• Få husohem.se's nyhetsbrev

    Skriv upp dig på vårt nyhetsbrev för senaste informationen!

  • Vi på vår gata – del 1

    Även om de vita radhusen i nybyggda Sörgårdsängen i Vällingby är lika på utsidan skiljer sig interiörerna åt markant. En familj har valt pigga pasteller, en annan ombonat 50-tal. Samma planlösning, men helt olika stilar. Häng med på husesyn! Vi börjar hos familjen Blomqvist.

    Vi på vår gata – del 1
    Foto: Joakim Rådström

    Daniel och Josefin flyttade in i nytt radhus fyra hus från Josefins syster. För dem var det viktigt att hitta ett boende med hög känsla av gemenskap, där alla kunde ses spontant och ofta.

    Vardagsrummet som ligger i anslutning till köket är öppet och ljust. Fåtöljer "Ekenäset", Ikea, satsbord, Hay, matta, Design House Stockholm, och pläd från Klippan Yllefabrik.

    Varför köpte ni just det här radhuset?

    – Jag har alltid bott ganska nära min systers familj; vi bodde till exempel tidigare i Sundby båda två. Sedan hoppade de på det här projektet först – vi hade nog inte tänkt så mycket på att flytta, säger Josefin.

    – Vi såg oss inte som så ekonomiskt köpstarka. Men så hamnade vi i ett läge där husen i vårt område såldes till bra priser, då började vi kolla in Sörgårdsängen, säger Daniel.

    Hur bodde ni tidigare?

    – Det kändes som ett "mellanboende". Det var tre rum på 91 kvadratmeter och låg nära en gata, säger Daniel. 

    Beskriv er inredningsstil.

    – Vi har velat skapa en ljus känsla, men Daniel ville inte bara ha vitt, så då valde vi en annan färg på köket för att bryta av lite, berättar Josefin.

    – Vi hade två gamla turkosblå svinlampor sedan tidigare, och mycket utgick sedan från de här två lampskärmarna; färgen går till exempel igen på vårt blå vintageskåp i matsalen. Och grönt! Jag gillar grönt, säger Daniel.

    Vad har ni valt för möbler?

    – Det är en mix. Det är Stringhyllor till tv-möbeln, soffa från Mio, fåtöljer från Ikea, och vardagsrumsborden är inköpta på nätet, säger Josefin.

    – Matsalsbordet har jag gjort. Jag köpte ett begagnat bord och behöll underredet. Sedan gjorde jag bordsskivan själv och målade med äggoljetempera, säger Daniel.

    Hur tänkte ni vad gäller planlösning och tillval?

    – Vi valde att behålla standardplanlösning då vi tyckte om den öppna känslan mellan kök och vardagsrum. Vinden tyckte vi var ett så härligt stort rum med högt i tak som vi inte ville dela av, utan vi skapade olika platser i rummet – med tv-del, arbetshörna och plats för lek, säger Josefin.

    – Vad gäller tillvalen hamnade de största posterna på de ljusare golven och stenbänkskivan i köket. Vi valde också en annan kulör på luckor samt en annan spishäll och vitvaror. I övrigt valde vi andra sorters klinker och kommoder i badrummen, säger Daniel. 

    Trivs ni i Sörgårdsängen?

    – Ja, jättebra. Det är lite som en oas, rätt lugnt. Förut bodde vi två meter från vägen, där alla bilarna körde förbi.

    – Jag har haft som målsättning att ha ett egnahems­boende. Ganska homogena boenden till utseendet, folk i samma fas i livet, mycket barn, hög communitykänsla där dörrarna kan vara olåsta. Så det är bara trevligt att vi hittade det här, säger Daniel.

    Några positiva överraskningar efter att ni hade flyttat in?

    – En positiv överraskning är väl att barnen leker så mycket som de gör mellan husen. På sommaren kommer de bara in och äter. Och så att husen är så stora, säger Daniel. 

    Och något negativt?

    – Det har varit lite nybyggnationsstrul, och vi har fått riva upp ett tak för att några badrumsrör hade fel lutning. Men annars har det nog inte varit något, säger Daniel. 

    Långa köksbänkar och stora arbetsytor gör köket praktiskt och trivsamt att jobba och umgås i.

    Stringhyllor, Marshallhögtalare i retrostil, monstera i kruka och bricka "Gröna Fåglar" av Josef Frank, Svenskt Tenn.

    Skåp från My Home, My Way i matchande färg med övrig inredning. Stol från loppis i Hälsingland. Blompiedestal i sirligt svart järn från Lagerhaus.

    Vid matplatsen står Daniels egentillverkade bord.
    De patinerade blå svinlamporna och pinnstolarna kommer från The Home.

    Daniel, Josefin, Juni och Viggo.

  • Få husohem.se's nyhetsbrev

    Skriv upp dig på vårt nyhetsbrev för senaste informationen!