• Få husohem.se's nyhetsbrev

  Skriv upp dig på vårt nyhetsbrev för senaste informationen!

 • Här är lampan som sprider ljus i vardagen för kenyanska familjer

  I många länder är el en bristvara, vilket gör att de flesta hushålls­sysslor stannar av när solen går ner. Nu har Energi­företagen Sverige, och Cirkus­lampans grundare Mathias Johansson, tagit fram en lampa som både ska belysa – och åtgärda – problemet.

  Här är lampan som sprider ljus i vardagen för kenyanska familjer

  Kul samarbete! Vem var det som kom på idén till det?

  – Det var Energiföretagen Sverige som kontaktade mig inför Elens dag 2017. Vi vill uppmärksamma all den nytta som elen tillför i vår vardag, men också att många saknar tillgång till den. För varje såld lampa går 500 kronor till organisationen Givewatts.

  Kände du till Givewatts innan detta samarbete?

  – Faktiskt inte, men nu har jag betydligt bättre förståelse för hur situationen för många familjer i Kenya och Tanzania ser ut. Givewatts installerar lampor på skolor, sjukhuskliniker och i hem – oftast i små samhällen och byar långt ut på landsbygden. På så sätt får invånarna möjlighet att fortsätta verka efter mörkrets inbrott, de kan ersätta den hälso- och miljöfarliga fotogenen och skolbarnen kan läsa läxor utan att bli sjuka. Studieresultaten har förbättrats otroligt mycket tack vare det. 

  Mathias Johansson, grundare av Cirkuslampan, står för själva designen av lampan. Pris från 3 895 kr, varav 500 kr går till organisationen Givewatts.

  Varför valde ni formen av en glödlampa?

  – Glödlampan är arketypen av det vi kallar lampa och står för den värme och det ljus som Cirkuslampan och Energiföretagen Sverige vill sprida både här och i Afrika. Därför kändes formen av en glödlampa som ett självklart val.

  Har samarbetet givit mersmak?

  – Jag fick möjligheten att besöka några familjer i Kenya, vars vardag förändrats helt tack vare tillgången till en solenergilampa. Det är klart att man blir taggad av det! 

 • Få husohem.se's nyhetsbrev

  Skriv upp dig på vårt nyhetsbrev för senaste informationen!