arbetstid. Kan byggas på alla markförhållanden, även på en sluttande tomt. En annan nyhet är den integrerade hörntrappan som finns med 3 eller 4 steg. En ECO Premium med måtten 3×6 m kostar 118 650 kr, 4 x 8 m kostar 143 750 kr.

Sommarpool blir vinter-spa

Från pooldröm till drömpool​ – så väljer du rätt pool

Vill du kunna bada året om? Då kanske en spa-pool kan vara något! Aqvis har en mindre och spa-isolerad pool som kan användas både sommar och vinter. En kall vinterdag är det bara att dra av Aqvisdecket och krypa ner i 38 grader. På sommaren fungerar den som en helt vanlig, svalkande pool. Pris från 149 900 kr.

Energismarta lösningar ​i appen

Från pooldröm till drömpool​ – så väljer du rätt pool

Folkpool satsar på energieffektiva pooler. Bland annat med lösningar kring övertäckning, värmepump med inverteringsteknik och frekvensstyrd poolpump. Man erbjuder också Aquarite Flo, en liten kommandocentral som håller koll på vattenkvaliteten via en app, och även kan styra pump, temperatur och belysning. En Folkpool Classic med måtten 4 x 8 m kostar 100 475 kr. Pooltaket “Galant” finns i olika storlekar, pris från 61 790 kr.

För både simning och dykning

Från pooldröm till drömpool​ – så väljer du rätt pool

Nordiska Kvalitetspoolers glasfiberpooler handtillverkas i USA och har 25 års fabriksgaranti. Modellen Stockholm är en rejäl pool för den som både vill simma och dyka. Måtten är 4,27 x 8,26 m och djupet är 1,07–1,75 m. Pris 361 000 kr, tillbehörspaket vi köp av pool, 27 990 kr.

Magnus Holgersson på Folkpool ger sina bästa tips till dig som planerar att bygga pool:

Vilka trender gäller just nu?

– Många vill ha en pool med helgaveltrappa, en integrerad trappa som är praktisk, snygg och framförallt skön att sitta i. Låga pooltak som smälter in men som är höga nog att bada under efterfrågas också. Salt-klorinator som ger lättskött pool med behagligare vatten är
populärt liksom mätstationer där du ser status och vatten-balans i en app i telefonen.

Vad är viktigast att tänka på innan man bygger pool?

– Bestäm en budget för hela poolprojektet. Prata med en fackhandlare som kan göra ett hembesök och lyssna på dina önskemål och se de verkliga förutsättningarna på plats Tänk poolmiljön som helhet med plats för umgänge – och ha
inte för bråttom – det är slut-resultatet som räknas! 

Hur ska man tänka kring hållbarhet och miljö?

– Miljöfrågan är viktig. Det finns energismarta lösningar som ger avsevärt mycket lägre energi-förbrukning. Ett annat exempel är salt-klorinator som är ett bra sätt att säkra bästa möjliga
desinficering utan att behöva använda traditionella klortabletter. Det finns också
smarta lösningar som gör att man minskar poolens vattenförbrukning. Det är en allmän missupp-
fattning att pooler förbrukar mycket vatten men en markpool tömmer man inte på vatten, så den förbrukar bara 2–4 kubikmeter vatten per badsäsong, vilket kan minskas ytterligare med rätt teknik. Som jämförelse förbrukar ett hushåll på fyra personer cirka 220 kubikmeter vatten per år – långa duschar drar avsevärt mer vatten än poolen.

Hur kommer framtidens pooler att se ut?

– Mindre men välutrustade pooler för små tomter. Rent tekniskt så styrs poolen genom en app i telefonen. Det finns redan nu men det kommer att utvecklas ytterligare.

Scroll to Top