• Få husohem.se's nyhetsbrev

  Skriv upp dig på vårt nyhetsbrev för senaste informationen!

 • 6 energitjuvar i ditt hem som gör dig trött och slö

  Har du en massa saker att ta itu med men vill bara ligga på soffan? Det är inte (enbart) du som är lat, faktum är att vissa saker i ditt hem kan göra dig sömnig.

  6 energitjuvar i ditt hem som gör dig trött och slö
  Din omgivning har mer inverkan än vad du tror på din sömn. Foto: Istock

  1. Ditt röriga skrivbord

  En forskningsstudie från universitetet i Princeton visar att synlig oreda gör dig mindre produktiv. Den tävlar med hjärnans förmåga att vara uppmärksam och tröttar ut dina kognitiva funktioner, och gör dig på så sätt mer utmattad, både fysiskt och mentalt.

  2. Att det är för kallt

  Studier har visat att den perfekta temperaturen när man ska sova är 15-20 grader. Så om du har det kyligt hemma är risken stor att du blir mer sugen på en tupplur än att ta itu med det du ska göra.

  3. Belysningen i hemmet

  Faktum är att vad du har för typ av ljus i ditt hem påverkar hur du sover på natten. Forskning visar att personer som fått vistas i naturligt ljus under dagen sover bättre än de som bara fått artificiellt ljus, vilket också leder till att man är piggare under dagen.

  4. Dina doftljus

  Visst är doftljus mysigt, men bortsett från att de kan vara skadliga för din hälsa kan vissa av dem också göra dig trött. Psykologer vid Wesleyan University har upptäckt att om du doftar på lavendel innan du går och lägger dig sover du bättre.

  Så tänd med andra ord inte lavenderljusen mitt på dagen när du vill vara produktiv, risken är att du bara blir sömnig.

  5. Soffmyset framför tv:n

  Vi vet att du älskar Netflix och att mysa framför Idol på fredagkvällar, men för mycket tv innan sängdags tros bara göra dig tröttare. Din tv, och andra skärmar, ger nämligen ifrån sig blått ljus som hämmar hjärnans produktion av melatonin. Detta innebär att det är troligare att din sömn blir störd, och du får svårare att somna, vilket i sin tur leder till att du är trött dagen efter.

  6. Dina blå väggar

  Blått är en utmärkt färg för sovrum, eftersom den tros kunna sakta ner dina hjärtslag, sänka ditt blodtryck och helt enkelt göra dig sömnig. Precis därför bör du alltså inte måla resten av huset blått.

  Källa: House Beautiful

 • Få husohem.se's nyhetsbrev

  Skriv upp dig på vårt nyhetsbrev för senaste informationen!