• Få husohem.se's nyhetsbrev

  Skriv upp dig på vårt nyhetsbrev för senaste informationen!

 • Bygg bordet som blir sommarfestens självklara mittpunkt

  Ett rejält bord där alla ryms är en bra början på den härliga sommarmiddagen, då alla dröjer sig kvar till långt in på natten.
  Av Ingemar Gens Foto: Carina Olander Ritning och byggbeskrivning: Anders Jeppsson

  Bygg bordet som blir sommarfestens självklara mittpunkt

  Kanske krånglar vi till det alldeles för mycket när vi söker sommarens glädje och njutning. Inte sällan finns ju lösningen precis runt hörnet, i vardagen. En bjudning på hemmaplan i sommarkvällens avsvalnade värme slår det mesta. För handen på hjärtat, vad kan ge livet mer mening än att få sitta med vänner och bekanta, äta gott, skratta och bli indragen i den omfamnande gemenskapen?

  För att det ska fungera behövs ett stort och bra bord, där alla ryms och vill sitta vid till långt in på natten. Det här bordet har allt som krävs, och är du bara noggrann och exakt kommer det att bli altanens krona.

  Det är viktigt att du får till alla mått och vinklar precis som de ska vara, och är du inte en baddare på att hantera fogsvansen – använd en kap- och geringssåg i stället. 

  Du väljer förstås själv hur du vill ytbehandla bordet, men med en femprocentig järnvitriollösning kan du få en lite åldrad nyans. Om du i stället vill ha en ljusare ton, använd ett kiselbaserat preparat. 

  Du behöver:

  Regel 34x145 mm:

  4 st à 1 103 mm (A)

  6 st à 1 950 mm (F)

  Regel 34x45 mm

  2 st à 658 mm (B) 

  2 st à 855 mm (C)

  Regel 45x45 mm:

  1 st à 855 mm (D)

  Regel 45x70 mm:

  2 st à 906 mm (E)

  Vinkelbeslag 40x40x40 mm:

  4 st (G)

  Beslagsskruv

  Träskruv:

  4x60 mm

  4x70 mm

  5x110 mm 2 st

  Trälim, för utomhusbruk

  Preparat för ytbehandling, t ex järnvitrol el kiselbaserat

  Gör så här:

  1. Såga delarna A i båda ändar enligt skissen.

  2. Märk ut centrum på de två inre A och rita en fyrkant med markeringen i centrum. Fyrkanten ska vara 34 mm hög och 45 mm bred. Borra och stäm ur ett genomgående hål med den storleken.

  3. Lägg ihop de två benpar-en och mät höjd och bredd mycket noggrant. När du är nöjd – limma och skruva ihop benparen med vardera 4 skruvar 60 mm långa. Skruva från insidan.

  4. Såga delarna B och C. Limma och skruva ihop dessa med 4 skruvar, 60 mm långa, i vardera benpar. Skruva från insidan. Limma och skruva fast benen A mot B och C.

  5. Såga de två snedsträv-orna E – också här krävs stor noggrannhet. Såga därefter D. 

  6. Lägg delarna F på golvet med undersidan upp. Ställ benparen upp och ner på F och lägg D mellan dessa och provmontera tillsammans med E. Justera vid behov.

  7. Limma och skruva fast D mot samtliga F med 4x70 mm skruv. Se till att F ligger jämnt fördelade så att det bildas cirka 3 mm breda springor. 

  8. Montera E med G mot D.

  9. Sätt benparen på plats och limma fast E i dessa. Sätt en stor skruv, 5x110 mm, snett genom E in i benen A från undersidan. Glöm inte att förborra i E.

  10. Se till att ben-paren står i rät vinkel mot bordsskivan, avståndet från C till bordskanten kommer att bli cirka 60 mm, men kan bli lite mer eller mindre beroende på hur exakt snedsträv-orna sågats. Limma och skruva fast benen med 70 mm långa skruvar genom C mot F. 

  11. Ytbehandla.

 • Få husohem.se's nyhetsbrev

  Skriv upp dig på vårt nyhetsbrev för senaste informationen!