• Få husohem.se's nyhetsbrev

  Skriv upp dig på vårt nyhetsbrev för senaste informationen!

 • Ett litet festhus med plats för många – mitt bland fälten på Österlen

  Över detta vackra trädgårdskök, mitt bland Skånes vackra fält, skiner alltid solen (nästan i alla fall). Här bjuder vännerna Anette och Calle in till fest, hela sommaren lång.
  Av Ulrika Grönlund Foto: Peter Carlsson

  Ett litet festhus med plats för många – mitt bland fälten på Österlen

  På en av Rörums backar på Österlen – med utsikt över fält, hav och hagar – ligger ett vackert trädgårdskök mitt i grönskan. Det är byggt av Anette Odelberg och Calle Olson, indirekta kollegor (och vänner!) eftersom Anette driver butik på Calles gård.

  – Den finaste platsen på den här kuperade tomten är högst uppe på kullen. Där dröjer sig kvällssolen kvar och utsikten är helt fantastisk. En optimal plats för ett trädgårdskök, tyckte jag, och Calle var inte sen att haka på idén, berättar Anette.

  Vännerna utgick från måtten på ett attefallshus, som får vara 25 kvadratmeter stort och ha nockhöjd på max fyra meter, eftersom de får byggas utan bygglov bara de står minst 4,5 meter från grannens tomtgräns.

  – Vår första tanke var att bygga en enkel träkonstruktion men så kom Calle hem och hade hittat stora stallfönster på Gorm, en byggnadsvårdsbutik som finns i närheten. Då fick vi i stället börja leta efter tegel som kunde bära upp de tunga gjutjärnsfönstren!

  Anette och Calle ritade ett hus med fönster och uteplatser placerade efter solens vandring över himlen.
  – Teglet från 1858 kommer från Malmö Benmjöls­fabrik, och det hittade jag på Återvinningscentralen i Malmö.

  De stora, skjutbara fönsterpartierna måttbeställde vi av vår duktiga byggare som även murat upp huset och byggt köket, berättar Calle.

  Trädäcket som löper längs huset och utökar umgänges­ytorna med uteplatser och utekök gör att huset upplevs som mycket större än de 24 kvadratmeterna. Och mycket är byggt av Anette och Calle själva.
  – Vägghyllorna och matbordet byggde vi av almrot som fanns i ute ladan. Bordsbenen tillverkades av gamla vattenledningsrör, berättar Calle.

  Det lilla partyhuset har blivit en riktig samlingspunkt där Calle och Anette älskar att laga mat. Gärna tillsammans med vännerna.

  Bland det bästa är de stora glaspartierna, som går att skjutas bort helt. Det gör matplatserna flexibla, och man kan duka inifrån och ut. Det lilla huset har blivit ett riktigt festhus med plats för många!

  Calle hittade de gamla gjutjärnsfönstren i byggnadsvårdsbutiken Gorm. Som följd bytte vännerna från trä till tegel som bärande byggmaterial.

  Flaggspelet från Indiska och sommarbuketten med hundkäx och lupiner sätter färg på festen. Urnan och ljuslyktorna har Calle köpt på en resa.

  I det gamla kopparkärlet växer chili och tomat.

  Anette utnyttjar uteköket så fort vädret tillåter. Den japanska vintagekimonon kommer från hennes egen butik. Bygg utekök du också! Här finns beskrivning.

  Materialmixen – som det gamla teglet från 1800-talet, de grova träplanken på golvet och bordet och fönster i gjutjärn – skapar rustik atmosfär. Korgstolar, Oriental & Vintage. Bordet har Anette och Calle byggt själva, av alm och gamla vattenledningsrör.

  Gardinkappan kommer från Indien och hattarna från Anettes butik.

  Den lilla vasken inomhus kompletteras med en större precis utanför. Köksluckorna är tillverkade av snickare. Handtag föreställande kobror och orange färg gör dem till luckor utöver det vanliga.

  I det lilla huset blandas glas och porslin från både när och fjärran.

  Anette köpte in några gamla trattgrammofoner och gjorde om dem till lampor. Möbler och textilier från Oriental & Vintage.

  Behöver man vila efter maten är hängmattan i skuggan rätta stället att gå till.

 • Få husohem.se's nyhetsbrev

  Skriv upp dig på vårt nyhetsbrev för senaste informationen!