• Få husohem.se's nyhetsbrev

  Skriv upp dig på vårt nyhetsbrev för senaste informationen!

 • Så här inreder du även den minsta balkong som en slottsträdgård

  Lottas balkong är inte mer än tre kvadratmeter men ett bra exempel på att det inte är storleken det hänger på. Så här får hon ut maximal trädgårdslycka på minimal yta.
  Av Lotta Hogrell Text: Nina Sederholm Foto: Peter Carlsson

  Så här inreder du även den minsta balkong som en slottsträdgård

  När man öppnar dörren ut mot balkongen hemma hos stylisten Lotta Hogrell är det som att öppna dörren ut mot en slottsträdgård. Höga susande björkar ramar in utsikten. Solkatter och ett glittrande ljus reflekteras in genom fönstren. Utanför dörren växer buxbom, praktklocka och lavendel. På balkongen finns också ett litet lagerträd och krukor med prydnadsgräs, vita astrar och lyckoklöver. Mitt i grönskan står en generös schäslong beredd för den som vill slänga sig ner under ett parasoll i solen. 

  Liten yta men stor glädje

  Men balkongen är inte mer än 1,1 meter djup och 3 meter på bredden – ganska liten med andra ord. Det rymliga intrycket beror helt enkelt på Lottas förmåga att göra det bästa av förutsättningarna. 

  – Har man lyckan att ha en balkong så öppnar det möjligheten till ett extra "sommarrum" att njuta av, oavsett storleken. Visst är det skönt med en stor trädgård men även en liten yta kommer till stor glädje. Det viktigaste är ju att få ett extra utrymme i friska luften, säger Lotta. 

  Balkonggolvet har hon klätt med trätrall som hon sedan målat svart med utomhusfärg. 

  – Ett golv av trä på balkongen är en riktig trivselhöjare och gör stor skillnad.

  Speglar fångar ljuset

  Lotta har också medvetet valt vita dynor i ett vattenavvisande tyg och kuddar med speglar för att fånga och reflektera solens strålar. För att göra det lika inbjudande när mörkret sänker sig har hon hängt upp ljusslingor och stuckit ner enkla solcellslampor i blomlådorna.

  Än så länge odlar hon mest sommarblommor och gröna växter. Men Lotta är inte främmande för att även börja odla grönsaker.  

  – Om man så bara kan få plats med en enda tomatplanta, så är ju det en glädje att se den frodas, säger hon.

  Lottas tips för en liten balkong

  Tänk igenom vilka funktioner du vill ska rymmas.

  Lägg ett balkonggolv, det gör mycket för intrycket.  

  Välj möbler med flera användningsområden. 

  Använd ljusa textilier. Även speglar och metallprismor reflekterar ljuset in i lägenheten. 

  Använd ljusslingor och solcellslampor för att göra balkongen inbjudande också på kvällen.

  Öka utrymmet genom att använda utanpåliggande balkonglådor. Men tänk på att kolla om det är tillåtet i huset. 

  Lotta Hogrell har satsat på grönska på sin tre kvadratmeter stora balkong. I krukorna växer bland annat buxbom och vita höstanemoner. Balkonglådan som tillhör husets arkitektur är förstärkt med metallskenor och extra förankring.

  Lotta har fyllt balkongen med grönska. Här växer bland annat blå praktklocka, prydnadsgräs och flicköga. Golvets trätrall, Ö&B.

  En schäslong i konstrotting har fått paradplatsen på den lilla balkongen. Den fungerar också som soffa. Schäslong, Ikea. I förgrunden pelargoner och lavendel i kruka.
  Det marockanska parasollet med prismor är en gåva.

  Inifrån lägenheten kan man tro att det är en slottsträdgård utanför balkongdörren tack vare den pampiga piedestalen, krukorna och gårdens grönska. Piedestalen i plast är köpt på en plantskola. På piedestalen trängs plättar i luften med blå praktklocka. Nedanför står Mårbackapelargoner och lavendel.

  En plats i solen behöver inte vara stor. Schäslong, Ikea.

  Höstanemonerna trivs på balkongen.

  Järnkrukan med prydnadsgräs är köpt i en blomsteraffär och har målats grön med kalkfärg. Kudden med insydda spegelbitar reflekterar ljuset. Kudde, Ilva. Pallen fungerar som bord, när den inte är en extra sittplats.

  Lotta under parasollet på sin balkong.

 • Få husohem.se's nyhetsbrev

  Skriv upp dig på vårt nyhetsbrev för senaste informationen!