• Få husohem.se's nyhetsbrev

  Skriv upp dig på vårt nyhetsbrev för senaste informationen!

 • Så blir du med bastustuga – det är enklare än du tror

  En egen bastustuga på tomten är ingen ouppnåelig dröm. De enklaste modellerna monterar man själv. Den enda proffshjälp som behövs är eventuellt en elektriker och en sotare.

  Så blir du med bastustuga – det är enklare än du tror
  Gellas funkisbastu, 15 kvm, Baseco

  Färdig modell eller lösvirke?

  Är man van att snickra går det utmärkt att bygga en bastustuga av lösvirke. Det är däremot både enklare och ibland billigare att köpa en färdig byggsats, hos närmsta bastubutik, byggmarknad eller webbutik. Byggsatserna levereras med tydliga monteringsanvisningar, men det finns även nyckelfärdiga bastustugor som lyfts ner monterade och klara på tomten.

  Värm med ved eller el

  Tumregeln för val av bastuaggregat är att det behövs 1 kW per 1,3 kubikmeter rumsvolym. Många återförsäljare har beräkningsmodeller som gör det enklare att räkna ut hur stort aggregat som behövs till den bastumodell som valts.

  En vedeldad bastuugn är vanligast i fristående bastustugor, men det går även bra att välja ett elaggregat. Fördelen med veduppvärmning är att den inte kräver någon elinstallation. Nackdelen är kanske röken från skorstenen, som eventuellt kan störa grannarna. Elaggregatet kräver installation av en behörig elektriker och det kan vara klokt att tänka på att varje meter nedgrävd kabel gör bygget dyrare. 

  Räkna med markarbete

  En bastustuga måste alltid stå plant och stadigt på en grund av exempelvis plintar. Ibland behöver marken även dräneras inför byggnationen. Om stugan ska ha el och vatten måste detta förberedas i ett tidigt skede. 

  Från budget till lyx

  De billigaste bastumodellerna, utan extra utrymme som veranda och relax, kostar drygt 20 000 kronor. För större och mer avancerade stugor kan priset närma sig 100 000 kronor. Kontrollera alltid vilken utrustning som ingår i priset! Det skiljer sig betydligt mellan olika leverantörer. 

  Ju större bastun är, desto högre är priset på stugan. Men även glaspartier, belysning och aggregatets storlek påverkar kostnaden. Med vedeldad bastuugn stiger kostnaden på grund av skorsten och tillbehör.

  Glöm inte bygganmälan

  En bastu som är max 25 kvadratmeter stor behöver i allmänhet inget bygglov, om den uppförs som en komplementbyggnad till ett bostadshus. Däremot måste man göra en anmälan till byggnadsnämnden och invänta ett startbesked. Även små, fristående bastustugor måste anmälas, om de ska ha avlopp, vattenförsörjning eller skorsten. 

  Strandskyddsreglerna reglerar hur nära en strand eller ett vattendrag man får bygga. Kontakta byggnadsnämnden för att få veta vad som gäller i din kommun. 

  Hjälp att installera

  Väljer du ett vedeldat aggregat behövs en skorsten. Den ska installeras eller besiktigas av en skorstensfejare. Ett elaggregat och belysning får bara installeras av behörig elektriker. 

  Fyra fina modeller

  Bastustuga Lilly med vedeldat eller elektriskt bastuaggregat, Luxway.

  "Ville" är 4 kvm stor och virkestjockleken är 70 mm, Polhus.

  Modern cylinderformad bastu 330 cm
  Bastu diameter 205/230 cm, Polhus.

  Bastustuga 8 DL, 8 m2. Sorselestugan.

 • Få husohem.se's nyhetsbrev

  Skriv upp dig på vårt nyhetsbrev för senaste informationen!